Tömegeket vonzott idén a Bordói November. A Corinthia Budapest Hotel dísztermében 60 borászat képviseltette magát valamennyi borrégióból. A megszokott minőség mellett csúcsborokkal és különlegességekkel is találkozhattunk, ezáltal kiváló lehetőség adódott a hazai felhozatal feltérképezésére és az ízlelőbimbónk trenírozására.
Fekete Borpince Merlot válogatás 2018 – A környezet harmóniájában termett kis feketerigó
2020-ban a Monde Selection Bruxelles aranyérmes bora, sötét rubint szín, aszalt meggyes, étcsokoládés, vadmálnás-erdei gyümölcsös, gazdag tanninos válogatás. Viszonylag új telepítésű klón, magas alkoholnak és testnek örvend. Fekete Mihály tulajdonos korábban cabernet sauvignonnal ért el sikereket, azonban töretlenül hitt a merlot képességében, amely azóta két alkalommal aranyérmet hozott.
A Fekete Borpince 10 hektáros szőlőben gazdálkodik, ahol az énekesmadarak biztosítják a védelmet, ezért nem kell rovarölőszert használniuk, ügyelnek a természet egyensúlyának fenntartására. Italaikat a legjobb formában, a megfelelő érettségben hozzák piacra. Céljuk, hogy a fogyasztók maradandó prémium élményt kapjanak, egyenletes jó minőséget megtartva, környezetbarát tételeket kóstolhassanak.
Fivérek Entité Cuvée 2021 – A Fivérek első házassága
„Ez a borászat friss felfedezése, az első házasítás, amit a nagyközönség előtt megmutatunk itt a Bordóin, erre az alkalomra palackoztuk. Alapja merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon 3-2-1 arányban. 12 hónapot töltöttek külön-külön első töltésű, majd a házasítást követően még 1,5 évet másodtöltésű magyar hordóban. Terveink között január-február környékén már forgalomban lesz” – nyilatkozta Milhoffer László borász, aki idén a Szekszárdi Borászok Céhjelöltjei között szerepel.
A Fivérek Borbirtok szerint a kimagasló borok létrejöttét, egyéni odafigyeléssel, változatos, folyamatos és mértékletes újítások segítik elő. A siker, kiváló csapatmunka és egy kis szerencse eredménye, ahol mindenkinek megvan a maga felelőssége, de a borász a karmester. Céljuk megmutatni Szekszárd ismeretlen arcát.
Fritz 1635 2019 – Fritz Classico
Mély rubin színű, gyümölcsös, magas alkoholos tétel, amellyel Fritz az elődök előtt tiszteleg. Illatában megbújik a feketeribizli, szilva, valamint finoman meghúzódnak a hordó fűszeres jegyei, savgerincével telt, intenzív kortyban megmutatkozik az elegáns, bársonyos tannin.
Az Aranydomb dűlőn október közepéig tartott a szüret, a nedű 22 hónapot töltött vegyesen magyar-francia első-, másod-, és harmadtöltésű tölgyfahordóban. Alapja 60% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc és 5% merlot. 2019-ben prémium kategóriában került piacra, 2023-ban a Mundus Vini Spring Tasting-ről aranyéremmel, a Decanterről ezüstéremmel távozott, 2024-ben aranyérmet szerzett a Vinagorán.
A család 1635 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Fritz József felélesztette két hektárnyi szőlőterületük évszázados múltra visszatekintő borkészítési hagyományait. Munkájuk gyümölcseként az egykori tanyából 30 hektáros borászatot teremtett. A modern kor elvárásainak megfelelően igyekeznek prémium minőséget előállítani megőrizve ősi gyökereiket. Értékesítésük 70%-a pincészetükben történik, a fennmaradó 20% a távol-keleti exportból adódik.
Lajvér Incognito 2023 – Álruhát viselő ismerős
A Lajvér Borbirtok idén egy különlegességgel készült, amely első ránézésre fehérbor. A titokzatos, illatában rozéhoz hasonló, üde és gyümölcsös ital kóstoláskor fedi fel kilétét, kortyaiban megfigyelhető frissen ropogós barack, málna és egzotikus gyümölcs, kis levegőztetés után aszalt jegyekkel párosul. Ez a Kékfrankos fehérbor köntösben, avagy a Blanc de Noir tökéletes példája.
De hogyan is változott át a kékszőlő fehérborrá? A présből kifolyó színmustot elvették, majd az ülepítést követően hidegen, gyorsan rozsdamentes tartályban erjesztették, mint a rozét. Az enyhe pinkesedést derítéssel korrigálták.
A 26 hektáros népszerű birtok a szekszárdi lankák és a Lajvér-patak völgyében helyezkedik el. A borászat célja a szekszárdi hagyományok és modern technológia ötvözésével új minőséget teremteni. Szeretnek kísérletezni, és szenvedéllyel törekednek a tökéletes ital megalkotására.
Maul Lator 2018 – Provokatív és markáns
Mély lilába hajló sötét szín, vad és markáns, erdei gyümölcsös. Kortyban gazdag, provokatív, érett tanninok kísérik, simogatóan hosszú lecsengést követve. 2022-ben az Ország Bora címet viselte.
Maul Zsolt szívéhez a cabernet franc áll legközelebb, ez a büszkesége. 2006-ban az első évjárat magas minőségű potenciállal bírt, akkor még a cuvée-k kiegészítő boraként szolgált; amikor önmagában megkóstolta, elnevezte Lator-nak, avagy földre szállt angyalnak.
A csőd széléről és Németországból való visszatérést követően, a Maul Borászat 2016-ban újraindult, ekkor elhatározták, hogy hosszúérlelésű, testes, prémium vörösborokat készítenek. 2023-ban már szinte minden díjat megnyertek: ők lettek a Legeredményesebb Borászat, Legeredményesebb Családi Pincészet, Országos versenyen 6, Vinagora-n 7, Winelovers Top 100-on 3 arany minősítést kaptak. Maul Zsolt saját brand-et alakított ki, minden bort a saját képére formál, hangulatához igazítva fantázianevekkel történetet és érzelmeket mesél el.
Streit-Zagonyi Grand Junior Cabernet Franc 2018 – A büszkeség
Mély rubin szín, karakteres, vad stílus, aszalt fekete gyümölcsök és karácsonyi fűszerek jellemzik, gazdag, kirobbanó korty, sima tanninok, kerek savak.
2018-ban a szőlő kedvező időjárásban termett a Siklós Város-hegyén. Október közepén szüretelték, az alkoholos erjedés és az almasavbontás tartályban ment végbe, utána 1 évig 225-ös kishordókban (80% magyar, 20% amerikai) pihent. 2024-ben bekerült a TOP 12-be, az Országos Borversenyen ezüstöt, a Decanteren bronzot, a Concour Mondial de Brussels-en aranyérmet szerzett.
Az őse előtt tisztelgő Streit György hitvallása szerint, szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni folyamatos törődéssel, mivel a bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára, magára az életre tanít, ezért nemes és intelligens nedű; maga a szellemiség itala.
A Streit-Zagonyi Magyarország első aktív energetikájú borászata, egy megújuló energián alapuló, energiatudatos, fenntartható, biotechnológiai létesítményt valósítanak meg Villány központjában, amely várhatóan nyár elejétől lesz látogatható.
Vinatus Cabernet Sauvignon Selection 2018 – A zászlós bor
WWA aranyérmese 2024-ben. Gyümölcsös, fűszeres, tanninhangsúlyos tétel. Friss feketeribizli aromájával tökéletes harmóniát megmutatva csokoládés-vaníliás hordós jegyekkel. Koncentrált hosszú ízek, valamint mentás lecsengés jellemzi.
Külön művelési módot alkalmaztak a Bocor és a Csicsó dűlőkön. A bor 12 hónapot töltött 225 és 250 literes újhordóban. A Vinatus borászat kizárólag prémium szintre összpontosít. Szőlőművelés során az új tendenciákat szem előtt tartva kísérleteznek különböző hordótípusokkal.
Tóthborbirtok Kódex Tiara Cuvée 2020 - A pannonhalmi prémium vörös
A Kódex márkanév a bor összetettségére és Pannonhalma szellemiségére utal. Fűszeres vanília, menta, kakaópor keveredik meggyes-áfonyás aromákkal. A cabernet sauvignon (78%) dominanciája, a cabernet franc (11%) gazdag fűszeres aromái és a merlot (11%) gyümölcsössége tökéletes harmonikus háromszöget zár be. Ez a tétel igazolja, hogy Pannonhalma alkalmas a kékszőlő művelésére és gyönyörű vörösborok megalkotására.
A 13 hektáros Tóthborbirtok felén 10 éve telepített kékszőlő terül el. Céljuk, hogy könnyed, vékony, kisebb tannintartalmú, nagy volumenű borokat készítsenek. „Vagy egyedit készítek, vagy ha olyat, mint más, akkor nekem kell a legjobbnak lenni” - vallja a borász.
Vincze Béla Egri Mész-hegy Syrah Grand Superior 2021 – Eger fűszeres ékszerdoboza
Meleg, sötétvörös színű, nagytestű bor. Illatában visszaköszön a fekete szeder, aszalt szilva, karácsonyi fűszerek, feketebors. Ízében csokoládés aromáihoz, szépen illeszkedik az érett áfonya és a fekete ribizli.
A pincészet Vincze Borászat néven vált ismertté, kimagasló ár-érték arányú borok elkötelezett forgalmazójaként. Vincze Béla, a 2005. Év Bortermelője, a Mész-hegyen az Egri borvidék legkiválóbb szőlőterületével büszkélkedhet. A borokat barrique hordókban érleli, tradicionális és modern technológiát ötvözve. Így teremt kiemelkedő minőségű, harmonikus, egyedi ízvilágot.