Korai szüret Villányban is

Hír TV Online
2007. augusztus 03., 18:29


Miközben az ország több borvidékén megkezdődött a korai szőlőfajták szürete, Villányban van olyan fajta, amelyet már le is szedtek.
Korai szüret Villányban is
 
Az ország egyik legismertebb borásza egy ritka fajtából rosé bort készít. A medoc igen érzékeny a melegre, ezért 1 hónappal előbb kellett leszüretelni. A hagyományos villányi fajták is jóval előrébb tartanak az érésben, három héten belül már ezek is tartályokba kerülnek.

Az utóbbi hetek már-már a trópusi éghajlatra emlékeztető forrósága és szárazsága miatt ugyanis megtörtént az, ami eddig még soha. Július végén szüreteltek Villányban. Gere Attila borász évekkel ezelőtt egy ritka fajtát telepített, ami most nagyon korán érett be.

Gere Attila, villányi borász, a Medoc Noirt ültetett, amit ma már úgy is hívnak, hogy Kék Medoc. Ez egy nagyon korai fajta. A borásznak Magyarország legmelegebb dűlőjén, Kopáron van 950 tőkéje és ezt kényszerültek leszedni, mivel ez a fajta nagyon érzékeny a melegre.

A szőlőből rozé bor készül, mely már egy hónap múlva palackba kerül. A hőség miatt három-négy héttel előbbre tart az érés, így a Villányban legelterjedtebb fajta az oportó szedése augusztus közepén megkezdődhet. A fürtök cukorfokával már most sincs semmi baj, a bogyókban lévő ízeket, savakat azonban, könnyen kiölheti a forróság. A késői érésű fajták minősége nagyban függ attól, hogy a következő hetekben esik-e még legalább 30-40 milliméter eső. Ha igen,akkor a 2000-eshez hasonló kiemelkedő évjárat lehet az idei.
 
Winelovers borok az olvasás mellé