Biztosan már sok borfogyasztóban felmerült a kérdés vagy akár a kétely, amikor kihúzta a dugót és a hagyományos parafa helyett műanyag dugót talált. Sőt előfordulhatott akár már az is, hogy dugóhúzó sem kellett, mert csavarzáras kupak volt vagy a legújabb plexiszerű lepattintható kupak zárta be a bort a palackba.
A hagyományos parafáknál meg kell különböztetni a natúrt, a twintop, valamint a konglomerált - összesűrített - dugókat. Ezek differenciáltak az áruk és a minőségük szerint is. Egy átlagos dugó kerülhet kb. 6-8 Ft-ba, de ugyanakkor akár 60-80 Ft-ért is lehet parafa dugót kapni, vagy esetleg még többért.
A parafa dugón keresztül a bor valamennyire levegőhöz jut és egyes boroknál ez elősegíti a fejlődést. Gondoljunk csak a fahordóban érlelt borokra, amikor ott is a fa pórusain keresztül juthat levegőhöz a bor - oxidatív technológia.
De mi a helyzet a másik oldallal? A csavar, plexiszerű vagy műanyag dugókkal? Miért kell a hagyományos, jó öreg parafától eltérni?
Sajnos a parafának van néhány hátránya az ár és a minőség mellett:Részben elég drága, amennyiben a kompromisszumok nélküli minőség a cél.
Részben felmerül a megbízhatóság kérdése is. Ennek oka, hogy amikor a fa kérgét hántolják különböző, ún. negatív baktériumok kerülnek a fába. Közismert az ún. THC baktérium, ami a dugóhibáért felelős. Ez nem borhiba hiszen, ha minden jól ment, akkor sajnos csak pont az az egy palack kapta el ezt a betegséget. Dugóhiba esetén a bor legtöbb esetben élvezhetetlen. A dugóhiba legfeltűnőbb jegyei a dugó megszagolásánál derülnek ki, illetve a bor kiöntésénél, amikor is egyfajta penészes hordó illat tör ki a palackból, mely különböző erősségben jelentkezhet. Ez mindenképpen zavaró tényező, az élvezeti értéknél.
A műanyagdugó, csavarzár ezt hivatott elsősorban elfeledtetni a költsége mellett. Néhány újvilági termelő a fejlődni képes vörösborát is csavarzárral zárja le és esküszik a jó megoldásra. Minden innováció és fejlődés mellett úgy gondolom, hogy
egyes borokat, amelyeket a gyors fogyasztásra, hétköznapokra szánunk érdemes ellátni csavarzárral, műanyagdugóval. A nemes és különleges boroknak viszont jól áll a drága parafa dugó. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha megszűnne az a szertartás, amikor nem kell dugóhúzó és csak egyszerűen lecsavarjuk vagy leütjük a kupakot, mint a sörnél vagy a whiskeynél. Számomra elképzelhetetlen.
Kielmayer Kristian