Fröccs

Bisztronauta érkezett a Bükkből

Március 19. 09:45
A nem épp túlhájpolt Bükki borvidékről mutat be egy bort a Metropol. A Bisztronauta egy zweigelt, amelyet Borbély Roland készített, aki a saját Gallay Pince mellett egyébként főállásban az egri Kovács Nimród Borászatnál dolgozik. A borról annyit, hogy a zweigelt nem hazudtolja meg magát, a szín kellően mély és intenzív. Illatában elsősorban a gyümölcsökre hajazó aromák vezetik az orrot, de szép a sokrétű fűszeresség is van benne.

Világverő magyar fehérborok

Március 19. 07:34
A Művelt Alkoholista király magyar fehérborokról ír. És nem csak tokajiaktról, hiszen van itt pannonhalmi Hemina és két Villa Tolnay tétel is.

A szénhidrát fontosabb, mint gondolnád

Március 18. 20:22
A diéták legtöbbje úgy indul, hogy el kell felejteni a szánhidrátokat. Ezzel szemben a Life.hu cikke azt taglalja, hogy nem minden szénhidrát egyforma, és nagyon fontos, hogy a nap melyik szakaszában fogyasztod őket. Hogy mikor van szüksége a szervezetnek szénhidrátra, kiderül a cikkből.

Itt az új Gere cabernet sauvignon!

Március 18. 18:50
2012 extrém, mégis kiemelkedő évjárat volt. Kemény volt a tél, sok hó esett, ami megvédte a szőlőtőkék nagy részét a károsodástól. Tavasszal a fagy okozott károkat a szőlőben. Nyáron nagyon nagy volt a szárazság. A nagy melegnek és a szárazságnak köszönhetően a szőlő gyorsabban érett. A bogyók mérete sokkal kisebb, de a beltartalom nagyon szép és koncentrált lett, magas mustfokokkal. Nagytestű, koncentrált borok születtek. Itt is van belőlük egy.

Leszerel Szik Mátyás, Magyarország sommelier bajnoka

Március 18. 17:30
Szik Mátyás április elsejével távozik a Prime Étteremtől!
 
Ezt írta a Facebookon: „Április elsejével elhagyom az éttermet, melynek sokat köszönhetek. Egyik szemem sír, de a másik a jövőbe tekint. Úgy gondolom szakmai fejlődésemhez elengedhetetlen a váltás. A jövőben a Hotel Four Seasons Grasham Palace új, nyíló éttermében töltöm majd be a Head Sommelier pozíciót és dolgozom a hazai minőségi vendéglátás színvonalának emelésén.”
 
Jó munkát kívánunk hozzá!

József és Benedek meleget, Sándor 36-féle rozét hoz

Március 18. 09:02
A véglegesnek tekintett kóstolási lista szerint a Somló kivételével minden balatoni borrégió mindegyik borvidékéről bemutatkoznak a legutóbbi évjárat rozéborai a március 18-án 17 órakor megrendezésre kerülő 13. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán. 
 
A térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozóját 2003-ban indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság.
 
A Tamási Áron Városi Művelődési Központban megrendezésre kerülő program a hagyományoknak megfelelően zajlik. A rendezvényt a város polgármestere, Dobó Zoltán nyitja meg.
 
Bevezető előadást dr. Májer János, NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője tartja a 2014-es évjárattal kapcsolatos tapasztalatokról, különös tekintettel a mustra témáját adó rozéborok jellemzőire. 
 
A kóstolás során az adott borok jellemzőit dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője foglalja össze.