Különböző korosztályok gyülekeznek a Winelovers kóstoló teremben: sokan egyedül érkeznek, de vannak, akik baráti társasággal. A legtöbben még nem jártak vakkóstolón, és szeretnének többet megtudni erről az izgalmas világról.
A Winelovers Selection bormárka első tételének kiválasztásán jártam a Borkollégiumban.
Először arról beszélt, hogy el kell tudnunk választani a személyes preferenciáinkat a bor minőségétől. Attól, hogy egy bor nem az ízlésünknek megfelelő, még lehet kiváló minőségű. Egy borbírálónak minden esetben el kell határolódnia a saját ízlésvilágától. A versenyeken mindenki önállóan pontoz, de fontos, hogy a borbírák közös nevezőre jussanak egy tétel minősége tekintetében. Nem jó, ha nagy a szórás a pontozásban, ha túlságosan megosztó egy bor, azért néha ez is előfordul a borversenyeken.
A kóstolás, a borminősítés alapjai
Nem célom részletesen leírni, hogy melyek a borminősítés alapjai, hiszen ezeket jobb, ha a szakértőktől tanulod meg a kóstolón. A lényeg, hogy
a kóstolásnál minden a borról, arról az adott tételről szól, amelyet éppen a poharadba töltöttek.
A hely, a színek, a megvilágítás, a szagok a lehető legsemlegesebbek legyenek, hogy semmi ne vonja el a figyelmed. Az érzékszerveiddel is készülj: a kóstolás előtt ne fogyassz csípőset, fűszereset, édeset, és lehetőleg semmit az előtte való egy órában. A kóstolás sorrendjére figyelj, mindig készíts jegyzetet, az összes bort ugyanúgy kóstold - és még sorolhatnám, mennyi minden elhangzott a mini képzéssel egybekötött kóstolón.
Megismertünk két nagy kóstolási rendszert. Az egyik a 100 pontos rendszer, amely lényegében 6 kategóriába sorolja a borokat. A másik az OIV Organisation Internationale de la vigne et du vin) 100 pontos rendszere, amely technikailag konkrétabban körülírt rendszer, és 10 különböző aspektusból vizsgálja a borokat és ezeket egyenként 5 szintű skálán minősíti. Mi a 100 pontos rendszert alkalmaztuk a kóstolás során.
Végre kóstolunk
Miután a kóstolási rendszereket, majd a kóstolandó fajta, a sauvignon blanc jellemzőit is átbeszéltük, elérkezett a kóstolás ideje. Más volt ez a kóstolás, mint a barátokkal való együtt kóstolás: komoly, elmélyült munka folyt, teljes csendben. Minden egyes bort ruhával eltakart üvegből töltöttek, így egy kicsit sem befolyásolt minket az, hogy ki készítette a bort: nem volt semmi támpont, csak a borra koncentráltunk. Egy huzamban kóstoltuk le a 10 féle hazai sauvignon blanc-t, és közben folyamatosan pontoztuk a borokat, írtuk a kóstolási jegyzeteinket. Majd összesítettük a pontokat, és felállítottuk a sorrendet. A leleplezésre később került sor, addigra már mindenki nagyon izgatott volt, hogy melyik pincészet lett a győztes.
Nem szeretném leleplezni idő előtt, hogy mi lett a sorrend, ez majd később derül ki, ha lement az összes kóstoló, de annyit elárulok, hogy a résztvevők nagyon “együtt voltak”, hasonlóan gondolkoztak a tételekről, ezt a pontozás kiegyenlítettsége mutatta. Megtapasztalhattuk, hogy a szubjektivitása ellenére a borok tesztelése lényegében egzakt módon történik, vannak fogódzók, amihez igazodhatunk.
Ezen az estén mindannyian belekóstoltunk egy kicsit, hogyan dolgozik egy igazi profi borbíráló.
“Szeretem a sauvignon blanc-t és kíváncsi voltam, hogy itt milyenek lesznek.” Darvas Judit, értékesítési vezető
“Én még nem vettem részt ilyen kóstolón, és kíváncsi voltam arra, hogy milyen ez a bírálati rendszer, tanulni akartam. Emellett egy szuper közösségi program is, ez a három dolog, amiért itt vagyok.” Szabó Orsolya, tanuló
“Engem a barátnőm hívott az első kóstolóra, nagyon tetszett, sok új dolgot tanultam. Az elvárásaimat maximálisan teljesítette, ezért vagyok itt újra.” Sallai Fruzsina, projekt menedzser
“A barátnőm inspirált arra, hogy eljöjjek, és a bor szeretete. Kis mennyiségben mi is készítünk bort, de kóstolóra nem jártam eddig, kíváncsi vagyok milyen lesz.” Vámos Bence tanuló
“Ez az első kóstoló, amin részt vettem, és felvillanyozott az, hogy ugyanabból a fajtából többfélét is kóstolhatok, és így összehasonlíthatom a borokat. Egyébként néhány napja jelentkeztem a szőlész-borász mérnöki karra, és feltett szándékom az, hogy a kóstolás irányába is képezzem magam, a WSET kurzusra is beiratkoztam. Aki szereti a bort, az jó, ha minőségi tételeket választ, ezt csak akkor tudja megtenni, ha sok tapasztalata van, erre nagyon jók ezek a kóstolók.” Horváth-Lányi Zsófia, gyesen levő kismama
“Tetszett, hogy ugyanazt a fajtát kóstoljuk, és más és más ízeket érzünk, hogy rengetegféle tud lenni egy bor. A bor a kultúra része, ezért fontos, hogy jobban megismerjük.” Lukács Ildikó, jogi iroda vezetője
“Vivino függő vagyok, szerintem nagyon fontos a borokról való tanulás. Különleges élmény, részt venni egy ilyen kiválasztási folyamatban. Kevés alkalom van arra, hogy egy fajtából többfélét kóstolj, mi sem csináltunk még ilyet. Mivel nagyon hasonlóak a borok, kijönnek az apró különbségek, lehet fejlődni. A fajta egyszerű, jól érthető, könnyen értelmezhető, ezért jó választás volt elsőre. Ha lesz még ilyen, akkor mi biztosan jövünk.” Árpád, sörfőzde vezető
"Kedvenc fajtám a sauvignon blanc, ezért jöttem, illetve itt voltak az ismerőseim is, és nagyon dicsérték, ez is meghozta a kedvem. A borokról való tanulásban az a szép dolog, hogy bármekkora is a tudásod, mindig lehet újat tanulni. Fontos, hogy megismerjük egy bor hátterét, én szeretem tudni, mi van a poharamban.”Boldog Tamás, borász
“A vakkóstoló az elvárásaimat maximálisan teljesítette, sikerült felmérnem, hogy az elméleti tudásom a gyakorlatban hogyan hasznosítható. Túlteljesítettem a saját elvárásaimat, sikerült az aromákat is azonosítanom, ez nem ment mindig könnyen. Látszik, hogy a tanulásnak van eredménye, ez nagy löketet tud adni a folytatáshoz.” Szabó Orsolya, tanuló