A Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen található a Szent Gaál Kastély. A kúria kiváló díszletéül szolgálna egy 19. században játszódó filmnek. A melléképületek pedig hordókat, tartályokat és palackozóüzemet rejtenek. Idilli környezetbe csöppentünk.
A Szent Gaál Kastély és Borház jelenleg 22 hektár területtel rendelkezik. Szőlőik három dűlőben fekszenek a Szekszárdi borvidéken. Kiváló fekvésű területek ezek a Baranyavölgyben, a Strázsahegyen és a Várdomb-dűlőben.
November eleji látogatásunkkor épp befejezték a szüretet, és lepalackoztak egy beaujolais technológiával készült portugiesert. Emellett 2015-ben készült rozé, kadarka, némi fehér kadarka, merlot, cabernet franc, és cabernet sauvignon is a pincészetnél. Az évjárat megfelelő, a borász, Fogl János elégedett, de nem volt ez mindig így.
2011-ben vettük át a Szent Gaál Kastély és Borház vezetését az előző tulajdonostól. Akkor a csőd szélén állt a pince – meséli János, miközben megmutatja a pincét, ahol látszik, hogy elindult a fejlődés. Új hordókat szereztek be, előbb barrique, majd 500 litereseket. Utóbbiak jobban illenek János borkészítési stílusához, hiszen gyümölcsös, jól iható, könnyed borokat szeretne készíteni.
A borászat jelenleg évi 100-120 ezer palack bort készít, a 22 hektár saját terület mellett 8 hektárról vásárol még szőlőt. A Szent Gaál borok alapvetően két kategóriába sorolhatóak. A „kastélyos” sor első sorban a hipermarketekben fogy el, ebben van a rozé az alap cabernet franc és sauvignon. A bikavér és a Bodorka (kadarka és cabernet franc) a vásárlók által igen kedvelt díszcsomagolásban jut el a fogyasztóhoz. A prémium kategóriát az Obsessio merlot válogatás és a Passionata névre keresztelt cabernet franc válogatás képviseli. Emellett persze évről évre felbukkannak olyan választékot színesítő borok, mint a már említett új portugieser és a kadarka.
A kúria felújítása folyamatban van. A kastély barokk hangulatú, és az eredeti formájában lesz felújítva. A 19. századi hangulatot pedig egy 3,5 hektáros park, benne pedig egy kis tó fokozza. Remélhetőleg nemsokára az egész birtok régi fényében pompázik majd.
De most nézzünk néhányat a kedvenc Szent Gaál boraink közül!
Bikavér Válogatás 2013: Kadarka, kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Illatában és ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak (meggy, ribizli, szeder), melyeket fűszerek (szegfűszeg) egészítenek ki. Savai lendületesek, közepesen testes, jó ivású tétel.
Passionata 2013: Cabernet franc, a Strázsahegy dűlőből. A gyümölcsök mellett (meggy, szeder) édes fűszerek, kakaó és étcsokoládé jelenik meg illatban és a kortyban egyaránt. Savszerkezete vagány, fiatalos tanninok jellemzik, közepes testű, lendületes, a szájban viszonylag hosszan megmaradó bor.
Passionata 2011: Szinte túlérett cabernet franc, szintén a Strázsahegy dűlőből. Toastos, vastag, már-már dzsemes. A gyümölcsök közül főleg a meggyre emlékeztető illat, lágy bőrösség, vanília, csokoládé, szegfűszeg, rozmaring, dohánnyal. A savak és tanninok egyensúlya példás, a korty igen vastag, és az íz búcsúzóul hosszan elidőzik a szájban.