Japán szent italának titkai - utazás a saké világábanA saké (vagy szaké) a hagyományos japán rizsből készült alkoholos ital. Japán egyik legrégebben fogyasztott és termelt alkoholos itala, mely fontos szerepet játszik a kultúrában, az ünnepek és a mindennapi étkezések során egyaránt. Ha valami igazán különlegesre vágysz, ne hagyd ki a Borkollégium novemberi saké mesterkurzusát.
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be BurgundiátBurgundia minden borrajongó Szent Grálja, egyben komplex, logikus, érthető, fantasztikusan sokszínű és mindemellett letisztult. A borokért világszerte rajonganak, ugyanakkor itt is igaz, hogy nem minden tökéletes, ettől függetlenül mégis a termőterület alapú klasszifikáció etalonjának számít. November elején a Borkollégiumban egy mesterkurzus keretében fogjuk Burgundiát körbejárni, melynek során Louis Jadot borain keresztül mutatjuk majd be az egyes termőterületek jellegzetességeit és borpiaci rendszerét.
Borbírálat élesben, Londontól BudapestigBorbírálat - Szinte a VinItaly-val egyidőben kezdődött meg Londonban az International Wine Challenge (IWC), ahová a világ számos országából érkeznek borok és bírák egyaránt, hogy a mintákat bírálják. A bírálat első napján a szervezők több mint 14.000 borról beszéltek, amely nemzetközi mércével az egyik legnagyobb borversenyé emeli az IWC-t. Kulisszatitkok jönnek!
Nemzetközi bormustra itthon - The Spirit of WineKóstolási jegyzet - Idén április 12-én rendezte meg negyedik alkalommal „The Spirit of Wine” címmel az IFDT a magyar és nemzetközi bor- és párlatbemutatót. Több mint 800 különböző kóstolási tétel szerepelt, a csendes boroktól kezdve egészen a pezsgőkig és erősített borokig, illetve számos hazai és nemzetközi párlat egyaránt kóstolható volt.
Kalandozások az édes borok világában - II. részBorismeret - Az édes borokat sokféleképpen elő lehet állítani, ahogy láttuk azt az első részben. Így például avinálással (alkohol hozzáadásával) megállíthatjuk az erjesztést és a megmaradt, ki nem erjedt cukortól a borunk édes lesz. Sok egyéb megoldás is van még természetesen, amiről lehetne beszélni, de az édes borkészítés komolyságának megőrzése érdekében ehelyütt csak a nemes édes borokat vesszük figyelembe. Eltekintünk a must sűrítményektől is, s ez alkalommal csak a botritiszes édes borokra és a jégborokra koncentrálunk.
Kalandozások az édes borok világában - I. részBorismeret - Küszöbön a karácsony és ilyenkor valamiért több édes bor szokott fogyni. Pedig ez a világ sokkal izgalmasabb és sokrétűbb annál, mintsem hogy az évnek pusztán egy-két napján nyissunk meg egy édes palackot. Az alábbiakban a nemzetközi borakadémikus (AIWS) Kielmayer Kristian az erősített (vagyis avinált) édes borok rejtelmes területeire kalauzolja el az Önöket; Portugáliából, Spanyolországból indulva Franciaországon keresztül majd többek között Ausztráliába is.
Welschriesling a szomszédbólTermőtájak - A Winelovers szervezésében került megrendezésre az az olaszrizling mesterkurzus, amely az október 19-i Nagy Olaszrizling Kóstoló indító programja volt, s amelynek keretein belül számos izgalmas osztrák tétel megkóstolásra került. Habár nem összehasonlításon alapult a kóstolás, de azt már így elöljáróban leszögezhetjük, a nyugati szomszédoktól sok mindent lehet tanulni bor témájában. Mindenesetre, jelen cikkünkben inkább az osztrákok welschrieslingjeinek megismerésére, a fajta jellemző termőterületeinek meglátogatására buzdítanánk olvasóinkat.
Nagy borhamisítások és nagy bukásokNem minden arany - Ha remek sztorikat szeretnénk találni különféle borhamisítási ügyekről, nem kéne messzire mennünk, elegendő lenne, ha az országhatárokon belül kutakodnánk. Olyan összegeket azonban sosem fizettek ki Magyarországon kamu borokért, mint a franciáknál többször is volt példa. Ezekből szemezgetünk most.
Egy nemzetközi borakadémikus metszete a 22. Budavári BorfesztiválrólBorfeszt summarium - Már a 22. évében jár a Budavári Borfesztivál és népszerűsége továbbra is töretlen. A történelmi budai vár udvarában bort kóstolni mindig élmény, és talán nincs is még egy ilyen ország, ahol ilyen impozáns környezetben lehet borfesztiválozni. Lapunk szakmai lektora, Kielmayer Kris beszámolója.