Nagyobb az élvezet, ha jobban értesz hozzá - A borkóstolás alapjaiEgyre többen gondolják úgy, a borozás nem kizárólag a buliról és az ezzel járó bódultságról szól, hanem fontos az is, mit és hogyan iszunk. Persze nem kell, hogy mindenkiből sommelier váljon, de biztos, hogy még nagyobb élvezetet nyújt a fogyasztás, ha több aspektusból is értékelni tudjuk, ami a poharunkba kerül.
Hogyan tároljuk palackban a bort?Kinyissuk vagy várjunk? Ha eltesszük, meddig és hogyan? Ezekre a kérdésekre érkeznek most válaszok, hogy a bor tényleg olyan nagy élmény legyen, ahogy azt a borász megálmodta.
Dekantáljuk-e a bort és ha igen, hogyan és mennyi ideig?Sokan azt gondolják, bűvésztrükk, esetleg csak a vendég elkápráztatására alkalmazzák a dekantálást, pedig sokszor nagy szolgálatot tehet nekünk, ha a bort a legszebb formájában szeretnék megkóstolni. Ugyanakkor nagy kárt is tehetünk a csodás nedűben, ha óvatlanul használjuk ezt a technikát.
Mostantól nem fogsz zavarba jönni az idegen nyelvű boroscímkéktőlRengeteg módja van annak, hogy körülírjuk egy bor, pezsgő vagy párlat alapvető tulajdonságait és szerencsére vannak erre egyezményes nemzetközi kifejezéseink, melyek segítenek eligazodni a világ sok tájáról érkező alkoholos ital között.