Egyre biztosabb, hogy szeretem a Loire-i borokat! A könnyed, gyümölcsös vörösek, a feszes muscade, a füstös, ásványos sauvignon blanc, a hömpölygős chenin blanc, a változatos rozék, és a jól iható cremant hazáját.
Loire kissé háttérbe került a francia borvidékek között, borait a nagyvilágban a sauvignon blanc fajta képviseli legfőképpen. Pedig a lehetőségek adottak… A háttérbe szorultság legfőképpen annak köszönhető, hogy a borkészítésben, a pincében nem voltak túl alaposak, és ez természetesen kihatással volt a borok minőségére. Így azon, hogy a vidék leginkább a tájborok hazájaként volt ismert, még maga a táj és a mesébe illő kastélyok sem segítettek. A helyzet szerencsére az elmúlt 20 évben sokat változott.
A sauvignon blanc változatlanul fontos helyett képvisel a világ borpiacán a chenin blanc borok is kezdenek egyre ismertebbé válni, ám az itteni cabernet és a merlot vélhetően sohasem lesz olyan elismert, mint bordói társai. A Loire völgyében ugyanis jóval vegetálisabb, kevésbé tanninos szokatlan arcukat mutatják ezek. Pedig a francia világfajták szülőföldjén járunk, hiszen itt született a sauvignon blanc, a cabernet sauvigon és franc, valamint a semillon is.
A Loire völgye összetett borvidék, több, jól elkülöníthető területre osztható. Különböző appellációk, változatos fajtaösszetétel, változatos talajok és különböző éghajlatok figyelhetőek meg itt. Csupán a rozéról és a cremant-ról mondható el, hogy az egész borvidékre jellemző a készítése.
Az óceánhoz legközelebbi vidék Muscadet, Nantes város környékén. Itt terem a melon de Bourgogne vagy közismertebb nevén a muscadet. Ez a bor feszes, magas savakkal, sós aromatikával, diszkrét gyümölcsökkel rendelkezik. Leginkább tengeri ételekhez, osztrigához fogyasztják. A folytatás Anjou-Saumur régió, a chenin blanc vidéke. A száraz tételek legszebbjei Savenniéres-ben készülnek, míg az édesek közül a leghíresebbek a Coteaux de Layon és Bonnezeaux borai. Még itt is az óceáni klíma érvényesül, ezek a borok fiatalon savgazdagok, később szépen lekerekednek. A chenin blanc alapvetően hajlamos a túlérésre, töppedésre, így a borai sok esetben magas alkohollal bírnak. Kicsit barokkosak, ízgazdagok, nagyon szerethetőek, de becsapósak!
Chinon a könnyed, gyümölcsös, lágy cabernet franc hazája. Vouvray és Touraine a teljes fajtaválasztékot bemutatja, a legkülönbözőbb iskolázásokban. Chenin blanc és cabernet sauvignon a két legfőbb fajta. A chenin blancból készül száraz és édes is, míg a vörösökből jelentős mennyiségű rosé is kerül palackokba.
A leghíresebb területek a Centre-ben található Sancerre és Poulliy-Fumé, amelyek az egreses, grapefruitos, tűzköves aromájú sauvignon blancról váltak világhíressé.
Látható, hogy bonyolult borvidéken járunk, különböző oltalom alatt álló területek váltakoznak, amelyek bejárásához egy mesterkurzus nem is elegendő, ezért a naphegyi Locavore étterem különtermében, csodálatos budai panoráma kíséretében megtartott mesterkurzuson a fehérborok kerültek terítékre.
Kezdjük a chenin blanc legjobbjaival! Számomra az este legszebb tétele Nicolas Joly Savannier-i száraz bora volt 2011-ből. Joly a biodinamikus borkészítés egyik legnevesebb, és legdrágább borokat kínáló tagja. A bori llatában egy kis túlérettség volt felfedezhető, emellett gazdag, dús déli gyümölcsök jelentek meg. A savak adtak neki lendület, és szépen ellensúlyozták a nagy testet és a 15 %-os alkoholt. Ízben édeskés érzetről, akácról és déli gyümölcsökről lehet beszámolni. Tömör bor: nagy test, nagy élvezet.
A Domaine Huet Le Clos du Bourg Moelleux bora is izgalmas volt. Édes tétel, egyértelműen késői szüretből. Érdeme a meglepően szép egyensúlya, hiszen a cukor mellé bőséggel jutottak savak. Nos, nem egy üde tokaji, de gazdag déli gyümölcsei, sárgabarack ízei kárpótolnak…
Essen szó a sok szép sauvignon blancról is! A borvidék két emblematikus termelője Pascal Jolivet és Jean Pabiot gyönyörű borait kóstolhattunk Sancerre és Pouilly-Fumé földjeiről. Nehéz közülük választani, talán Jolivet Clos du Roy Sancerre 2014-ből volt a legizgalmasabb. Ezekre a borokra jellemző, hogy az intenzív fajtajelleg picit háttérbe szorul. A vegetális jegyeket átveszi a bodza, egres és a fűst és a tűzkő. Ezeknél a tételeknél sokkal dominánsabb a terület, mint a fajta. Erős savszerkezet, a fajtánál megszokottnál hosszabb potenciál jellemzi őket.
Zárszóul annyit, hogy ideje lesz a Loire-t újra visszahelyezni a vásárlási listákra, mert a megszokottól eltérő borokat tud adni, és egyszerre felel meg sokféle igényeknek.
A Borkollégium Loire völgy mesterkurzusát az OXYGEN Naphegy - Locavore étteremben tartották. Az exkluzív, 80 férőhelyes étteremből lenyűgöző panoráma tárul a Budai várra, a Citadellára és a belvárosra. Az étterem különleges enteriőrrel és élvonalbeli gasztronómiai kínálattal várja vendégeit zártkörű rendezvényekre, borkóstolókra és a'la carte vacsorára. Az étterem rendelkezik hang- és vetítéstechnikai berendezéssel, DJ pulttal és természetesen lég-kondicionált, de a fenti technikai paramétereken messze túlmutató előnyei az egyedülálló, budai panorámás fekvése és exkluzív enteriőrje.
Kóstolt tételek:
Marquies de la Tour Brut Crémant (Airén, Ugni Blanc, Chenin Blanc)
Muscadet Sevre et Maine 2014 Remy Pannier
Sauvignon Blanc Prestige 204 Villebois, Val de Loire
Pascal Jolivet Sancerre Clos du Roy 2014
Sancerre, La Merisiére 2013 Jean Pabiot
Pascal Jolicet Pouilly-Fumé 2014 Les Griottes 2014
Pouilly-Fumé 2013 Jean Pabiot, Domaine des Fines Caillottes
L’Echansonnes, Le Clos du Bourg, Sec 2012 Domaine Huet
Nicolas Joly Les Vieux Clos 2011
Domaine Huet L’Exhansonnes, Le Clos du Bourg Moelleux 1ere Trie 2006
Domaine Huet L’Echansonnes, Le Clos du Bourg Moelleux 2003
A Borkollégium korábbi mesterkurzusairól itt írtunk.
A Borkollégiumban 2015-ben a következő mesterkurzusok várnak:
Gere Attila portfolió bemutató – Mesterkurzus extra: 2015. október 13. 18:00-22:00
Kékfrankos mesterkurzus: 2015. október 20. 18:00-22:00
Ausztria mesterkurzus: 2015. október 27. 18:00-22:00
2011 nagy magyar vörösborai mesterkurzus: 2015. november 3. 18:00-22:00
Terroir Club – Terra Hungarica: Organikus és biodinamikus borok Európából és Magyarországról: november 5. 17:00-21:30
Édesbor = jó bor mesterkurzus: 2015. november 17. 18:00-22:00
Pezsgő mesterkurzus: 2015. december 1. 18:00-22:00
Dél-Afrika mesterkurzus: 2015. december 8. 18:00-22:00
Savszerkezetek mesterkurzus: 2015. december 15. 18:00-22:00
A kóstolók helyszíne: 1026 Budapest, Pasaréti út 14.