Miért olyan népszerűek manapság a nyerspezsgők?
Június 08. 10:41
A Törley aktívan, országszerte fejleszti a borkultúrát, és kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiára. Révész Edittel és Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet menedzsereivel sok mindenről beszélgetett a Vinoport, többek között a nyerspezsgők népszerűségéről is.
„A buborékos italok összességében is divatosak, és ezeken belül a pezsgők is egyre inkább a fogyasztók látókörébe kerülnek. Egyre inkább felfedezik ezeket maguknak, a tankpezsgők után már a palackos erjesztésű tételekkel is ismerkednek. Ezen belül a brut nature kategória a legkülönlegesebb. Ez mutatja meg leginkább a szőlő természetes ízeit, zamatait, hiszen ehhez nem adnak cukrot tartalmazó expedíciós likőrt. A François-nál a különböző kategóriákkal ismerkedő fogyasztóknak a nyerspezsgő mellett remek összehasonlítási alap az azonos borvidékről származó, hasonló alapborból készülő President.”
A Pezsgő Június Nagykóstolón a François Rosé Nyerspezsgő kerül a középpontba. Ennek oka, hogy a nyerspezsgő kategória népszerűsége mellett a rozéké hasonlóan emelkedik. „A François tavaly debütált tételében ez a két népszerű borkategória egyesül. A François Pinot Noir Rosé Brut Nature különlegessége még, hogy 100%-ban pinot noir szőlőből állítjuk elő, vagyis nem élünk azzal a lehetőséggel, hogy rozé pezsgő fehér- és kékszőlők, illetve borok házasításával is engedélyezett. Pezsgőmesterünk, Koczuba Róbert szerint ugyanis jó rozépezsgő csak rozé alapborból készülhet.”
A teljes interjú itt olvasható.