Állandó fejlődésben a köveskáli pincészet
Július 15. 15:16
A Pállfy Pince borai a Káli-mednecében készülnek és kerülnek palacba 1998 óta. A borászatnál már a második generáció is nagy erőkkel dolgozik. Pállfy Gyula fia, Attila vezette körbe a Maniner.hu újságíróját Jenei Balázst.
A Köveskálon tett látogatás beszámolójában a pincészet jövőbeni terveiről is mesél a szerző, valamint a tavalyi évjárat hordómintáit is bemutatja.
„Mikor már az autóban ültünk, hogy megnézzük a Köveskál környékén lévő szőlőterületeket, Attila az idei tervekről és a jelentős vállalásról beszélt: öt évre bérelnek egy 10 hektáros területet a Mező-mál dűlőben, amiben olaszrizling-, tramini-, pinot noir- és syrahtőkék találhatóak. A szőlőterületeik így jelentősen megnőttek: egy picit meg is csúsztak a nyári zöldmunkákkal, de igyekeznek behozni magukat.
A család a Fekete-hegyi Csere-kúti dűlőben két pincével is rendelkezik, mindkettőnél komoly munka folyik: éppen felújítják az erjesztő- és az érlelőpincét. Először a nemrégiben vásárolt új pincén van a sor, ahol éppen szárad a fal. A nagyjából tízméteres kis pincében lesznek majd Pálffyék ászokhordói, és ha minden igaz, a borok felett egy kis pihenőszobát is kialakítanak majd. A másik, eredeti pincébe belépve hirtelen egy legósdobozban éreztük magunkat: nagyon látszik, hogy szükség van a növekedésre, de a család úgy tűnik, ügyesen használja ki a kis helyet.
Pálffyéknál a jelen, a múlt és a jövő folyamatosan összeér. A tervek szerint ez a pince is megújul, sőt ha úgy alakul, valamikor majd össze is kötnék az egymástól nagyjából 50 méterre lévő két objektumokat. Ha már a jövőről beszélünk, hiba lenne elfelejteni: a pince előtt közel 6000 tőke furmintcsemete élvezte a napsütést, és a pincéktől kicsit feljebb rajnairizling-tőkék növekednek.”