"Szeretek találkozni azokkal, akik a borok mögött állnak"Mit mondanak a bor importőrök? 4. rész Lisa McBain beszerzővel.
Hűsítsd magad ezekkel a villányi borokkal a nyári melegben!A Villányi borvidék már korántsem csak a nagytestű, magas alkoholtartalmú, hordós érlelésű vörösborokról szól. A fehérborok egyre nagyobb teret nyernek ezen a klasszikusan vörösborokról nevezetes területen is. Míg korábban a vörösek mellett a rozé volt inkább keresett, ha frissebb borokra vágytak a vendégek, most - igazodva a világtrendekhez - a fehérborok vannak porondon.
Már nem csak a bort rakják amfórábaAz amforás borok divatja még le sem csengett, de már itt vannak az újabb cserépedényben érlelt italok. Vajon melyik számíthat közülük hasonló sikerre?
Nagyaranyat nyert Brüsszelben egy magyar folyóborA legnagyobb hazai borászat, a badacsonyi Varga Pincészet egyfajta „orvosi lóként” is szolgál, ha az ember arra keresi a választ, mi történt a magyar borszektorban az elmúlt 3 hónapban. Többek között erről, a félbeszakadt rekordkísérletről és az új Varga-koktélokról is beszélgettünk Varga Péter alapítóval és fiával, Varga Mátéval.
A Sabari álom – Kalandozás Hamvas Bélával, a hájastésztától egészen az L.A. Woman-igA Sabari álom egy freskó, ami valahol a Sabar-hegy egyik eldugott pincéjének mélyén rejtőzik. Csak azok a beavatottak láthatják, akik részt vesznek a sabaristák éves pincetúráján. De, hogy jön ide az L.A. Woman és hogyan keveredett közénk Hamvas Béla? Talán a végére kiderül... Bartha László írása a tavalyi cikkíróversenyünk „élménybeszámoló” kategóriájában versenyzett.
Hogyan készül 12 aranyérem?2019 a borversenyeken egyértelműen a Varga Pincészet éve volt itthon és külföldön egyaránt. Éppen ideje volt hát, hogy megnézzem magamnak a badacsonyi „főhadiszállást”, ahol elmondták, a siker kulcsa részben Eger, na meg persze egy kis szőlészkedés. És ha már ott voltam, szemügyre vettem a Varga-űrállomást is, amit épp most cserélnek le egy modernebbre.
Milyen borokat iszik a világ 2015 őszén?Minden évszaknak megvan a maga slágerbora. Nyáron ritkán vágyunk egy nagytestű, tüzes vörösborra, a tél pedig nem a könnyű, fehér fröccsborokról szól. Mi volt a nyári kedvenc? Milyen őszi bortrendek várhatóak? Most választ kapunk a Vivino.com-tól!
5 fehérbor, vörösbor kedvelőknekJúnius közepén már jócskán benne vagyunk a nyárban, ilyenkor a testes, nehéz vörösborok háttérbe szorulnak és csak a hidegebb napokon kerülnek elő a pincéből. Azonban akadnak, akik még a kánikulában is inkább egy cabernet franc-ra vágynak, mert nem nagy rajongójuk a fehérboroknak. De nem csak friss, könnyű, ropogós fehérek léteznek!
Újra trend lesz az ókori borkészítés?Már ősidők óta foglalkozik az ember borkészítéssel. A szőlőtermesztés Ázsiából indulva hódította meg először Európát, majd Afrikát, Amerikát és Ausztráliát. Az idők során nagyon messze kerültek a mai készítési technológiák az ősitől. Vagy mégsem?