Mit tud a tokaji Hárslevelű?Folytatva korábbi cikkünket, egy hárslevelűkóstolón szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg mindazokkal, akik kíváncsiak a fajtára. Vagy éppen a tokaji borvidékre, amely közel sem egyenlő az aszúval. A teljes tokaji bortermelésnek ugyanis csupán kis részét adja az aszú. Ha pedig Tokaj és száraz bor, akkor furmint és hárslevelű. Most az utóbbi.
Itt a tavasz, igyunk rosét! Tippek a rosé vásárlásához, fogyasztásáhozBár még messze van az idei nyár, már ki-kisüt a nap, és ingujjra vetkőzve jól esik kiülni a parkba, vagy a házikertekben tevékenykedni. Ha nem tudják, ebben a meleg tavaszi napsütésben mi hat igazán üdítőleg - próbálják ki a rosét! Nem fognak csalódni! Cikkünkben segítünk a választásban, sőt ennek a különleges bornak a fogyasztásához is tippeket adunk!
Milyen a trappista sör?Újabb sörkóstolóra került sor a – Borkollégiumban, és remélhetőleg hagyománnyá válik a folyékony kenyérrel való ismerkedés is a patinás falak közt.
Alapvetések a pezsgőről egy családias hangulatú pezsgőkóstoló kapcsánChampagne címmel rendezett pezsgőkóstolót május közepén a Borkollégium. A Moszkva tértől néhány perc alatt egy kis Pasaréti úti oázisban találja magát a borkedvelő, ha felkeresi a hazai borkultúra szabadegyetemét. A kóstoló - melyen az előzetesen beharangozott 7 pezsgőnek végül a dupláját ízlelhettük - jó apropót kínál, hogy ismét beszéljünk erről az italról, melyet a maga valójában idehaza még kevesen ismernek.
A tokajiak ismerik legjobban a tokajitA Tokaji Borvidéki Borverseny eredménylistájából úgy sejthető - s ez egyáltalán nem meglepő -: a tokajiak ismerik legjobban a tokajit. És ne tessék kizárólag az aszúkra gondolni. Nézzük, mely termelők, évjáratok, fajták nyertek aranyat - hasznos lesz a borválasztásnál!
Vöröset vagy fehéret?Sokan még a vendéglátásban is ezt tekintik alapkérdésnek. De biztosan ez a fő kérdés? Kétségkívül releváns felvetés, ám sajnos sokszor ebben ki is merül a tudomány...
Bor a lélekbenBorkedvelőként - ha tehetjük - hetente többször is megiszunk egy-egy deci bort. Ez teljesen normális, gondoljunk csak a franciákra, akik automatikusan töltik ki ebédidőben a bort. Nemrégiben a Déli-Kárpátokban túráztam egy kis baráti társasággan - egy teljes hétig bor nélkül...
Bortárolás felbontás után - Levegőmentesen, fogyasztási hőfok alattNem nagyobb otthoni borkészlet tárolásáról vagy a drága tételek több éves fektetéséről van tehát szó. A mindennapok borfogyasztóinak szeretnék praktikus tanácsokkal szolgálni, azoknak, akiknél mindig van odahaza egy-két flaska bor, melyet szeretnének az élvezeti értékét megőrizve elfogyasztani.
Kis magyar borkultúraA GfK Hungária által a Borkultúra Kht.-nek készített piackutatás elég szomorú, de hiteles képet fest borkultúránkról. Az átlagfogyasztó úgy gondolja, a magyar bor világhírű, de 500 Ft-ért édesített vörösbort vásárol. Csak idő kérdése, hogy rájöjjön: ebben az árfekvésben csak az újvilági borok közt talál ihatót.