300 millió palack fölött zárta a tavalyi évet ChampagnePEZSGŐFOGYASZTÁS - 2013 év végén, ahogy az lenni szokott, több champagne fogyott, mint az év bármely más hónapjában. Ezzel sikerült kompenzálni, hogy évközben messze nem kapkodtak úgy a palackokért, mint 2012-ben vagy rekord évükben, 2007-ben. A mérleg azonban még így is negatív, bár adott körülmények között inkább sikerként könyvelték el, hogy a visszaesés volumenben mindössze 1,5 % az előző évhez képest.
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?Cava teszt - Ha a cavák szóba kerülnek, az ár-érték arány kötelező téma. Ez az a szempont, aminek köszönhetően az év bármelyik hónapjában, és nem csak karácsonykor vagy szilveszterkor kívánkoznak fel a bevásárló listára. Ráadásul legtöbben - köztük champagne rajongó ismerőseim - az áraktól elvonatkoztatva is elismerően beszélnek róluk. Nekem eltartott egy ideig, míg megtaláltam a kedvencem, de legutóbbi tesztünk végleg meggyőzött, hogy bizony gyakrabban érdemes a cavás palackok között keresgélni.
Egyik szemem Champagne-on, a másik TokajonPezsgőriport Tokajról - A Sauskánál szakértők sora és a tanulás mellett elkötelezett Rakaczki Gábor, a Dereszlánál a francia háttérország és a leendő feldolgozó, a Patríciusnál Szigetiék együttműködése és Molnár Péter optimizmusa, Demeter Zoltánnál pedig az élénk kísérletező kedv mind-mind azt mutatja, hogy nagyban felpezsdült az élet a tokaji pezsgők körül. A cél nem kevesebb, mint hogy idővel a termőhely és kíváló boraik színvonalához méltó pezsgők szülessenek.
TOP 10 olaszrizlingek a CEWI-benSummarium - Az Olaszrizling Október sok-sok izgalmas híre és rendezvénye után a hónap utolsó előtti napján pár tucatnyi szerencsés a CEWI-ben gyűlhetett össze, hogy Horkay András nemzetközi borakadémikus (AIWS) vezényletével a WSET-módszer alaposságával vegye sorra a Nagy Olaszrizling Kóstoló TOP 10 közönségkedvenc borát és a borvidékeket, ahonnan azok érkeztek. Komolyak voltak a tételek, de az a cél is, hogy a CEWI többet adjon, mint egy borkóstoló.
Csúcsborok a világ tetején: a jetik kedvence a champagne, a serpáké NapaVideó - James Cluer master of wine nemrég magasra tette a lécet a borjedik között és arra vállalkozott, hogy nemcsak borítész szuperkészségeit, de állóképességét is próbára teszi - persze mindezt illusztris társaságban. A cél a Mount Everest volt, a hátizsák tartalma pedig gondosan a világ élmezőnyéből lett válogatva.
Champagne-ban a buborékoknak is van tudósaBesserat de Bellefon - Hányféle lehetséges jelentése van a BB rövidítésnek? Milyen a champagne, amit anno egy párizsi étterem rendelt, és amit mára 125 Michelin-csillagos étteremben tartanak a világ 48 országában? Hogyan lehet megmérni a champagne-ban a buborékokat és mi mindennel foglalkozik egy buborék-fizikus? A Besserat de Bellefon Drop Shop-ban rendezett bemutatóján nemrég pazar buborékokban és izgalmas témákban merülhettünk el.
David Bourdaire, a jófiú esete a rosszfiúvalInterjú - Másodjára volt a Pezsgő Világ Fesztivál vendége David Bourdaire, a Champagne Bourdaire-Gallois multifunkciós borásza. Egy személyben örökös, szőlész, pincemester, értékesítő és marketinges, aki még Budapest felfedezésére is szakít időt, miközben évről-évre vívja harcát a champagne-i rosszfiúval, a pinot meunier-vel. És mindig mosolyog.
De mit egyek a pezsgő mellé?Bubis gasztró - Legyen az reggeli tojásrántotta, borkorcsolyaként kínált pattogatott kukorica vagy chips, a jól bevált osztriga vagy épp egy rendhagyó, robbanócukorba forgatott kecskesajt előételként – a pezsgő igazi jolly-jokerként a legtöbb étellel remek párost alkot. Ráadásul reggeli mellé fogyasztva felélénkít, aperitifként meghozza az étvágyat, és szinte az egyetlen olyan bor, amely egy egész étkezést képes végigkísérni.
10 dolog, amit érdemes tudni a pezsgőkrőlKisokos - Hogyan beszélhetjük rá barátainkat egy pohár finom pezsgőre? Ha a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak a pezsgő szó hallatán, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy a minőségi pezsgőket is felfedezzék.