A lecsó szezonja már dübörög, de felvetődik a kérdés, hogy milyen is az igazi lecsó? Az
Origo.hu 10 kérdés alapján megpróbálta összefoglalni, hogy milyen különbségek lehetnek az egyes receptek között, és a végén egybefoglalni a "konyhai jelenséget".
A lecsó meghatározhatatlan étel, amelynek nincs receptje. Van benne paprika, paradicsom, hagyma, meg egy csomó minden más. Nincs más választásunk, így elfogadjuk a váncsai alaptételt, amely szerint „lecsó az, amit a készítője annak szán.“
1. A zöldségek: karika vagy kocka?
2. Milyen zsíron indul?
A legtöbben apróra vágott szalonna kiolvasztott zsírjára esküsznek, sőt érdekes, hogy mennyire jól látszanak ezen a kérdésen az egyes korok egészségtrendjeinek hullámai.
3. Milyen a zöldségek aránya?
A váncsai szentírás és a legtöbb szakácskönyv szerint a lecsó alaparányai a következők: Egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika.
4. Mi legyen a paradicsom héjával?
Hámozzuk vagy sem?
5. Milyen zöldségek kerülnek a lecsóba?
A padlizsánnal, cukkinivel készülő lecsó ugyan technológiáját tekintve is sokban különbözik a magyar lecsóktól, de attól még egy remek étel.
6. Hogyan időzítjük a zöldségeket?
Az elején, egyben. külön, rétegezve...
7. Milyen betéttel készül?
Rizs, tojás, nokedli, gersli...
8. Kell bele hús?
Lecsókolbász, szárazkolbász, szalonna, virsli, csirkecomb...
9. Milyen fűszerekkel?
Fűszerpaprika, római kömény, majoránna, fekete bors, fokhagyma, csípős paprika...
10. Epilógus a tunkolásról
Csakis friss, ropogós héjú fehér kenyérrel, korlátlanul mártogatni, szaftot törölni, míg tiszta nem lesz a tányér – a szertartás nélkül nem fogyasztható el egy tányér lecsó sem.