Milyen egy igazi lecsó?
Augusztus 17. 19:35
A lecsó szezonja már dübörög, de felvetődik a kérdés, hogy milyen is az igazi lecsó? Az Origo.hu 10 kérdés alapján megpróbálta összefoglalni, hogy milyen különbségek lehetnek az egyes receptek között, és a végén egybefoglalni a "konyhai jelenséget".
A lecsó meghatározhatatlan étel, amelynek nincs receptje. Van benne paprika, paradicsom, hagyma, meg egy csomó minden más. Nincs más választásunk, így elfogadjuk a váncsai alaptételt, amely szerint „lecsó az, amit a készítője annak szán.“
1. A zöldségek: karika vagy kocka?
2. Milyen zsíron indul?
A legtöbben apróra vágott szalonna kiolvasztott zsírjára esküsznek, sőt érdekes, hogy mennyire jól látszanak ezen a kérdésen az egyes korok egészségtrendjeinek hullámai.
A legtöbben apróra vágott szalonna kiolvasztott zsírjára esküsznek, sőt érdekes, hogy mennyire jól látszanak ezen a kérdésen az egyes korok egészségtrendjeinek hullámai.
3. Milyen a zöldségek aránya?
A váncsai szentírás és a legtöbb szakácskönyv szerint a lecsó alaparányai a következők: Egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika.
A váncsai szentírás és a legtöbb szakácskönyv szerint a lecsó alaparányai a következők: Egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika.
4. Mi legyen a paradicsom héjával?
Hámozzuk vagy sem?
Hámozzuk vagy sem?
5. Milyen zöldségek kerülnek a lecsóba?
A padlizsánnal, cukkinivel készülő lecsó ugyan technológiáját tekintve is sokban különbözik a magyar lecsóktól, de attól még egy remek étel.
A padlizsánnal, cukkinivel készülő lecsó ugyan technológiáját tekintve is sokban különbözik a magyar lecsóktól, de attól még egy remek étel.
6. Hogyan időzítjük a zöldségeket?
Az elején, egyben. külön, rétegezve...
Az elején, egyben. külön, rétegezve...
7. Milyen betéttel készül?
Rizs, tojás, nokedli, gersli...
Rizs, tojás, nokedli, gersli...
8. Kell bele hús?
Lecsókolbász, szárazkolbász, szalonna, virsli, csirkecomb...
Lecsókolbász, szárazkolbász, szalonna, virsli, csirkecomb...
9. Milyen fűszerekkel?
Fűszerpaprika, római kömény, majoránna, fekete bors, fokhagyma, csípős paprika...
Fűszerpaprika, római kömény, majoránna, fekete bors, fokhagyma, csípős paprika...
10. Epilógus a tunkolásról
Csakis friss, ropogós héjú fehér kenyérrel, korlátlanul mártogatni, szaftot törölni, míg tiszta nem lesz a tányér – a szertartás nélkül nem fogyasztható el egy tányér lecsó sem.
Csakis friss, ropogós héjú fehér kenyérrel, korlátlanul mártogatni, szaftot törölni, míg tiszta nem lesz a tányér – a szertartás nélkül nem fogyasztható el egy tányér lecsó sem.