Az ország szinte minden borvidéke képviseltette magát a Winelovers 100 nagykóstolón szombaton a Corinthia Hotelben. A résztvevőknek alaposan fel kellett készíteniük az érzékszerveiket, annak érdekében, hogy fel tudják fedezni az egyes borvidékekben rejlő sokszínűségeket.
Fiatal korom ellenére számos, borral kapcsolatos rendezvényen részt vettem, mégis minden évben a Winelovers 100 eseményt várom a legjobban. A számomra már jól ismert borászatok tételeit éppen akkora kíváncsisággal kóstolom újra, mint amekkora lelkesedéssel fedezem fel az újonnan kínálatba kerülő palackokat. Borkedvelőként hatalmas élmény egyes borászatok képviselőivel személyesen találkozni, valamint megosztani a személyes véleményem a kóstolt tételekről. Azt gondolom, minden bor szép a maga módján, hiszen minden egyes palack mögött hatalmas munka rejlik, így ennek tudatában kell a poharunkba kerülő tételeket értékelnünk. Évről évre fedezek fel olyan borászatokat, melyekről még nem, vagy szinte alig hallottam, mégis annyira kiváló tételei vannak, amelyekről nem érdemes szó nélkül elmenni. Ezeket a borászatokat igyekeztem a rendezvényen felkutatni, de emellett a számomra már jól ismert borászatok díjnyertes borait is szerettem volna magam is megismerni.
A „szokásosnak” mondható tematika által próbáltam kóstolni a rendezvényen, igyekeztem minden kategóriából kiválasztani egy-egy tételt, most az általam legjobbnak ítélt 5 bort szeretném bővebben is bemutatni.
Egersoul-Liana Pezsgő 2021, avagy a pincészet gyöngyszeme
Pezsgő kategóriában hatalmas volt a választék, Somlótól kezdve, Tokajon át egészen a Kunságig képviseltették magukat a pincészetek. A bőség zavarából feloldódva nekem Egerre, pontosabban az Egersoul pincészetre esett a választásom. A Liana 2021 pezsgő az idei Winelovers Wine Awardson a 18. helyet szerezte meg pezsgő kategóriában a maga 87-es pontszámával.
Első ránézésre azonnal feltűnik a palackról az az elegancia, amelyet egy pezsgőtől elvárunk, a név mögött rejlő történet azonban még többet hozzáad a tétel színvonalához. A tulajdonos unokája ugyanis 2021-ben látta meg a napvilágot, Liana keresztnévvel, így nem volt kérdés, hogy az évben a borászat által legjobbnak tartott pezsgő is ezt a nevet viselje. A Liana pezsgő olaszrizling és zengő szőlőfajták fele-fele arányban történő házasításából született meg. A zengőnek köszönhetően nem volt meglepő a kissé gyümölcsösebb illat-és ízvilág, de emellett a tétel gyönyörűen hozta a naturális jegyeket is, melyeket a könnyed habzás, az apró kis buborékok tánca emelt magas szintre. A pezsgőt egyébként Budafokon pezsgősítették a hagyományos Méthode Traditionelle eljárással. Nem titok, hogy a pincészet már régóta közel áll a szívemhez a maga egyszerű, letisztult gondolatiságával, azonban a Liana 2021 pezsgő még az eddigi tapasztalataimat is felülmúlta.
Takács Pince-Tramini 2022, a bor, mely története a régmúltra tekint vissza, hatalmas ambíciókkal tekint a jövő felé
A Takács Pince Tramini 2022 a legjobb illatos fehérbor kategóriában a második helyet zsebelte be, 91 pontjával aranyérmet szerzett. A Pince története az 1970-es évekre nyúlik vissza, ekkor kezdtek komolyabban foglalkozni a borászattal. 1979-től egészen 2008-ig még csak folyóborokat készítettek, ezeket igyekeztek megmérettetni kisebb-nagyobb borversenyeken. Egy építkezés alkalmával az akkori két pincéből az egyik beszakadt, így derült fény arra, hogy egy harmadik pince is rejtőzik a birtok alatt. Ezt a lehetőséget kihasználva a borászat élményszüreteket, borvacsorákat, borkóstolókat szervezett a birtokra látogatók számára. 2008-tól kezdődően azonban új korszak kezdődött a borászat számára, amely 2015-ben hozott igazi áttörést, amikor is generációváltás miatt az eddigi folyóbor termelésről áttértek a palackos bor készítésére. „Édesapa nagy szerelme a tramini, így igyekeztünk ebből a fajtából kihozni a legjobbat, amely legnagyobb örömünkre idén sikerült is. Azt gondolom egyelőre nem vagyunk még egy híres pincészet itt Magyarországon, azonban ez a verseny, illetve a rendezvény áttörést jelenthet a szélesebb piacok felé”-mesélte Takács Gábor, a borászat egyik tulajdonosa.
A család összesen 8 hektáron műveli a szőlőt, vegyesen gépi-és kézi szüreteléssel egyaránt. Főként illatos, gyümölcsös borokat készítenek, amely a kóstolt tétel esetében sem volt másképp. A poharamba került gyönyörű aranysárga színben pompázó bor, azonnal a rózsa illatát juttatta eszembe. Rövidebb szellőztetés után felfedeztem benne trópusi gyümölcsökre jellemző illatjegyeket, majd az ízében is azonnal érezhető volt az ananász édeskés aromája, amely számomra abszolút a nyár végét juttatta eszembe.
Dóka Éva Pincészet-Hárslevelű 2021, a nem különleges bor, ami éppen ettől olyan különleges
A 100-as toplista első helyét, reduktív fehérbor kategóriában idén Dóka Éva családi pincészetének 2021-es Hárslevelűje nyerte el 93-as pontszámával. A Zalai borvidékre általánosan jellemzőek a jó savak, a gazdagabb aromák, a hosszú érlelésre szánt elegáns tételek. „Minden tételünkben van valami sajátságos, valami egyedi. Nem különleges, mégis ettől válik különlegessé. Ahogyan ez a hárslevelű is.”-mondja Tarsoly Róbert, az egyik tulajdonos.
Nem titok, hogy a borászatnak nem ez az első díja, a korábbi években is nyertek már különböző borversenyeken, mégis hatalmas megtiszteltetés számukra ez a díj. Körülbelül 3-4 éve történt egy kisebb változás a borászatban, hiszen felvették a kapcsolatot egy ügynökséggel, akik teljesen új arculatot terveztek a boraiknak, azonban a tételek beltartalmi értéke, magas minősége semmit sem változott. A nyertes bor egyébként késői szüretből származó száraz hárslevelű, amely fél évig erjedt, majd két évig volt acéltartályban. Illatában jól hozza a szőlőfajtára jellemző hársfavirágra emlékeztető jegyeket, emellett megjelennek benne a mézes, barackos aromák is. Ezen aromák a szemfülesek számára feltűnnek a címkén is, melyet Miksa Bálint egyik festménye ihletett. A” Nagy fa” nevet viselő festményen felfedezhetjük a zöld és az aranysárga árnyalatokat, melyek a szőlőleveleket, valamint a bor színét szimbolizálják. Számomra kifejezetten az ünnepeket juttatta eszembe ez a bor, amit szívesen fogyasztanék egy meghitt családi vacsorán.
Szentpéteri Borpince-Néró Rosé Válogatás 2023, a „zászlós”bor, ami aranyat ér
A Szentpéteri Borpince Néró Rosé Válogatás 2023 idén a Winelovers Wine Awards 2024 legjobb rosé bora lett. A bor alapjául szolgáló néró szőlő 1965-ben lett nemesítve csemegeszőlőként, de csak a 90-es években lehetett belőle minőségi bort készíteni a fajta oltalom miatt. Érdekesség, hogy a szőlőfajta az Eger 2 és a Gárdonyi Géza nevezetű szőlőfajták kereszteződéséből jött létre, melyek közül az előbbi a rezisztens fajta, ennek köszönhetően a néró szőlőt is szinte alig kell permetezni. Utóbbi kevéssé ismert, de ez a szőlőfajta adja meg az illatosságot és a koraiságot. „Idén július 23-án kezdődött meg nálunk a szüret, amely extrém korainak számít, annak ellenére is, hogy a Kunsági borvidéket, egyébként is a nagy hőösszeg, a magas napfényes órák száma és az alacsony csapadék jellemzi”- mesélte Szentpéteri Attila.
A borászat több neves díjjal is dicsekedhet, a Berliner Wine Trophy Nemzetközi Borversenyen 2023-ban a Chardonnay Methode Traditionelle 2020 Brut pezsgőjük, a Chardonnay Válogatás 2022, valamint a Néró rosé Válogatás 2022 is aranyérmet szerzett. „Annak ellenére, hogy már korábban is szereztünk díjakat, mégis nagyon nagy örömmel tölt el, hogy aranyérmesek lettünk a nálunk „zászlós” bornak számító néróval. Édesapám nagy szerelme ez a fajta, ahogyan ez enyém is, így szeretnénk minél több emberrel megismertetni.”
Fritz Birtok-Primus Cuveé Premium 2020, avagy a prémium minőség a tőkék között dől el
A Fritz Birtok Primus Cuvée Premium 2020 idén a 91 pontjával az első helyet szerezte meg a tanninhangsúlyos vörösbor kategóriában. Az 50%-ban kékfrankosból, 20% merlot-ból, valamint cabernet francból és cabernet sauvignonból készült bor, méltán képviselheti a Szekszárdi borvidéket. A borászat 30 hektárnyi szőlőterületen műveli a szőlőt, körülbelül 1kg-os tőketerheléssel. A szüretet kizárólag kézzel végzik, általában október közepén szüretelnek, annak érdekében, hogy minél inkább koncentrálódjanak az ízek a bogyókban.
Az Országos Borversenyen a Primus Cuvée 2020 már idén elhozta a borászatnak az aranyérmet, a Winelovers Wine Awardson szerzett díjával csak meg inkább bebizonyította, hogy megállja a helyét a borvilágban. A tétel elsőre abszolút az érett gyümölcsökre jellemző illatjegyeket hozza, megjelennek benne a pirosbogyós gyümölcsök, amelyek egyáltalán nem tolakodóak. Rövidebb levegőztetés után felfedezhetőek benne a hordós ízjegyek is, amelyek annak köszönhetőek, hogy a tétel 23 hónapot töltött francia hordóban. Ízében jól érezhető a kékfrankos adta savasság, a fűszeres, borsos aromák, melyeket a merlot tesz bársonyossá a maga eleganciájával.
„Nagyon sok helyre járunk borversenyre, szeretjük több helyen is megmérettetni a tételeinket. Igyekszünk minden egyes palackot prémium minőségűre készíteni, de nyilvánvalóan vannak olyan évjáratok és időjárási körülmények, amikor csak úgynevezett „standard” minőséget tudunk készíteni. Nem gondolnám, hogy ezen tételek sokkal kevesebbet tudnának, mint a prémium társaik, mégis azt érzem, úgy járunk el tisztességesen a vásárlók felé, ha valamelyest különbséget teszünk a borok között. Sokan kérdezik, hogy növeli-e a bor árát egy nevesebb borversenyen szerzett érem. Erre csak azt tudom mondani, hogy aszerint árazzuk a borainkat, hogy mennyi munkánk van egy palack bor elkészítésében kezdve a szőlőműveléstől a palackozásig. Egy érem megszerzése ugyan hatalmas dicsőség, a palackozás pillanatában dől el, hogy az adott tétel mennyit fog érni a piacon” - mondja a birtok borásza.
A Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvény 2024. szeptember 14-én került megrendezésre a Corinthia Hotelben. A rendezvény fő fókusza a 100 legjobb bor magazin helyezettjei voltak. A magazin alapjául a Winelovers Wine Awards 2024 esemény szolgált, ahol a borvilág több neves szakértője értékelte a tételeket. A versenyre egyébként 240 pincészet nevezett 868 tétellel, ezek közül választották ki a 100 legjobb eredményt elért hazai bort.