Elég merész ötletnek tűnik, de kitalálója, Lucy Shaw állítja, hogy ezek az ételek is megérdemlik azt a pár csepp finom bort. Egy borvacsora alkalmával maga a borász mondta, hogy miért ne ihatnánk meg a legféltettebb borunkat egy hétfő este? Ugyanolyan akkor is az íze, mint vasárnap vagy ünnepekkor, ráadásul így megszépül az amúgy szürke hétköznap.
Állítom, hogy a csúcsborok és junk food ételek párosítása egy vidám felfedezőút – írja a TheDrinkBusinnes.com. A cikk szerzője arra bíztat titeket, olvasókat, hogy ha inspirálónak találjátok ezeket az ötletek, akkor próbáljátok ki, de ha dühítenek, akkor kommentelheted is bejegyzését: itt.
1. Krug és fish and chips
A friss, üde champagne elvágja a zsíros ízérzetet, így a sült hallal és krumplival együtt jó triót alkot. Állítólag még Madonna is bevallott a Twitteren, hogy számára is a bűnös élvezetek közé tartozik a Krug mellé a sült krumpli fogyasztása.
2. Pattogatott kukorica és Puligny-Montrachet
Puligny-Montrachet Burgudiában, annak is Cote de Beaune részén található. Az apellációban nagyrészt fehér borokat készítenek, chardonnay fajtából. A sós, vajas ízek miatt hozta össze ezt a párost a cikk szerzője.
3. Pizza és Barolo
Egy olasz ételhez olasz bor dukál. Piedmont híres vörösbora jó párt alkot a paradicsomos alapú pizzákkal.
4. Palo Cortado és sós karamelles fánk
Palo Cortado a sherryk királya. Az élesztőhártya alatt készülő, különleges ízvilágú sherry a sóskaramelles fánkkal hozható össze Lucy Shaw szerint.
5. Domaine de la Romanée-Conti és a hot-dog
Most minden pinot noir rajongó a szívéhez kapott. Igen a világ egyik legdrágább borához a cikk írója a virslivel megtöltött kiflit ajánlja, bár még sajnos nem próbálta ki. Azt már nem részletezte, hogy mustáral vagy ketchuppal enné a népszerű junk foodot.
6. J.J. Prum és curry
J.J. Prum a németországi Mosel vidéken készíti borait. Spätlese tétele aromatikájának és édességének köszönhetően jól illik a fűszeres, távol-keleti ételekhez.
7. Chave és hamburger
Bár a legtöbben vörösbort párosítanak a hamburgerhez (ha éppen bort isznak hozzá...), de ebben az esetben még meghökkentőbb, hogy egy fehérre esett a szerző választása. Domaine Jean-Louis Chave Hermitage bora (marsanne) jól kiegészíti a gazdag húspogácsát - szögezi le Shaw.
8. Rioja Gran Reserva és kebab
A Rioja borok jól párosíthatóak a bárány ételekhez, így például a kebab húsának zöldfűszerei és zsírtartalma jól harmonizál a nagy spanyol vörösökkel.
9. Catena és csokoládé
Az argentín Bodega Catena Zapata malbec borát a híres Mendoza vidékén készítik. A bor aromatikája megkívánja, hogy csokoládét kóstoljunk hozzá. A koncentrált, testes borhoz a megfelelő csokoládé felejthetetlen élményt nyújt.
10. Silex és sült csirke
Didier Dagueneau a Loire mentén készítette borait Franciaországban, akit a Pouilly Fumé vad emberének is hívtak. A borász Silex tételéhez az alapanyagot 80 éves sauvignon blanc tőkékről szüretelte, amelyek kovakő talajon növekednek. A bor ásványossága, frissessége a fűszeres rántott csirke combokkal is jól összepasszol, véli Lucy Shaw bejegyzésében.