Óvilági sauvignon blanc stílusokA sauvignon blanc jellegzetességeit és hazai példáit sorozatunk korábbi cikkeiben már bemutattuk, ezúttal az óvilági sauvignon blanc stílusokat vesszük górcső alá.
Miközben mi szinte lángra kapunk a hőségtől, van, ahol tenyérni jég veri a szőlőtVáratlan jégeső, égszakadás, 100 km/órás szél borzolja a gazdák idegeit.
Az Óvilág és az Újvilág találkozása egy szőlőfajtán keresztülA chenin blanc szőlőfajtát és az abból készült bort itthon kevesen ismerik, igaz nem is könnyű hozzájutni egy-egy jó tételhez. Így még nagyobb kíváncsisággal néztünk a Borkollégium mesterkurzusa elé, amely a chenin blanc-t járta körbe a borvilágban.
Stílus születetett a Villányi Franc égisze alattNovember 20-án mutatkoztak be a szakmának az első Villányi Franc márkanéven palackba töltött tételek, amelyek mellett a Loire-menti cabernet franc-ok is komoly szerepet kaptak. A nemzetközi kitekintéssel egybekötött konferenciának a Siklósi vár patinás épülete adott otthont.
Loire, Loire te mindenem! - Borkollégium Loire völgy mesterkurzus Egyre biztosabb, hogy szeretem a Loire-i borokat! A könnyed, gyümölcsös vörösek, a feszes muscade, a füstös, ásványos sauvignon blanc, a hömpölygős chenin blanc, a változatos rozék, és a jól iható cremant hazáját.
Ezek a világ legrégebben alapított borászataiA régészek folyamatos munkájának köszönhetően egyre több pincészetet fedeznek fel, amelyeknek a történelme akár ezer évre is visszanyúlik. Ezek között a borászatok között akadnak olyanok, amelyek ma is büszkélkedhetnek a középkori múltjukkal, és jelenleg is aktív képviselői a borvilágnak.
Csúcsborok és gyorsételek, te párosítanád őket?Elég merész ötletnek tűnik, de kitalálója, Lucy Shaw állítja, hogy ezek az ételek is megérdemlik azt a pár csepp finom bort. Egy borvacsora alkalmával maga a borász mondta, hogy miért ne ihatnánk meg a legféltettebb borunkat egy hétfő este? Ugyanolyan akkor is az íze, mint vasárnap vagy ünnepekkor, ráadásul így megszépül az amúgy szürke hétköznap.
A világ legrégebbi szőlőfajtáját telepítik újraÖtszáz év után újrahonosítják I. Ferenc francia király borszőlőit a Loire-völgyben található Chambord-ban. A szerencsések 2019-ben már megkóstolhatják a romorantinból készült bort, amelynek várhatóan az lesz az első évjárata.