Borok, művészetek, pezsgő és aszúA december 27-én az InterContinental Budapest dunai panorámás, ünnepi fényekkel átszőtt termeiben megrendezett Winelovers Pezsgő és Aszú rendezvényen a borvilág két csúcstermékének kóstolása felejthetetlen pillanatokat ígér. Az impozáns esemény főszponzoraként megjelenő Tokaj Art Wine tételeivel is találkozhatunk, akik a pezsgőjüket és aszújukat is elhozzák a kóstolóra.
Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.
Boros ajándékötletek karácsonyra és Újévre Egy üveg bor kifinomult és klasszikus ajándék, amely már önmagában is megállja a helyét. Ha azonban élménnyel társítjuk, például egy borkóstoló belépővel, akkor valóban felejthetetlenné tehetjük szeretteink karácsonyát.
A Winelovers Pezsgő és Aszú kóstolója a harmadik ünnep karácsony és Újév közöttA karácsony meghitt, családi ünnepéből kiszakadva merülj el a borvilág két ikonikus csúcsteljesítményének változatos tételeiben!
Magyar Bor Akadémia: új küldetések a kulturált magyar borfogyasztásértAz 1992-ben alapított Magyar Bor Akadémia eredeti célkitűzése Alapszabályuk szerint "a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása”. Az Akadémia jelenleg 133 rendes, 28 tiszteletbeli és 14 örökös tagot számlál. A szőlész-borász társadalom elismert személyiségei mellett tagjai között tudhat művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket. Az Akadémia elnöke Koch Csaba borász, aki 2022-ben vette át a 30 éves múltra visszatekintő szervezet vezetését.
Nagy karácsonyi borajánlóKarácsonykor sok hazai asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva. A megszokott fogások mellé érdemes évről évre új, akár extravagánsabb tételeket is kínálni. A magyar borkedvelők szerencsére el vannak kényeztetve, és bőséggel válogathatnak a kiválóbbnál kiválóbb hazai borok közül. Borajánlónkban egyrészt azoknak segítünk, akik kissé elveszettnek érzik magukat az óriási borkínálatban, másrészt a gyakorlott borvásárlók számára is biztosan szolgálunk néhány új, felfedezésre váró tétellel.
"A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít"Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.
Két világhírű borvidék kimagasló boraival nyűgözik le a borrajongókatZombory István és Zombory Tamás 24 éve vesz részt a Tokaji borvidék életében. Pincészetük választékában a száraz fajtatiszta tételektől a házasításokon át az aszúig és eszenciáig minden megtalálható. Argentin pincészetük jóvoltából még malbec-et is kóstolhatunk náluk, ha Tokajban járunk!
Flagship wines? Döntse el a borász!A flagship wine, azaz a pince zászlóshajó- vagy csúcsbora gyakran a legkiválóbb dűlők, tőkék és hordók válogatásából születik. Ez az a bor, amit a borász a termékpiramis csúcsára helyez, és sokszor a legmagasabb áron tud eladni. Vannak borászatok, ahol csak egy ilyen tétel van, de olyanok is, amelyeknek több csúcsbora van piacon egyszerre. Lehet, hogy nem is készül el minden évjáratban, és az árkülönbségek is gyakran meglepően nagyok az egyes csúcsborok között.