Egy tavaszi este, Olaszország egyik legfontosabb borászatának társaságábanRendkívül izgalmas és egyedi kóstolót tartott a Heinemann Testvérek a Borkollégiumban: a Masi Agricola termék nagykövete, Michel Pistorio avatott be minket a boraik készítésébe, az Appassimento eljárás rejtelmeibe, az Amarone csodájába.
Íme a világ 6 leghíresebb vörösbor házasításaChianti, Rioja, Portói, Amarone, Toszkána, Douro-völgy, Veneto… Ezeket a szavakat látva, gyakran problémát okoz a címkéken való eligazodás. Mit jelent a feltüntetett név; magát a szőlőfajtát, esetleg a borvidéket vagy csak egy régiót? Melyik szőlőfajta melyik borvidékhez tartozik?
Elkezdődött az 50. szüret Szeptember 30-án ünnepelte 50. születésnapját Veronában a Masi Pincészet Campofiorin bora. A történelmi múltú Valpolicella bor első szürete 1964. szeptember 30-án volt.
Így vették be az olaszok a váratA Budavári Borfesztiválon immár hagyománnyá vált, hogy minden évben helyet kap egy vendégország, amely bemutathatja borait. Borzasztó nehéz feladat ez, hiszen egy ország borászatáról, borvilágáról nemhogy átfogó képet adni nem lehet két-három bódényi standon, de még csak ahhoz sem biztos, hogy elegendő, hogy felvillantsák a főbb fajtákat, borokat, borvidékeket.
Olaszország bemutatkozott - Boregyetem 2. napA Budavári Borfesztivál felvezetőjeként megrendezett Boregyetem második napján már az előző évekhez hasonlóan a vendég ország mutatkozott be. Idén Olaszország a díszvendég, így a fesztiválon kiállító olasz pincészetek borait ismerhettük meg az előadáson.
VinCE 2013 - olaszok a középpontbanSummarium - Ahogy már több cikkünkben is beszámoltunk, március 8-10. között újabb nagy beltéri boros tömegrendezvény zajlott le, mégpedig az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő VinCE 2013. Helyszínként ezúttal is, csakúgy, mint a korábbi években, a jól bevált Corinthia Hotel Budapest szolgált, amely ismét remek választásnak bizonyult. A rendezvény után a szervezők ahogy ilyenkor szokás, mérleget vontak, összegezték a három nap tapasztalatait.
Masi mesterkurzus - folyékony történelemVinCE Budapest 2013 - A szárított szőlőből készült borok kóstolása nem könnyű műfaj. Rengeteg tannin, óriási test, sok alkohol és fokozhatatlan komplexitás. Mégis keresett és közkedvelt borok ezek, mintha egy csapásra a súlyemelők között kellene keresni a jövő manökenjeit.
VinCE Budapest - Összefoglaló a második naprólSummarium - Mint azt korábban már jelezte a VinCE stábja, a szombati napot illetően telt házra számítottak. Az is lett. Délután négytől kezdett el egyre gyarapodni a borkedvelők száma, míg este hétkor már egy gombostűt sem lehetett leejteni. A mesterkurzusok és workshopok egymásutánja reggel fél tízkor indult be, s tartott egészen este hétig. Cikkünkben az általunk meglátogatott előadásokat összegezzük.