A hideg időben kinek ne esne jól egy bögre gőzölgő forralt bor, amelynek fahéjas, szegfűszeges illata máris adventi hangulatot varázsol a szobába. De más klasszikusokról se feledkezzünk meg! Íme négy tipp, ha már unod a forralt bort!
A legfontosabb, hogy mindig a jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk, és törekedjünk a megfelelő kategóriát megcélozni. Főzéskor a szegfűszeget, a fahéjat legegyszerűbb, ha teatojásba helyezzük, így a későbbiekben nem kell a fűszereket kihalászni. A cukrot érdemes mézzel helyettesíteni.
1. Rumos tea
A teát szinte mindannyian kedveljük, de egy téli estén érdemes kipróbálni egy kis rummal. A recept nem túl bonyolult, elkészítése igen egyszerű.
Hozzávalók:
• 5 dl earl grey tea
• 1 dl jó minőségi rum
• 6 db szegfűszeg
• 1-2 rúd fahéj
• 2 teáskanál méz
Körülbelül fél liter vízből készítsük el a fekete teát, adjuk hozzá a mézet és a rumot, valamint a fűszereket. Kis lángon kezdjük el melegíteni, de ne forraljuk fel, mert akkor elpárolog az alkohol. Az elkészült rumos teánkat bögrében szervírozzuk.
2. Forró puncs
A puncs elkészítésének sokféle módja van. Rummal és brandyvel is lehet ízesíteni a puncsunkat.
Hozzávalók:
• earl grey tea
• egy palack vörösbor (ne legyen túlzottan tanninhangsúlyos)
• 3-4 evőkanál méz vagy cukor
• fél dl brandy vagy rum
• fél citrom reszelt héja
• 2 db narancs leve és reszelt héja
• 6 db szegfűszeg
• 2-3 rúd fahéj
Főzzünk egy erős teát, ehhez a legjobb, ha két teafiltert használunk fél liter vízhez. Majd melegítsük fel a vörösbort a fahéjjal, a szegfűszeggel, a mézzel, a citrom és a narancs héjával, valamint a brandyvel. Ehhez öntsük hozzá a már kész teát és a narancsok kifacsart leveit. Ezt követően főzzük össze. Forrás előtt zárjuk el, nehogy elpárologjon belőle az alkohol.
3. Tojáslikőr
Látszólag időigényes elkészíteni, de megéri a fáradozást. Egyszerű elkészíteni, de fogyasztás előtt célszerű 3-4 héttel üvegekbe tölteni.
Hozzávalók:
• 5 tojás tojássárgája
• 15 dkg porcukor
• 5 csomag vaníliás cukor
• 6 dl tej (lehetőleg tehéntej)
• 2,5 dl vodka vagy fehér rum
A tojások sárgáját a por- és vaníliás cukorral simára kikeverjük. A felforralt, majd lehűtött tehéntejet és a vodkát (vagy fehér rumot) fokozatosan a kikevert tojássárgájához adagoljuk, majd jól összekeverjük. Ezután 3-4 hétig hűtőben állni hagyjuk, két naponta összerázzuk. Az elkészült likőrt kézmelegen (aki hidegen szereti, hidegen) szervírozzuk.
4. Bólé
A szilveszter egyik elmaradhatatlan koktélja a bólé. A pontos recept meghatározása lehetetlen, ahány ház annyi szokás. A hozzávalók sora függ attól is, hogy ki mit szeret, és milyen szezonális alapanyagot sikerül bevásárolni hozzá. Mi a sok gyümölcsös variációt javasoljuk.
Hozzávalók:
• szezonális gyümölcsök, próbáljuk a konzervet hanyagolni, de a házi befőttet nyugodtan használjuk: pl.: alma, narancs, mandarin, szőlő, meggy (befőtt), körte
• egy üveg vörösbor
• 2 üveg extra dry pezsgő
• 2 csomag vaníliás cukor
• 3 rúd fahéj
• 3-4 db szegfűszeg
• ha merészebbek vagyunk, akkor tehetünk bele 5 cent fehér rumot is
A kockára vágott gyümölcsöket és befőttet levével együtt egy tálba tesszük, ízlés szerint mézzel édesíthetjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, továbbá a fahéjat és a szegfűszeget. A gyümölcsökre ráöntjük a bort és a rumot, majd betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt meglocsoljuk a pezsgővel. Pohárban hidegen kínáljuk.