Tíz szőlőfajta, ezer borélmény – Ismerd meg a borvilág sztárjait!A bortermő szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye – évezredek óta része életünknek, ünnepeinknek és gasztronómiánknak. Ma már több mint 10 000 különböző szőlőfajtát termesztenek világszerte, a világ legkülönfélébb éghajlati és földrajzi adottságai között. Ennek ellenére csupán néhány tucat játszik valóban jelentős szerepet a kereskedelmi borkészítésben – és mindössze tíz szőlőfajta emelkedik ki igazán a népszerűség tekintetében. Ebben a cikkben a tíz legismertebb bortermő szőlőfajtát mutatjuk be, amelyek a legnagyobb hatással vannak a borvilágra. Ha valaha is kóstoltál chardonnay-t, merlot-t vagy cabernet sauvignon-t, akkor már találkoztál ezek közül néhánnyal. Most azonban közelebbről is megismerheted, honnan származnak, mi jellemzi őket, és hogyan formálják kedvenc boraink ízvilágát.
Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadbanMárcius 19-én második alkalommal valósulhatott meg „Az Év Első Borfesztiválja” szlogennel 2020-ban útjára indult Winelovers Grand. Sajnos tavaly a rendezvény a járvány miatt elmaradt, így hozzám hasonlóan több mint 1500 borrajongó gondolta úgy, hogy a múlt szombati eseményen egyszerűen kötelező a részvétel.
Minden napra egy bor: Schunk Pince Cabernet Sauvignon 2017Idén elmarad a Bordói November, a bordói vörös fajták legnagyobb hazai kóstolója, otthon sem kell azonban csúcs vörösbor nélkül maradnod. Sorozatunk legújabb részében egy igazi különlegességet ajánlunk figyelmedbe, hiszen nem minden nap találkozik az ember borral a Pécsi borvidékről. Ismerd hát meg a Schunk Pince cabernet sauvignonját!
Minden napra egy bor: Feind Syrah 2017November 14-én kerül megrendezésre a Bordói November, a bordói vörös fajták legnagyobb hazai kóstolója. A rendezvény napjáig bemutatjuk a Csúcsborok Termének tételeit, vagyis a csúcsok csúcsát. Lássuk, mit tud a syrah a Balatonnál!
Hallottál már a bor-félmaratonról? Kipróbálnád?A szekszárdi Fekete Borpincénél befejeződött a szüret, Fekete Mihály tulajdonos-borász tartott évjárat-értékelőt a Borászportálnak. A nem mindennapi beszélgetésen szóba kerültek az újszülöttek és a kotkodácsoló tyúkok is.
„Készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból”A korlátozások ellenére mozgalmas hónapokon van túl a szekszárdi Fekete Borpince. Egy járvány- és esőbiztos egységgel bővült nyárra a vendéglátótér, és lassan a finisbe ér egy régen várt csúcsboruk is. Fekete Mihállyal beszélgettünk.
Interaktív borkóstoló In Vino Lidia módraDűlőszelektált, testes, savas, tanninos... Jelzők, amik borokra vonatkoznak, de egy laikusnak fogalma sincs, hogy melyik mit jelent, és honnan ismerheti fel ezeket. Pedig minél többet tudsz a poharadban lévő nedűről, annál nagyobb élménnyé válnak a kortyok, és sokkal magabiztosabb leszel ezentúl, ha ajándékba, vagy egy étel mellé kell bort választanod.
Belépő bortól a zászlóshajóig: a Zwack Openen jártunkAz ünnepek alatt bizonyára ismét megcsodálhatjuk a tévében, hogyan kóstolnak bort Ducheminék. A karácsonyi Zwack Open sétáló kóstoló senkitől nem várt hasonló bravúrt, egyszerűen csak jó ivású, kellemes, élvezetes borokat ajánlott az ünnepekre vendégváróknak, amatőröknek és ínyenceknek.
Syrah vagy shiraz? Van egyáltalán különbség?A syrah vagy shiraz szőlő eredete, a borvilág legtöbbet vitatott kérdései közé tartozik. Újvilági és óvilági botermelők egyaránt használják mindkét névváltozatot, de akkor most melyik a helyes vagy helytelen? Cikkünkből kiderül.