“A kékfrankos egy óriási kincs, mert hihetetlenül sokoldalú”Sokan még mindig ódzkodnak tőle, pedig a kékfrankos ma már egyáltalán nem az, aminek ötven évvel ezelőtt ismertük. Miben rejlik az ereje ennek a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtának? Egy szekszárdi, egy egri és egy soproni borászatot is megkérdeztünk arról, hogy miért olyan fontos számukra.
Bikavérről szóló szöveget kellett értelmezni az érettséginEgy a bikavérről szóló ismeretterjesztő szövegét kellett értelmezniük a diákoknak az idei középszintű magyarérettségi első felében. Ehhez 12 kérdést kaptak a diákok, különböző állításokról kellett eldönteniük, hogy igazak vagy hamisak-e. Ha már bikavér, mi is összeszedtünk néhány dolgot róla.
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?Házasítás, cuvée, assemblage vagy blend: mindegyik elnevezés azt takarja, hogy az adott tétel legalább kétféle bor vegyítésével jött létre. Szeretjük őket, hiszen az egyes szőlőfajták legszebb tulajdonságait domborítják ki.
Mennyit tudsz Magyarország első számú szőlőfajtájáról?Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája elképesztően gyönyörű borokat ad, ha megfelelő odafigyeléssel készítik. De hol termesztik még, melyik az ő éve és hol neveztek el róla hivatalos fizetőeszközt?
Készítsd el a saját bikavéredet!Cuvée-t készíteni bárki tud, csak venni kell egy, kettő, három, négy különböző tételt, aztán addig keresgélni a legjobb házasítási arányt, amíg meg nem találjuk – vagy amíg hatalmas buliba nem torkoll az alkalom. Szekszárdi bikavért készíteni azonban már nagyobb kihívás – így nagyobb izgalom is, derült ki a Mészáros Borházban. A 2016-os Év Bortermelőjénél jártunk!
Változott a szekszárdi bikavér hivatalos „receptje”Emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírás szerint a borban legalább 50%-nak kell lennie a kékfrankosnak és a kadarkának. Minimum 45% kékfrankos és minimum 5% kadarka kell ezentúl a szekszárdi bikavérhez.
Vesztergombi Csaba: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.”A Vesztergombi Pince már jó előre látszik a 6-os út fölé tornyosodva. Impozáns külseje komoly szakértelmet, és még komolyabb tradíciót rejt magában. Vesztergombi Csaba fogadott minket.
Extravagáns az új szekszárdi palackSzeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Eszterbauer Ildikó: bikavérrel AmerikábaEgy család, amely generációk óta szőlőtermesztéssel-borkészítéssel foglalkozik, egy tősgyökeres szekszárdi bor, amit Párizsban is imádtak a szakemberek, egy vörös róka és egy jól működő borvidéki összefogás - Eszterbauer Ildikóval beszélgettünk.