Rókusfalvy Pál teával permetezi a szőlőt
Október 19. 15:05
Az őszi Zwack Open keretén belül egy zártkörű kóstolót szerveztek, amelyben betekintést kaptak a részt vevő borkedvelők, hogy hogyan zajlik a biodinamikus művelésmódra az áttérés. Az egész folyamatot Rókusfalvy Pál birtokán keresztül mutatták be. AZ etyeki borászat már hat éve nem használ gyomirtót, 7,5-ből 3,5 hektárt pedig biodinamikus módon művel. A Vinoport.hu beszámolt a kóstolóval egybekötött előadásról:
„A bio és a biodinamikus közötti legfontosabb különbség a talaj kezelése, az átállás egyik legfontosabb része a talaj felélesztése – mondta el Zadravecz Zsolt az előadáson, aki tanácsadóként másokat is segít. Többek között Rókusfalví Pálnak. Főállásban azonban az ausztriai Sepp Moser Birtoknak dolgozik.
"Amikor Zsolt először mondta, hogy mivel permeteznek, tágra nyíltak a szemeim" – mesélte Rókusfalvy átéléssel. Zadraveczék ugyanis a nagy terület ellenére is ugyanúgy természetes főzetekkel, teákkal permeteznek, ahogy minden biodinamikus szőlőbirtok. Mára közösség alakult ki körülöttük, a szomszédos szántóföldekkel vagy a gyümölcsösökkel foglalkozók is megértették a természetközeliség fontosságát. Valaki kamillát, valaki zsurlót tud szedni a preparátumokhoz, mindenki beleadja a közösbe, amit tud.”
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni!