Fröccs

Óvakodj a Facebook kajás képeitől!

Október 19. 21:05
Kövérebbek lesznek, akik túl sok kajáról készült képet nézegetnek - állítja az Oxford Egyetem kutatója, Charles Spence professzor egy tanulmányban. A kutató szerint amikor jól kinéző kajákról készült képeket látunk, akkor az aktiválja az agyunk ízlelésért felelős részeit. Ettől pedig akkor is megjön az étvágyunk, ha egyébként nem lennénk éhesek - ismerteti az eredményeket a 444.hu.
 
Spence szerint a kajás képeket látva ezek az agyterületek felvillannak, megnő a vérnyomásunk, és az önuralmunktól és a képek minőségétől függően elkezd motoszkálni bennünk a gondolat, hogy ennünk kellene valami hasonlót. Az emberi agyat, amely a fejlődése során arra állt rá, hogy lehetőleg szúrjon ki minden elérhető kalóriaforrást, most az állandóan kajáról posztoló ismerősök szinte szétbombázzák ajánlatokkal. Ha pedig úgy ülünk asztalhoz, hogy előtte folyamatosan ételeket bámultunk, akkor előfordulhat, hogy többet eszünk, mint eredetileg terveztük volna.

A világ leghosszabb bagettjét sütötték ki vasárnap

Október 19. 19:29
A Guinness-világrekordok bírája is hitelesítette, hogy a 122,4 méteres franciakenyér mérete meghaladja az eddigi világrekorderét, az egyik francia szupermarketlánc által sütöttét, amely 111 méter hosszú volt. 
 
Körülbelül 60 francia és olasz pék tüsténkedett hét órán át a világrekorder bagett körül, amelyet egy mozgó kemence segítségével sütöttek ropogósra. 
 
A kenyeret 2400 szeletre vágták és Nutella mogyorókrémmel megkenve szétosztották az expó látogatói között. A rekordállítást a mogyorókrém gyártója, a Ferrero édességgyártó finanszírozta. 
 
Ez már legalább a negyedik világrekord a milánói expón, amely egyebek közt elkészítették a világ leghosszabb, 1,59 kilométer hosszú pizzaszeletét is.
(MTI)

Ezeket a hibákat ne kövesd el az éttermi randin!

Október 19. 18:04
A Player.hu összeszedte a leggyakoribb hibákat egy éttermi randi során:
 
  • Rossz éttermet választasz - mindig ellenőrizd le előtte
  • Bohócnak öltözöl - figyelj a dress code-ra, ha van
  • Nem tudsz parkolni - mérd fel előtte is a terepet
  • Nem foglalsz asztalt - fontos! Ha lehet, akkor a legjobb asztalt kérd.
  • Hölgyeket előre - a férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet
  • Rohanás - ne siettesd a pincéreket és a partnered
  • Bénán rendelsz bort - hagyatkozz a sommelierre vagy felszolgálóra
  • Villával eszed a levest - kívülről haladunk befelé
  • Csak eszel és eszel - folyamatos figyelem a partnernek
  • Nem tudod, hogy ki fizessen

Rókusfalvy Pál teával permetezi a szőlőt

Október 19. 15:05
Az őszi Zwack Open keretén belül egy zártkörű kóstolót szerveztek, amelyben betekintést kaptak a részt vevő borkedvelők, hogy hogyan zajlik a biodinamikus művelésmódra az áttérés. Az egész folyamatot Rókusfalvy Pál birtokán keresztül mutatták be. AZ etyeki borászat már hat éve nem használ gyomirtót, 7,5-ből 3,5 hektárt pedig biodinamikus módon művel. A Vinoport.hu beszámolt a kóstolóval egybekötött előadásról:
 
A bio és a biodinamikus közötti legfontosabb különbség a talaj kezelése, az átállás egyik legfontosabb része a talaj felélesztése – mondta el Zadravecz Zsolt az előadáson, aki tanácsadóként másokat is segít. Többek között Rókusfalví Pálnak. Főállásban azonban az ausztriai Sepp Moser Birtoknak dolgozik.
 
"Amikor Zsolt először mondta, hogy mivel permeteznek, tágra nyíltak a szemeim" – mesélte Rókusfalvy átéléssel. Zadraveczék ugyanis a nagy terület ellenére is ugyanúgy természetes főzetekkel, teákkal permeteznek, ahogy minden biodinamikus szőlőbirtok. Mára közösség alakult ki körülöttük, a szomszédos szántóföldekkel vagy a gyümölcsösökkel foglalkozók is megértették a természetközeliség fontosságát. Valaki kamillát, valaki zsurlót tud szedni a preparátumokhoz, mindenki beleadja a közösbe, amit tud.
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni!

A balatoni szezon már egész éven át tart

Október 19. 12:08
Október 17-én a csopaki strandra költöztek Tihany – Balatonfüred – Csopak – Paloznak – Alsóörs legjobb vendéglátósai és borászai megnyitották az őszi-téli szezont, így egész évre kiterjesztik a szezont, amellyel egyben meg is szűnik ez a fogalom - írja az ILoveBalaton.blog.hu.
 
A tagok készítettek egy vagány gasztrotérképet is, amelyen megtalálhatóak a nyitva tartó és az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyek. A térképen szereplő éttermek és pincészetek október 17-én egy kis ízelítőt adtak az őszi-téli kínálatukból. Kitelepült a Márga bisztró, a Karolina, a Baricska csárda, a Chianti, a Bistro Sparhelt, a Kredenc Borbisztó, a Söptei Pincészet és szombaton került megrendezésre a Csopaki Rizling Ünnep is.
 

Ők a legjobb ifjú szakácsok hazánkban

Október 19. 10:31
Október 18-án, vasárnap került megrendezésre a Bocuse d’Or utánpótlásverseny döntője a METRO Gasztroakadémián. A 12 fiatal szakácsnak két feladatban – egy számukra már ismert versenytémával: Saláta bevert tojás és baguette, illetve egy titkos nyersanyagkosár (lazac és zöldségek) tartalmából a helyszínen összeállított főétel és mártás elkészítésével kellett összemérnie tudását.
 
A konyhában Bíró Lajos és Tóth Gábor pontozta a versenyzők munkája során látott racionális anyagfelhasználást, összeszedettséget, a szakszerűséget és a tisztaságot, míg a kóstolás során Arnold Károly, Bakcsy Árpád, Bősze Ákos, Hamvas Zoltán, Nyíri Sándor /Szása/, Varjú Viktor és Vomberg Frigyes értékelte a versenymunka ízét, textúráját, prezentációját, valamint azt, hogy a fogás mennyire felelt meg a Bocuse d’Or szellemiségének.
 
Az utánpótlás verseny végeredménye a következőképpen alakult:
I. helyezett: Szabó Kevin – Onyx Étterem
II. helyezett: Barna Zsanett – Onyx Étterem
III. helyezett: Szász Kristóf – Bock Bisztró
Különdíj: Sándor Lőrinc – Kistücsök Étterem
 
Ők a legjobb ifjú szakácsok hazánkban
 
Az első három helyezettnek kiosztott értékes tárgyi ajándékok mellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület kezdeményezésére az utánpótlás verseny során legkiemelkedőbben teljesítő szakács(ok)nak lehetősége nyílhat arra, hogy a Bocuse d’Or verseny keretében szerephez jusson a versenyben megmérettető séf oldalán. Mellette társai, a további, a Bocuse d’Or európai döntője kapcsán felmerülő feladatok teljesítése alkalmával szintén szereppel bírhatnak, akár a kontinentális döntőn versenyző csapatok második segítőjeként.

A Bocuse d’Or magyarországi versenyfolyamatában a következő állomás a 2015. december 13-i selejtező lesz.

Most megtudhatod, hogy miért olyan egészséges a szárzeller

Október 19. 09:28
A szárzeller, vagy más néven angol-, halványítózeller rendkívül egészséges, tele van ásáványi anyagokkal és vitaminokkal. A Házipatika.com összegyűjtött pár hasznos tudnivalót a méltatlanul keveset emlegetett zöldségről:
 
  • magas víz- és rosttartalma nagyon jótékony hatással van az emésztésünkre
  • tele van A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal
  • alacsony a kalóriatartalma
  • védő hatást gyakorol a gyomor, illetve a bélrendszer nyálkahártyájára is
  • fogyasztásával csökkenhetnek olyan tünetek, mint az ízületi és izomfájdalmak, enyhülhetnek a gyulladásos bélbetegségek tünetei
  • jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére, képes csökkenteni a vérnyomást
  • jelentős mértékben tartalmaz A-vitamint
  • a szárzellerben található flavonoidokról azt is sikerült bizonyítani, hogy nagyon hatékonyak a különböző daganatos megbetegedések megelőzésében

Szerinted is októberben a legszebb a szőlő?

Október 18. 20:15
Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem sok szépség terem már a szőlőföldeken a szüret után. Pedig épp ez az az időszak, amikor az ősz elkezd dolgozni a szőlőben és olyan színeket kever ki, amelyekről a festők is csak álmodnak.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
A fotókat Grósz Melinda készítette

Nincs többé jatt a legmenőbb New York-i éttermekben

Október 18. 17:08
Mind a tizenhárom New York-i éttermében betiltja a borravaló elfogadását és megemeli az árakat Danny Meyer, a metropolisz egyik legismertebb vendéglőse, hogy tisztességes bérrendszert alakíthasson ki alkalmazottai számára.
 
Meyer éttermeinek egy részében már november végén megkezdődik az átállás a borravalómentes életre, a többi helyen 2016 folyamán vezetik be a változtatást.
 
Az étteremtulajdonos szerint a borravalórendszer nem tisztességes, mivel az előírások nem teszik lehetővé, hogy az étterem összes alkalmazottja, így a szakácsok és a mosogatófiúk is részesüljenek a vendégek nagylelkűségéből.
 
Melissa Fleischut, a New York állambeli éttermek egyesületének elnök-vezérigazgatója szerint könnyen lehet, hogy más éttermek is követik Meyer példáját.
(MTI)