A legjobb bikavérek egy helyenSUMMARIUM - Garay János 1846-os Szegszárdi bordal című versében írt először a bikavérről, mely szókapcsolatból aztán egy igazi magyar bor brand szültetett. Az apropó, hogy e remek borfajtáról most nekünk is szólnunk kell, az, hogy kiváló bikavértesztre és -kóstolóra került sor a múlt pénteken a Grand Hotel Royal Átriumában.
Furmint - iszom a s(z)avaid!SUMMARIUM - Ha február, akkor furmint! Most már ötödik éve, hogy mindenki harsogja ezt a rövid és könnyen megjegyezhető szókapcsolatot, mondatocskát. Ugyanis immár ötödik évéhez érkezett a Furmint Február rendezvénysorozat, s vele együtt a Nagy Furmint Kóstoló.
Olaszrizlingek legjava - utolsó felvonásKóstolási jegyzet - Bár már november van, egy beszámolóval azért még adós maradtam az olaszrizling hava kapcsán. Október utolsó napján tartotta a CEWI Top 10 Olaszrizling Kóstolóját, ahová azok a tételek kerültek beválogatásra, amelyeket a Nagy Olaszrizling Kóstolón a legtöbbre értékelt a közönség.
Az olaszrizling jobban teljesít?Nagy Olaszrizling Kóstoló summarium - Ezen is túl vagyunk. Meghallgattuk a mesterkurzusok előadóit (éhgyomorra), megkóstoltuk a felvonultak olaszrizlingjeit (két pogácsára), egyetértően bólogattunk, mikor elégedetlenkedtek a VIP-vendégek, hogy mi az, hogy délután kettőkor még nem szervírozták a kaviáros szendvicseket. Mint szervezők, igyekszünk a tanúlságokat levonni az első nagyszabású, nem szakmai kóstolónkból, több részletben. Íme az első.
Borokról jót vagy semmit? - Borászok vs. borkritikusok"Rossz bor nincs, csak dilettáns kritikus." - Ha találomra megkérdeznénk 10 borászt, 6 biztos úgy érezné, sértették már meg indokolatlanul az online-borfirkászok. Igen, „indokolatlanul”. Igen, csak az online-borfirkászok. Printben ugyanis ez nem módi. Persze, hogy nem. Egy nyomtatott lapban végesek a keretek. Nem lehet a havonta ajánlott 50-60-100 bor mellé betenni másik 100 nem ajánlottat, mert egyrészt az lényegesen lerontaná az adott lap nívóját, másfelől a szórakoztató tartalmaknak – amelyek egy havonta megjelenő magazin gerincét képezik – bántóan kevés felület jutna. De van itt egy ezeknél nem kevésbé elhanyagolható szempont is: "borokról jót vagy semmit". Tényleg?
Íme, Magyarország legjobb borai 2013-banÉtteremkalauz - Megjelent a Gault&Millau Magyarország étteremkalauz 2014-es kiadása, melyben nemcsak éttermeket és szállodákat és borászatokat, de borokat is értékelnek a kritikusok. Íme, a legjobb édes, száraz fehér, vörös borok valamint a legjobb vételek.
Ma már telt ház lesz a Budavári Borfesztiválon - Online tudósításPercről percre - A Borfesztivál első két napja viszonylag családias volt, péntekre azonban már telt házat remélnek a szervezők, pláne, hogy többnyire jó idő lesz ma, legfeljebb csak este fog szemerkélni egy kis eső. A mai nap - akár a tegnapi - a folk jegyében fog telni, már ami a nagy színpad programját illeti. Mi többnyire ma is a borok erdejében igyekszünk majd egy kis ösvényt hasítani olvasóink számára. Tudósítónk már a helyszínen van, tartsanak velünk ma is!
Magyar borok a G20-aknak... És ezeket tényleg fél évig válogattátok?Hír + kritika - Majdnem féléves kiválasztási folyamat után az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt találtak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet állam- és kormányfőinek szentpétervári csúcstalálkozóján. A tisztesség kedvéért ideidézzük egy borblogger, Palack, a hírhez fűzött kemény hangú kommentjét.
Kézműves izraeli borászok térhódításaKitekintés - A legújabb divathullám az izraeli boroknál a kis kézműves borászatok (boutiqe wineries) borainak színrelépése. Északtól délig, kelettől nyugatig gomba módra szaporodtak el a kicsi, családi tulajdonú vagy egy emberhez köthető vállalkozások, melyek mindenhol felbukkannak az izraeli tájképben. Interjú a Flam Winery tulajdonosával, Israel Flammel.