Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!

Kabarcz-Horváth Ibolya
2024. november 19., 14:19


Sok vita van arról, hogy a bor és az alkohol közé egyenlőségjelet tegyünk-e, vagy tekintettel az évezredes európai kulturális beágyazottságára, a bort más polcra helyezzük. Talán valahol középen van az igazság: egyrészt tagadhatatlanul egy alkoholt tartalmazó termékről van szó, másrészt azt sem vitathatjuk el, hogy a mértékletes fogyasztása, különösen a mediterrán étrend részeként, számos olyan pluszt adhat az életünkhöz, amelyet kár lenne hirtelen semmibe venni és tiltólistára tenni. Sorozatunkban a borfogyasztással kapcsolatban felmerülő kérdéseket több szempontból igyekszünk körüljárni.
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!
A borfogyasztással kapcsolatban sem mindegy a mérték, de ugyanezt elmondhatjuk a kávéról, a cukorról vagy az energiaitalokról is, nem beszélve a világban minden eddiginél több esetben felírt antidepresszáns gyógyszerekről.  A függőség témája megkerülhetetlen, ha alkoholos italokról van szó, nagyon gyakran egyfajta gyermekkori bizonytalan kötődésből eredeztethető a függő viselkedés, amely a szerfüggőséget, így az alkoholizmust is eredményezheti. A téma szakértője, Dr. Kapitány-Fövény Máté szerint a függőségnek “ezer arca van”, korántsem vezethető vissza csak a génekre, a környezet hatásai és a saját döntéseink is előidézhetik. „Ha a kamasz tizennégy éves kora helyett, mondjuk, tizennyolc évesen próbálja ki először a dohányzást, a füvezést, a piálást, akkor minden egyes életévvel, ami kitolja a használatot, nagyjából öt százalékkal csökkenti az addikció kockázatát – az egy jelentős különbség” - emeli ki ebben a cikkben a klinikai szakpszichológus.
 
Nem lehet elhallgatni, hogy mennyi betegség, családi probléma, korai halál eredeztethető az alkohol-függőségből. Ezek olyan adatok, amelyekkel nehéz vitatkozni, és talán nem is kell, még akkor sem, ha a borkultúrát a szívügyünknek tekintjük.
 
Dr. Zacher Gábor megszólalása a borfogyasztás népszerűségének növelését célzó kampányok ellen heves vitákat váltott ki nemrég, ugyanakkor a toxikológus szakorvos megnyilvánulásával valójában a munkáját végezte, hiszen az ő dolga éppen az, hogy felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Mindamellett ő maga is nyilatkozott már úgy, hogy egy pohár vörösbor vacsora után teljesen belefér az ember életébe. Legutóbb a problémája az volt, hogy miért nem inkább örülünk annak, hogy kevesebbet isznak a fiatalok, és miért rábeszélni akarjuk őket erre. A borfogyasztás népszerűsítése valójában inkább arról kellene szóljon, hogy úgy merüljön fel a bor, mint a lehető legjobb választás, ha már alkoholt fogyasztunk.
 
A szakértők hitelesen képviselik az egészségügyi ágazat aktualitásait, az ő szakértelmüket nem érdemes kétségbe vonni. Azokat a megállapításokat, amelyek arról szólnak, hogy az alkoholnak káros hatása van és függőséget okoz, el kell fogadnunk. A bor pedig egy alkoholos ital” - emeli ki Ifj. Heimann Zoltán, a Heimann Családi Birtok borász tulajdonosa, a Vindependent elnökségi tagja. “Nekünk, borászoknak nem abba a vitába kell bele állnunk, hogy a bor egészséges-e vagy sem. A felelős borfogyasztás népszerűsítése a feladatunk. Ráadásul a borfogyasztás csökkenésének csak az egyik oka az egészségtudatosság előretörése, számos más tényező is áll emögött. A WHO ajánlások persze ráerősítenek erre, de enélkül is van egy erős világtrend, amellyel nehéz szembemenni. Az Y és a Z generáció egyszerűen nem iszik annyit. A magyarországi piac csökkenésére nem elég válasz az, hogy rábeszéljük a tinédzsereket a fröccsre és a habzó borra. Ehelyett inkább az egyediségünk hiteles és könnyen befogadható megfogalmazásán kell dolgoznunk és a hazai piac mellé megfelelő exportpiacokat megszólítanunk, hogy ne csak egy lábon álljon a magyar borágazat” - magyarázza a borász.
 
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!
 Ifj. Heimann Zoltán, a Heimann Családi Birtok tulajdonos borásza
 
A véget nem érő vitából az vezethetne ki, ha a mérsékelt és kulturált borfogyasztást egyfajta alternatívaként jelenítenénk meg. A Wine in Moderation szervezet tevékenysége éppen erről szól. Szerintük amellett hogy ismertetnünk kell a túlzott alkoholfogyasztás kockázatait, érdemes beszélnünk a mértékletes borfogyasztás előnyeiről is.
  
A Wine in Moderation mozgalomban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseli Magyarországot, a Vindependent mellett a Pannon Bormíves Céh és a Magyar Bor Akadémia is csatlakozott hozzá. A Magyar Bor Akadémia a hazai egyetemeken szervezett “Kulturált borfogyasztással az egészségünkért” elnevezésű programja azt a célt  szolgálja, hogy a fiataloknak legyen egy alaptudása a borokról, és ha úgy döntenek, hogy alkoholt fogyasztanak, akkor lehetőség szerint a borra essen a választásuk.
 
A bor sok szempontból különbözik más alkoholtartalmú italoktól, léteznek kutatások, amelyek megállapítják, hogy mérsékelt fogyasztása nemcsak hogy nem növeli a krónikus degeneratív betegségek kockázatát, hanem egészségügyi előnyökkel is jár. A Wine in Moderation azonban minden esetben felhívja a figyelmet a mennyiségre és minőségre vonatkozó irányelvek betartására, hogy a borozás jótékony hatásai érvényesülhessenek. A felelősségteljes borivási szokások magukban foglalják a bor étkezések közbeni élvezetét, a borivás módjának megválasztását és tudatosítását, az alkohol mellett a vízbevitelre való odafigyelést és a “binge drinking” (rohamivás) elkerülését. 
 
Nagyon fontos a tudatosság, és érdemes életünk összes aspektusát figyelembe vennünk, amikor a borfogyasztás mellett döntünk" - folytatja a borász. "Ha valaki nem dohányzik, nincsen elhízva, sportol, és összességében jók az értékei, akkor a heti néhány pohár bor nem fogja megbetegíteni. De adhat számára sok egyéb örömöt: gasztronómiai élményt, baráti beszélgetést, meghitt perceket.”
 
Ifj. Heimann Zoltán szerint a bornak kitüntetett szerep jutott az alkoholos italok között, mert berúgás nélkül is nagy élményt ad, van ízhosszúsága, ízmélysége. "Zseniális egy termék! A borral kapcsolatban van egy olyan kontextuális tudásunk, hogy hol készül, ki készíti, milyen körülmények között és milyen stílusban. A bor egy niche téma, nem olyan mint a popkultúra, hogy ez ömlik minden csatornán: szerteágazó és különleges, kicsit mint a művészetek. A borok világába való belépéshez kell egy elköteleződés, bevonódás. Szerintem ezt a szépségét kell tudnunk minél hitelesebben átadni, hogy a borok világa ne elidegenítőnek hasson, hanem izgalmasan sokszínűnek.”
 
Az európai kulturális örökség része
A mértékletes borfogyasztást népszerűsítő szervezetek közé tartozik a CEVI (Confédération Européenne des Vignerons Indépendants vagyis Független Európai Borászok Szövetsége) is, amelynek célja a családi vállalkozáson alapuló szőlő- és bortermelés érdekeinek képviselete. A CEVI megfigyelőként részt vesz a Wine in Moderation mozgalom munkájában, ami azért is fontos, hogy ellensúlyozza azokat a véleményeket, amelyek a borfogyasztás ellen kampányolnak.
 
A CEVI hazai társszervezete, a Vindependent szerint a családi borászatok évtizedek óta elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások szerves részét is képezi. A Vindependent a CEVI-vel azt az álláspontot képviseli, hogy a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális örökség része.
 
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!
  forrás: Heimann Családi Birtok
 
Gyönyörű tájakon dolgozunk, meg kell mutatnunk ezeket a tájakat, be kell járnunk, nemcsak terepjárókkal, hanem gyalog, biciklivel is, és meg kell mutatnunk az embereknek a szőlő és bor hagyományának évezredes értékeit”- fogalmazza meg Ifj. Heimann Zoltán. “Egy borvidék nemcsak az esti borozásról szól, hanem a kirándulásokról, fürdőkről, pihenésről, sportolásról, baráti és családi együttlétekről is. Azoknak is érdemes megismerni őket, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Borászként mutassuk meg az összes olyan értéket, amit a borral kapcsolatos örökségünk adni tud az embereknek.
 
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!
forrás: Heimann Családi Birtok
 
Miért pont a szőlő?
A szőlő egyedülálló abban, hogy megvan benne az a cukor-, sav- és tannin-tartalom, amellyel más gyümölcsök nem rendelkeznek. A gyümölcsborokkal szemben, a bor készítése nem cukor hozzáadásával indul! A borszőlő savtartalma kiegyensúlyozza az édességet, a vastag héja és magjai tanninokat tartalmaznak, amelyek tovább építik a bor szerkezetét. Többek között ez is olyan összetetté, sokszínűvé és élvezhetővé, más italokkal ellentétben utánozhatatlanná, és kiemelt jelentőségűvé teszi a bort.


 
Winelovers borok az olvasás mellé