Fröccs

Pécsi Sört isznak majd a lovassport szerelmesei

Szeptember 17. 10:31
Az idei Nemzeti Vágta hivatalos söre a Pécsi Sör, amely Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő sörgyára. A Pécsi Sört 167 év óta főzik a Mecsek hegység lábánál lévő kútjaikból nyert kristálytiszta karsztvízből, válogatott malátákból és a különleges komlókból. Aki szeptember 18-20 között kilátogat Budapest egyik legkiemelkedőbb országimázs rendezvényére, az a különböző lovasversenyek mellett a gasztronómiai élvezetekből is válogathat.
 
(Forrás: Élemiszeronline.hu)
 

Miért együnk szőlőt?

Szeptember 17. 07:05
Több érv is szól a szőlő mellette, ami tele van Vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidáns hatású és még szezonja is van. A Termálfürdő.hu összeszedett pár hasznos tudnivalót a gyümölcsről: 
  • A szőlő jelentős hatást tud gyakorolni a vércukorszintre, ezáltal képes gyorsan felfrissíteni a fáradt szervezetet.
  • Tartalmaz  foszfort, a kalciumot, a káliumot, a magnéziumot, a cinket és a szelént, valamint B1-, B2-, C- és K-vitamin-, folsav- és biotintartalma is számottevő.
  • A benne található rezveratrolnak és kvercitinnek köszönhetően a szőlő antioxidáns hatású, vagyis segít megszabadulni a szabadgyököktől.
  • A bennük található élelmi rost egyaránt segíti a bélműködést és az emésztést.
  • Jelentős mennyiségű víz miatt, jól oltja a szomjat.
  • A szőlő vörösborként fogyasztva is jót tesz az emésztésnek, napi egy-két deciliter ajánlható székrekedés megelőzésére és kezelésére is.
  • Az olajat hidegen préselik, így szinte teljesen megőrzi tápanyagtartalmát, különösen gazdag E-vitaminban, valamint jótékonyan hat az ideg- és érrendszerre.
A teljes cikket a Termalfurdo.hu oldalon olvashatod el.

Megoldást találtak a környezetbarát grillezésre

Szeptember 16. 19:12
Grillezés közben elkerülhetetlen a füstölés, ami károsítja a környezetünket, de most itt a megoldás David Gordon Wilsontól, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) oktatójától. 
 
Ugyan nem számít újdonságnak a napfénnyel működő grill, Wilson találmánya egy kicsit jobb ezeknél. A piacon lévő eszközök ugyanis csak napsütésben működnek, az új szerkezet azonban este vagy felhős időben is használható, mert a forróság megtartásához sót használt. A só felfogja, majd fokozatosan leadja a hőt, így csak a grillezés elején van szükség a nap erejére - írja a Dívány.hu.
 
A szerkezet egyelőre csak prototípus, de a tervező nem titkolt szándéka az is, hogy a fejlődő országok számára is könnyen elérhetővé tegye a grilljét.

Hazai termék nyert a III. Nemzetek Sajtversenyén

Szeptember 16. 15:37
Augusztus vége óta versenyzett egymással 17 ország legkiválóbb sajtjai a III. Nemzetek Sajtversenyén. A megmérettetés a Budavári Borfesztiválon ért véget, és a több ezer szavazó úgy döntött, hogy a magyar Pater sajtot választják győztesnek.
 
„Ilyen erős mezőnyben egy új sajttal kitűnni hatalmas elismerés. Azt üzeni számunkra, hogy a különleges technológiával készülő Pater sajt nemzetközi mércével mérve is megállja a helyét, a magyar fogyasztók pedig felismerik és értékelik a jó minőséget. Alapvetően klasszikus tejtermékeket készítünk megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátva, jellemzően kézműves módszerekkel. Természetesen igyekszünk a korszerű fogyasztói elvárásoknak is megfelelni, amelyre jó példa lehet a zsírszegény Pater sajt, ami azért különleges, mert annak ellenére, hogy a 66%-al kevesebb zsírt és 35%-al kevesebb energiát tartalmaz érzékszervi jellemzőit tekintve vetekszik a legjobb zsíros sajtokkal” - mondta el Bognár Gábor, a Patert készítő Magyaralmási Tejüzem sajtkészítője, tanácsadója. 
 
(Forrás: Élelmiszer.hu)

Ezek voltak a Főzdefeszt kedvencei

Szeptember 16. 12:02
Szeptember 11-13 között rendezték meg a X. Főzdefesztet a budapesti Felvonulási téren. Az esemény zárónapján, vasárnap bejelentették a közönségszavazás és a legjobb dizájn verseny nyerteseit is. 
 
Főzdefeszt 2015 Kedvenc Söre díjat a Csupor Sörfőzde Tántorgó ParIPA söre
Főzdefeszt 2015 Legszebb Sörcímkéje díjat a Hübris gerilla sörfőzde CHORONGI-ja nyerte!

Ma van a C-vitamin világnapja

Szeptember 16. 10:05
Szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján van a C-vitamin világnapja. Tavaly óta "ünnepeljük" először, amelyet a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) is támogat.
 
A védőnők – a munkájuk során tapasztaltak alapján – kiemelten fontosnak tartják a prevenciót és a hiányzó vitaminok pótlását, főként az őszi időjárás és iskolakezdés miatti közösségekben tapasztalt járványszerű megbetegedések megelőzéséért - írja az Élelmiszer.hu. A kezdeményezés célja továbbá, hogy szeptember 16. nemzetközi szinten is az egészség megőrzéséről és a C-vitamin jelentőségéről szóljon.
 
„Szeptember 16-án, a C-vitamin napján emlékezzünk az ajándékra, amelyet Szent-Györgyi professzortól kaptunk és segítsük immunrendszerünket megfelelő C-vitamin bevitellel”– mondta Dr. Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa.

A világ harmadik ifjú séftehetsége egy magyar

Szeptember 16. 06:38
Szeptember 11-én Magyarországon rendezték meg a 39. Ifjúsági Szakács világbajnokságot, a Chaine des Rotisseurs-t. Az eseménynek a METRO Gasztro Akadémia adott otthont, ahová 5 kontinens 22 országából érkeztek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin csillagos – éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviselte, aki kiemelkedő eredménnyel, harmadik helyezttként zárta a versenyt.
 

Beindul a boros forgarag a szegedi Dóm téren

Szeptember 15. 19:12
Szeptember 16-tól várják a vendégeket a szegedi Dóm téren, ahol öt napon át több mint száz borászat tételeivel ismerkedhetsz meg. A Bor Tér fesztiválon ott lesz a tokaji Áts Pincészet, a villányi Tiffán Ede és Zsolt, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészete is. 
 
Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a minőségi borkínálathoz és a tér különleges hangulatához a programok összeállítása során is igyekeztek alkalmazkodni. A tér két színpadán fellép többek között Malek Andrea, Bereczki Zoltán, szombaton emlékesten csendülnek föl Cseh Tamás dalai, vasárnap pedig a Hóra színház szervezésében kisebbségi összművészeti fesztivált tartanak.
 
A rendezvény zenei kínálatát a Szegedi Szimfonikus Zenekar tovább bővíti, az együttes Deja Vu vonóskvartettje a századelőt idéző népszerű klasszikus zenei művekből ad koncertet, a nap végi elcsendesedésre pedig a rézfúvósok figyelmeztetik a közönséget, amikor röviddel éjfél előtt a zenélő óra alatti erkélyről eljátsszák az Il Silenciót.
 
Az immár ötödik alkalommal megszervezett Bor Téren hagyomány, hogy kiállítás mutatja be a bortermelés, a kulturált borfogyasztás hagyományait. Az idei – a Móra Ferenc Múzeummal közösen létrehozott – tárlat a klasszikus kávéházak világát idézi meg.
 
A Karinthy Kávéházban a legendás író érdekességekben gazdag életével ismerkedhet meg a betérő, Balog József újságíró irodalmárokkal és irodalomtörténészekkel beszélget, kora délutánonként pedig népszerű zongoristák szolgáltatják a zenét a közönségnek. A téren mintegy harminc kézműves kínálja majd portékáit, a harapnivalóról pedig tucatnál több vendéglátóegység gondoskodik.
 
(Forrás: MTI)

Kiderült, hogy kik vehetnek részt a Bocuse d'Or verseny magyarországi selejtezőjén

Szeptember 15. 14:22
2015. szeptember 15-én a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat.
 
A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is -mondta el a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán.
 
A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny színvonalának és szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:
 
  • Domján Richárd - Bock Bisztró, Budapest
  • Győrffy Árpád - Kollázs, Four Seasons, Budapest
  • Katona András - 12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság
  • Kovács Attila - Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét
  • Mizsei János - Mák Bisztró, Budapest
  • Molnár Péter - Johanna Maier Filzmoos, Ausztria
  • Pohner Ádám - Olimpia Étterem, Budapest
  • Sándor Rodrigo - Costes Downtown, Budapest
  • Sipos András - NU bistro, Budapest
  • Sugár Róbert - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
  • Szabó László - Helyszíni szolgáltatások, Sodexo
  • Volenter István - 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár
Gratulálunk nekik!