A tányér és az evőeszköz mérete is hozzájárul a jóllakottság érzéséhez
Augusztus 18. 09:53
Ha nagyobb tányérból étkeznek az emberek, akkor többet is fogyasztanak, mint a megszokott adagjuk - jelentette ki még 2013-ban Journal of Experimental Psychology szaklapban megjelenő publikáció. Ezt azzal magyarázták, hogy ilyen edényekben kevesebbnek tűnik a kiszedett étel mennyisége.
Ma már elmondható, hogy nemcsak a tányérjaink, hanem az evőeszközeink mérete is jelentősen befolyásolhatja elménket az ételadagok megválasztásakor – írja az Élelmiszer.hu a The Daily Meal írására hivatkozva.
Érdekes, hogy a kisebb evőeszközökkel táplálkozó személyek ugyancsak többet esznek meg az eléjük helyezett élelemből. A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent, egyik közelmúltbeli tanulmány alapján ennek az az oka, hogy a kisebb evőeszközöket használó embereknek a „jóllakottság érzéséhez” a nagyobb villát, kést stb. használó társaiknál több falatot kell a szájukhoz emelniük.
Hogy mekkora egy megfelelő méretű porció? Az értekezés arra a következtetésre jut, hogy „az emberek nem kapnak belső figyelmeztetést az elfogyasztandó, testhezálló adagra vonatkozóan”. Az tehát ebből a tanulság, hogy jobb, ha nem hagyjuk, hogy az éttermi tányérok vagy evőeszközök mérete befolyásolja az általunk bekebelezett eleség mennyiségét.