Mit tud a tokaji Hárslevelű?

Hradszki Róbert szövegésfotó
2011. május 22., 10:59


Folytatva korábbi cikkünket, egy hárslevelűkóstolón szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg mindazokkal, akik kíváncsiak a fajtára. Vagy éppen a tokaji borvidékre, amely közel sem egyenlő az aszúval. A teljes tokaji bortermelésnek ugyanis csupán kis részét adja az aszú. Ha pedig Tokaj és száraz bor, akkor furmint és hárslevelű. Most az utóbbi.
Mit tud a tokaji Hárslevelű?
 
A tarcali Kikelet Pince Berecz Stéphanie és Zsolt kispincészete, mintegy 3 ha szőlőterülettel. A francia borász hölgy a kilencvenes évek közepén került hazánkba, és a Disznókő borászaként vált ismertté. Később a Pannon Tokaj majd - a mai napig - a Moonvalley Wines Tokaj borásza. Az idei évben az Év Tokaji Borászának választották!
Kikelet, Tokaji Hárslevelű, 2008
Halvány zöld szín, virágos illatok. Száraz,  friss savak dominálnak, ám némi cukor teremt neki ellensúlyt. Közepes alkoholérzet (12,5 fok mellett ez reális) Minerális jegyek ízben. A koncentráció hiánya egyszerű, de igen szerethető borrá teszi. 80 pont - kisker ára 2500 Ft körül, reális
---
A dűlőszelektált boroktól, ugye óhatatlanul is mindig valami csodát vár az ember, eleve magasra teszik a mércét. Ezeknek a boroknak a feladata egyértelműen az lenne, hogy a terroirt, a mezoklímát mutassák fel magukban. A hazai dűlőszelekciók azonban gyakorta nem tudnak megfelelni ennek a magasabb elvárásnak - különösen, ha az ár-érték arányt nézzük. Mondhatni, a dűlőszelekció nálunk még gyerekcipőben jár - ám nincs mese, valahol el kell kezdeni. Ám sajnos ezek a borok gyakran borsos áron sem nyújtanak semmi pluszt. Tisztelet a kivételnek általában csupán megkísértik a tökéletest, de messze maradnak tőle.
Disznókő, Tokaji Hárslevelű, 2007
A Hangács-dűlőből származó bor színe sárgászöld, és igazán érett, virágos illatokkal köszön be. Egy jó német rajnait idéz elém. Kerek, koncentrált, egy kevés ásvánnyal, és nem a kellemes fajtából való - talán az alkoholból származó - kesernyés jegyekkel. Hogy az alkoholérzet magasabb az ideálisnál azt főleg a korty után érződik. Viszont szép minerális ízvilágú (vájtfülüek szerint a magnézium viszi a prímet), nagyon hosszú lecsengésű bor. Illatban többet ígért, ennek ellenére még így is "ott van". 83 pontra is jó, a 3400 Ft körüli kisker ár viszont túlzó.
 
DemeterVin, Úrágya-dűlő Tokaji Hárslevelű, 2008
Halvány zöld szín, nem ígér nagy koncentráltságot. Nem is ad, de ez önmagában nem hiba, csupán stílusjegy. Illatában is reduktív tételekre emlékeztet, talán a szájban már egyértelműen érzékelhető CO2 miatt. Node, kell ez ide? Friss savai tetszetősek, bődületesen sós - ez az ásványosság egy megnyilvánulási formája -, nem csoda, hiszen a riolittufában bőven található nátrium és klór is, melyek a közönséges asztali só összetevői. Különleges, de nekem a széndioxid miatt csalódás - nálam csak olyan 72 pont, ehhez képest bődületesen drága (4200 Ft körüli palackár). Érdekes, hogy nagyon is kifejezi a terroirt, vagyis megfelel céljának, ám furcsamód az egyik leggyengébb bor a sorban... minek ide szénsav?
Orosz Gábor, Király Tokaji Hárslevelű, 2007
A Királyság itt ismét egy dűlőre utal. Zöldessárga bor kifejezett propolisz, kenyérhéj és friss, ásványos illattal. Szintén nem a koncentrációjával akar hódítani, reduktív jellegű. Határozott savakkal, de sajnos túl magas alkohollal. Illatában többet ígér. Azért szép, 80 pont - de nem ennyiért: 4600 Ft körül
Szepsy, Király Tokaji Hárslevelű, 2007
A szomszédból. Halvány zöldessárga szín, illatában szépen ott a hordó fája és a talaj ásványai. Furfangos egy illata van, annyi bizonyos! Amellett, hogy "őrült" savai vannak, szájban harmonikus, s talán ez a legtöbb, ami egy jó borról elmondható. Tüzes bor, de nem lóg ki az alkohol belőle. Aromáiban szárított alma, körte. Okos hordóhasználat, talán a legjobb bor a sorban! 82 pontra taksálom, dehát 5200 Ft körül már tudjon valamit, akár többet is...
Árvay, Hétfürtös Tokaji Hárslevelű, 1999
Nem is titkolja, hogy alkoholbomba, hiszen a címkén is 15,5 olvasható, és jó, ha tudjuk: a címkén szereplő alkoholfok annyiban kell hogy pontos legyen, hogy ettől felfelé még eltérhet. Vagyis úgy pontosabb lenne: legalább 15 és fél alkoholfokkal. Ám mégsem ez lesz a hibája. Arany szín, igen, hát koros. Félő, hogy oxidált lesz - mondom magamban. De illatában nem mutatkozik. Mióta pont Árvay 2004-es Vulcanus Cuvée-je nem is oly rég átejtett, gyanakodva figyelem az arany színű tételeket... Egy hihetetlenül összetett, érett illat az övé. Az ásványok sóságából még olajbogyóra is asszociálhatunk. És amellett ott a mindent elborító méz. De sajnos eddig tart a bor. Ahogy szájba vesszük oxidált szakadékba zuhanunk. Borzasztó csalódás ez mindig, de hát már a színéről gyanakodni lehetett. Pontozható? Inkább hagyjuk, és emlékezzünk az illatára. Parfüm még lehetne belőle!
...egy újabb koros, aranyszínű borral próbálkozunk, ugyanonnan, 2001-ből, ráadásul dűlőszelektált:
Hétfürtös Tokaji Hárslevelű, 2001 - Szerelmi-dűlő
"Romjaiban is impozáns" - ez szokott elhangozni ilyenkor udvariasan, ha nagy nevű termelő borát látjuk szétesni. Reméljük már nincs polcokon...
Lenkei Tokaji Hárslevelű, 2004
Zöldessárga szín, animális jegyek az illatban. Késői szüretelésű bor, 5,7 g/l cukortartalommal is száraz érzetet kelt bődületes savaival. Koncentrált bor. 76 pont - 3000 Ft körül kapható
Tokaj-Hétszőlő Tokaji Hárslevelű, késői szüret, édes 2007
Halvány sárgászöld szín, illatában is a reduktív, kis testű, új tokaji vonal képviselője, de a széndioxid már szerintem nem kéne... Primér ízvilág, kissé rövid bor, túlzottan is hízelkedő. A Béres Holdezüstje jut róla eszembe, amit emiatt szintén nem kedvelek. Számomra a savak itt sem ellensúlyozzák kellően a cukortartalmat. Ő is azért készült, hogy ne csak a nehezen eladható aszúhoz kössék a tokaji édes borokat. Emellett azért 77 pont megvan, noha a stílusa nem tetszik. Az ára sem (3400 Ft körül).
Tokaj-Hétszőlő 6 puttonyos Hárslevelű aszú, 1999
11,5 alkoholfokkkal valóságos bravúr elkészíteni egy 6P-t, ám mintha egy kevés alkohol bomlástermék is "díszítené". Ám ennél több rossz aligha mondható el róla. Mély arany szín, de nem a romjaiban is impozáns kategória. A szép savak nem hiányoznak, az alkoholérzet is megfelelő. Még egy kevés tannin is színesíti. Aromatikáját nem a citrusok, hanem az összetett, nehéz illatok és ízek jellemzik: pörkölt magvak, egy kevés birs, szárított füge, mazsola. A szájban diós ízekkel búcsúzik. 82 pont - mégis maradjunk az aszúnál?
---
Visszatekinteve a cikk első részében tárgyalt borokra is, azt mondanám, hogy a hárslevelűtől egyelőre többet vártam, többet várok. Legalábbis a terjedelmes, nagynevű termelőket, termőhelyeket és sokféle stílust, évjáratot felvonultató borsor ezt a benyomást hagyta bennem. Illetve még valamit: a kiváló német rajnai rizlingek remineszcenciáját. A kiváló sav-cukor egyensúly, a koncentráltság, virágosság és érettség úgy illatban mint ízben... néhol felidézték a rieslinget. Több van ebben a fajtában! Remélem...
Winelovers borok az olvasás mellé