Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők

Borászportál
2025. március 07., 13:55


Az Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig.
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
Eddig nem igazán kommunikáltátok az Etyeki Pezsgőt. A szakma tudott róla, de a fogyasztók kevésbé.
Szándékosan nem akartunk beszélni addig róla, amíg nem lettek elérhető termékek a piacon. Ez egy hosszú folyamat volt, 2017 óta dolgozunk rajta, és egészen 2024-ig kellett várni, hogy az első palackok hivatalosan is piacra kerüljenek.
 
Mesélnél arról, hogy mi hívta életre az új eredetvédelem kialakítását?
2017-ben, mi etyeki borászok egy belsős pezsgő kóstolót tartottunk. Én akkor értem haza Champagne-ból, és meséltem az ott szerzett tapasztalatokról, a champagne-i eredetvédelemről. A beszélgetés során világossá vált számunkra, hogy egy hasonló követelményrendszert fel kell állítani nekünk is, és elkezdtünk azon dolgozni, hogy a meglévő Etyek-Budai leírást megreformáljuk. Ez az egész borvidékre vonatkozó termékleírás, amely magában foglalja Zsámbéktól a Velencei tóig fekvő területeket, ami több mint 1500 ha, 40 különböző szőlőfajtával. Ezen a nagyobb halmazon belül kellett az Etyeki Pezsgő fogalmát meghatároznunk.
Etyeki Pezsgő néven most már csak az a termék kerülhet piacra, amely az etyeki területeken termett szőlőből, kizárólag négy fajtából (chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris), és csak tradicionális - minimum 24 hónapos - palackos erjesztéssel készült.
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
 Az Etyeki Pezsgőszalon eseményen mutatkoztak be az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
 
Melyek voltak a fő szempontjaitok a termékleírás kialakításában?
Rengeteg kóstolás, szakmai előadás, és neves sommelier-ekkel történő egyeztetés során fogalmaztuk meg, mi az, ami mindannyiunknak ízlik, ami a sajátunk, és amiben versenyképesek lehetünk. Kezdetben 12 etyeki borász volt ebben benne, majd azóta 2-3 termelő még csatlakozott. Voltak, akik eleinte nem értettek egyet ezzel, és az a szép az egészben, hogy most már ők is ott állnak mellettünk, és a sajátjuknak érzik ezt az eredetvédelmet. Úgy látom, hogy ha már van 8-10 együtt gondolkodó borász, és jók a piaci visszajelzések, akkor a többség előbb utóbb csatlakozik.
 
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
 
Abban egyetértettünk, hogy a hagyományos érlelésű pezsgők mellett tesszük le a voksunkat, az volt inkább a kérdés, hogy milyen fajták legyenek benne. Korábban ugyanis sokan úgy voltak Etyeken a pezsgőkészítéssel, hogy egyszerű, könnyed, akár silányabb minőségű alapbort használtak fel hozzá, hiszen a chardonnay-t vagy pinot noir-t csendes borként is el tudták adni. Évtizedeken keresztül így is készült a magyar pezsgő. Mára azonban itt Etyeken mindenki megértette, hogy a pezsgőhöz a legjobb fajták szükségesek. Ráadásul ezek több mint 100 éve jelen vannak Etyeken, csak a technológiát kellett újra megtanulni. Korábban egyébként ez is adott volt, hiszen a Törley évente 2 millió palackot készített a Budafoki gyárában az 1. világháború előtt hagyományos eljárással.
Nem egy teljesen új dolgot találtunk ki, csak vissza nyúltunk a gyökerekhez. Persze az elmúlt 20-30 év sem volt hiábavaló, kellett ez az idő ahhoz, hogy kiválóan megtanuljuk a csendes borok elkészítését. Most jöhet egy új kaland, hogy a pezsgőt is vállunkra vesszük, és magas szintre emeljük.
Mely pezsgők debütáltak a Pezsgőszalonban március 1-én?
2024-ben 6 pezsgő kapta meg az Etyeki Pezsgő név használati jogát: az Anonym Brut, a Nádas ONLY, a Rókusfalvy Blanc de blanc, Szijjártó Előd Brut Reserve és a Hernyák Brut és Rosé Brut. Ezek mellett azonban további 13 olyan pezsgőt kóstolhattunk, amelyek ugyan maximálisan megfelelnek az OEM kívánalmainak, de az alapborok 2020 előttiek, ezért hivatalosan nem tüntethető fel az Etyeki Pezsgő megnevezés a palackon. Arra számítunk, hogy idén akár 18-20-ra is nőhet azon pezsgők száma, amelyek használhatják a nevet. 
 
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
 
Mennyire értik a borszeretők ezt a kategóriát? Lesz-e egységes kommunikáció erről?
Az a tapasztalatunk, hogy a pezsgő eleve felkelti az emberek érdeklődését, jobban mint az itteni csendes boraink. Elsősorban arra fogunk fókuszálni most, hogy a hazai fogyasztókkal megismertessük ezt a kategóriát, és ha már számottevő mennyiségről beszélhetünk, akkor lehet megcélozni a nemzetközi piacot, ahol hívószó lehet a jó ár-érték arány, a “tradíciók felelevenítése” vagy hogy ez Európa legfiatalabb pezsgő eredetvédelme. Amellett hogy tervezünk közös kommunikációt is, leginkább a személyes találkozásokban hiszünk. Etyeken a fesztiválozásnak, szervezett pincejárásnak évtizedes hagyományai vannak, ilyen lesz a Pezsgőmustra is május 3-án. Közösen vagyunk jelen a social mediában is, de nem gondolom, hogy csak az egységes marketing az, amitől ez tud működni, hanem az, ahogy Champagne-ban is volt, hogy a termelők egy irányba néztek, egy irányba haladtak, és segítették egymást, ezt tesszük mi is. Annak örülnénk, ha 5-10 év elteltével a fogyasztókban tudatosulna, hogy az Etyeki Pezsgő csakis tradicionális eljárással, egy stílus mentén készül és felismerhető karakterrel rendelkezik.
 
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők
 
Winelovers borok az olvasás mellé