Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz

Borászportál
2022. február 23., 15:17


Különböző korosztályok gyülekeznek a Winelovers kóstoló teremben: sokan egyedül érkeznek, de vannak, akik baráti társasággal. A legtöbben még nem jártak vakkóstolón, és szeretnének többet megtudni erről az izgalmas világról. 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
A Winelovers Selection bormárka első tételének kiválasztásán jártam a Borkollégiumban.
 
 
A kóstolás rejtelmeibe ezúttal Kielmayer Kristian, DipWSET, nemzetközi borakadémikus, bor- és párlattanácsadó, a Borkollégium oktatója vezetett be minket. Kristian külföldi bor- és párlatversenyek rendszeres bírálója, így többek között a londoni International Wine Challenge-en (IWC), a Berliner Wine Trophy-n és a Concours Mondial de Bruxelles Bor- és Párlatversenyen szokott bírálni.
 
Először arról beszélt, hogy el kell tudnunk választani a személyes preferenciáinkat a bor minőségétől. Attól, hogy egy bor nem az ízlésünknek megfelelő, még lehet kiváló minőségű. Egy borbírálónak minden esetben el kell határolódnia a saját ízlésvilágától. A versenyeken mindenki önállóan pontoz, de fontos, hogy a borbírák közös nevezőre jussanak egy tétel minősége tekintetében. Nem jó, ha nagy a szórás a pontozásban, ha túlságosan megosztó egy bor, azért néha ez is előfordul a borversenyeken.
 
A kóstolás, a borminősítés alapjai
Nem célom részletesen leírni, hogy melyek a borminősítés alapjai, hiszen ezeket jobb, ha a szakértőktől tanulod meg a kóstolón. A lényeg, hogy
a kóstolásnál minden a borról, arról az adott tételről szól, amelyet éppen a poharadba töltöttek.
A hely, a színek, a megvilágítás, a szagok a lehető legsemlegesebbek legyenek, hogy semmi ne vonja el a figyelmed. Az érzékszerveiddel is készülj: a kóstolás előtt ne fogyassz csípőset, fűszereset, édeset, és lehetőleg semmit az előtte való egy órában. A kóstolás sorrendjére figyelj, mindig készíts jegyzetet, az összes bort ugyanúgy kóstold - és még sorolhatnám, mennyi minden elhangzott a mini képzéssel egybekötött kóstolón. 
Megismertünk két nagy kóstolási rendszert. Az egyik a 100 pontos rendszer, amely lényegében 6 kategóriába sorolja a borokat. A másik az OIV Organisation Internationale de la vigne et du vin) 100 pontos rendszere, amely technikailag konkrétabban körülírt rendszer, és 10 különböző aspektusból vizsgálja a borokat és ezeket egyenként 5 szintű skálán minősíti. Mi a 100 pontos rendszert alkalmaztuk a kóstolás során.
 
Végre kóstolunk
Miután a kóstolási rendszereket, majd a kóstolandó fajta, a sauvignon blanc jellemzőit is átbeszéltük, elérkezett a kóstolás ideje. Más volt ez a kóstolás, mint a barátokkal való együtt kóstolás: komoly, elmélyült munka folyt, teljes csendben. Minden egyes bort ruhával eltakart üvegből töltöttek, így egy kicsit sem befolyásolt minket az, hogy ki készítette a bort: nem volt semmi támpont, csak a borra koncentráltunk. Egy huzamban kóstoltuk le a 10 féle hazai sauvignon blanc-t, és közben folyamatosan pontoztuk a borokat, írtuk a kóstolási jegyzeteinket. Majd összesítettük a pontokat, és felállítottuk a sorrendet. A leleplezésre később került sor, addigra már mindenki nagyon izgatott volt, hogy melyik pincészet lett a győztes.
 
 
 
Nem szeretném leleplezni idő előtt, hogy mi lett a sorrend, ez majd később derül ki, ha lement az összes kóstoló, de annyit elárulok, hogy a résztvevők nagyon “együtt voltak”, hasonlóan gondolkoztak a tételekről, ezt a pontozás kiegyenlítettsége mutatta. Megtapasztalhattuk, hogy a szubjektivitása ellenére a borok tesztelése lényegében egzakt módon történik, vannak fogódzók, amihez igazodhatunk.
Ezen az estén mindannyian belekóstoltunk egy kicsit, hogyan dolgozik egy igazi profi borbíráló.
 
Szeretem a sauvignon blanc-t és kíváncsi voltam, hogy itt milyenek lesznek.” Darvas Judit, értékesítési vezető
 
Én még nem vettem részt ilyen kóstolón, és kíváncsi voltam arra, hogy milyen ez a bírálati rendszer, tanulni akartam. Emellett egy szuper közösségi program is, ez a három dolog, amiért itt vagyok.” Szabó Orsolya, tanuló
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
Engem a barátnőm hívott az első kóstolóra, nagyon tetszett, sok új dolgot tanultam. Az elvárásaimat maximálisan teljesítette, ezért vagyok itt újra.” Sallai Fruzsina, projekt menedzser
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
A barátnőm inspirált arra, hogy eljöjjek, és a bor szeretete. Kis mennyiségben mi is készítünk bort, de kóstolóra nem jártam eddig, kíváncsi vagyok milyen lesz.” Vámos Bence tanuló
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
Ez az első kóstoló, amin részt vettem, és felvillanyozott az, hogy ugyanabból a fajtából többfélét is kóstolhatok, és így összehasonlíthatom a borokat. Egyébként néhány napja jelentkeztem a szőlész-borász mérnöki karra, és feltett szándékom az, hogy a kóstolás irányába is képezzem magam, a WSET kurzusra is beiratkoztam. Aki szereti a bort, az jó, ha minőségi tételeket választ, ezt csak akkor tudja megtenni, ha sok tapasztalata van, erre nagyon jók ezek a kóstolók.” Horváth-Lányi Zsófia, gyesen levő kismama
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
Tetszett, hogy ugyanazt a fajtát kóstoljuk, és más és más ízeket érzünk, hogy rengetegféle tud lenni egy bor. A bor a kultúra része, ezért fontos, hogy jobban megismerjük.” Lukács Ildikó, jogi iroda vezetője
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
Vivino függő vagyok, szerintem nagyon fontos a borokról való tanulás. Különleges élmény, részt venni egy ilyen kiválasztási folyamatban. Kevés alkalom van arra, hogy egy fajtából többfélét kóstolj, mi sem csináltunk még ilyet. Mivel nagyon hasonlóak a borok, kijönnek az apró különbségek, lehet fejlődni. A fajta egyszerű, jól érthető, könnyen értelmezhető, ezért jó választás volt elsőre. Ha lesz még ilyen, akkor mi biztosan jövünk.” Árpád, sörfőzde vezető
 
Ahol a borbírák bőrébe bújhatsz
 
"Kedvenc fajtám a sauvignon blanc, ezért jöttem, illetve itt voltak az ismerőseim is, és nagyon dicsérték, ez is meghozta a kedvem. A borokról való tanulásban az a szép dolog, hogy bármekkora is a tudásod, mindig lehet újat tanulni. Fontos, hogy megismerjük egy bor hátterét, én szeretem tudni, mi van a poharamban.”Boldog Tamás, borász
 
A vakkóstoló az elvárásaimat maximálisan teljesítette, sikerült felmérnem, hogy az elméleti tudásom a gyakorlatban hogyan hasznosítható. Túlteljesítettem a saját elvárásaimat, sikerült az aromákat is azonosítanom, ez nem ment mindig könnyen. Látszik, hogy a tanulásnak van eredménye, ez nagy löketet tud adni a folytatáshoz.” Szabó Orsolya, tanuló
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé