Címlapfotó: drinkdrank1.com
A norwichi University of East Anglia (UEA) nemrégiben publikált egy tanulmányt, amelynek tanulságait most a
Science Daily foglalta össze egy cikkében. Eszerint az egyre gyakoribb szárazságok és aszályok visszaesést hozhatnak az árpamaláta termelésében, ami végül
a kínálat drasztikus csökkenéséhez és áremelkedéshez vezethet a sörpiacon. A tanulmány több forgatókönyvet is bemutat: legjobb esetben is 3 százalékos termeléscsökkenés várható, a legborúsabb előrejelzés pedig 17 százalékot jósol. Ebből adódóan a sörfogyasztás akár 16 százalékkal, 29 milliárd literrel is visszaeshet (ez éppen az USA éves teljes adagja), miközben nagyjából ugyanilyen arányú drágulás várható.
A nemzetközi kutatásba bevonták többek között Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Kínát és Mexikót is. Összesen 34 régióban vizsgálták, milyen hatással lehet a gabonára a felmelegedés. „Korábban a klímaváltozás hatásait inkább csak olyan luxusélelmiszerek esetében vizsgálták, mint a kávé és a bor. A sörnél ez eddig hiányzott, pedig sok helyen szerves része a kultúrának” – magyarázta Dabo Guan, az UEA kutatócsoportjának vezetője.
Az utóbbi években átlagosan a világban megtermelt árpa 17 százalékát használta a söripar, az egyes országok kitettsége azonban nagyon változó. A világ egyik legnagyobb sörtermelő országában, Brazíliában például az árpa több mint 80 százalékából sör készül.