A megnyitó után Mészáros Gabriella vezetett bennünket a tokaji buborékok frissítő világába. Loir mente és Tokaj párhuzamának megvizsgálása után hét pezsgőt kóstoltunk, stílusbeli különbségegekkel, 1-2 igencsak fiatal volt még, de határozottan jelezték, hogy Tokaj nem csupán a csendes borok szegmensében tud nagyot alkotni.
2013-ból két pezsgő került a poharakba: a Béres Szőlőbirtoké és a Sauska Pincészeté. A Béres Szőlőbirtok pezsgője 100% hárslevelűből készült, 11,5% alkohol, 8g/l sav, 9g/l cukor. Június első hetében történt a degorzsálás, Diókút dűlőből, ásványos, vulkanikus kőzetről. Csintalan, citrusos, almás, körtés, üdítő. Gyöngyözése jó, savban gazdag, szép hossz. Augusztusban kerül forgalomba. A Sauska pezsgője furmint, hárslevelű és chardonnay házasítása. 12% alkohol, 8,2g/l sav, 6g/l cukor. Illatában mélyebb tónusok, fűszerek. Szép szerkezet, lendületes savak, ásványos, zöldalmás, hosszú.
Harmadikként érkezett a Barta Szőlőbirtok 100% furmintból készült pezsgője az Öreg-király dűlőből 2010-ből. 11,5% alkohol, 8,5g/l sav, 10g/l cukor. Illatában érlelt karaktert mutat, fűszerek és gyümölcsök dominálnak, rengeteg ásvánnyal. Lendületes, tartalmas, szép hosszal.
Három tételt kóstolhattunk 2011-ből. Az első Gróf Degenfeld 100% furmint pezsgője volt. 13% alkohol, 6,5g/l sav, 2,9g/l cukor. Illatában kissé visszafogott, a gyümölcsös vonalat képviseli. Nagyon szép textúra, elegáns tétel. Őt követte a Chateau Dereszla 40% hárslevelű, 60% furmint pezsgője. 12,5% alkohol, 7,7g/l sav, 5,5 g/l cukor. Véleményem szerint ő vitt mindent: három dűlő termése, aránylag fiatal és öreg tőkékről vegyesen. Markáns, elegáns, szép szerkezet. Almás, ásványos. Hosszú. A Patricius hárslevelű, furmint és sárga muskotály pezsgője következett. 13% alkohol, 6,3g/l sav, 21,5g/l maradékcukor. Gyümölcsös, határozottan megmutatja magát benne a sárgamuskotály, illatos. Szelíd, de karakteres.
A sort a Sauska Pincészet évjáratmegjelölés nélküli rozé pezsgőjével zártuk, mely furmint, hárslevelű, chardonnay és pinot noir házasítása. 12% alkohol, 7,8g/l sav, 6g/l cukor. Sok gyümölcs, jó savak. Epres, cseresznyés. Finom gyöngyözés. Telt, már-már érett. Hosszú, tartalmas.
A kóstoltak a tavalyiakhoz hasonlóan ismételten megmutatták, hogy Tokajban minden adott a pezsgőkészítéshez: a szőlőfajta és a terroir is abszolút alkalmas jó pezsgő alapborok késztésére. Izgalmas, szép tételek kerültek a poharakba.