A Magyar Bormarketing Ügynökség által április 21-25. között megrendezésre kerülő Hungarian Wine Summit szakmai napján a Millenárison gyűlt össze közel száz résztvevő, hogy megismerkedjen a hazai kiállítók boraival.
Az eseményen olyan boros szaktekintélyek vettek részt, mint Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Rose Murray Brown MW, Lengyelország első Master of Wine-ja, Wojciech Bońkowski, John Szabo Master Sommelier valamint számos borkereskedő, borszakíró. A rendezvény célja az volt, hogy összekösse a hazai borászatokat a külföldi kereskedőkkel, és az üzleti kapcsolatépítésre is lehetőséget teremtsen.
Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos megnyitója után elismert előadópárosok tartottak mesterkurzusokat a vendégeknek többféle témában. A kurzusok során a magyar borok színe-javával ismerkedhettek meg a résztvevők. Magyarország szőlészeti örökségéről Dr. Mészáros Gabriella, dip WSET, nemzetközi bortanácsadó, borszakíró és Horkay András, dip WSET, a Central European Wine Institute (CEWI) alapítója és igazgatója mesélt az egybegyűlteknek. Továbbá díjnyertes, nemzetközileg is elismert borokon keresztül mutatták be Magyarország zászlóshajó fajtáit, régióit és borstílusait.
Kóstolt borok az ALL STARS The Winemaking Excellence of Hungary mesterkurzuson:
Sauska Magnum Brut NV Tokaj
Balassa Szent Tamás Furmint 2021
Figula Köves 2022
Bock Villányi Franc Essencia 2020
St. Andrea Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018
Royal Tokaji Szent Tamás Aszú 6 puttonyos 2017
A következő mesterkurzuson Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója és Dr. Molnár Péter, a Tokaji Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője adott mélyreható ismereteket Tokaj örökségéről, a tokaji borok sokszínűségéről, az analitikai paraméterekről a késői szüretelésű édes borok, a tokaji szamorodni, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúk esetében, az aszú készítési technológiáról, a szabályozásról. Olyan kiválóságokat kóstolhattunk az előadás alatt, mint a Béres Tokaji Magita Cuvée 2019, a Holdvölgy Eloquence 2012, Royal 5 puttonyos Tokaji Aszú 2017, a Disznókő 5 puttonyos Tokaji Aszú 2014, a Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017, a Hétszőlő 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017 és a sor végére egy felejthetetlen eszencia is került, a Grand Tokaj 2013-as tétele.
Vulkanikus borok címmel tartott előadást John Szabo Master Sommelier és Robert Gilvesy, a Szent György-hegyi Gilvesy borászat tulajdonosa, borász és építészmérnök. John Szabo a vulkanikus borok világszerte elismert szaktekintélye. Kettejük dinamikus, vicces előadásában megtudtuk, mit szeret a szőlő a vulkanikus talajban, melyek hazánk vulkanikus szőlőterületei, és milyen lehetőségek rejlenek abban, ha a magyar bormarketinget a vulkanikus borok témájára építenénk fel. A Balaton régió vulkanikus borait a Szászi Borászat 2022-es Rókaluk Olaszrizlingje, a Gilvesy Borászat 2022-es George cuvée-je, valamint a Tornai Pincészet 2019-es Grófi Hárslevelűje képviselte. Az Egri borvidékről a Gál Tibor Borászat 2021-es Pajados Bikavére került bemutatásra, Tokajról pedig Orosz Gábor 2016-os Betsek dűlő Tokaji Furmintja, valamint a Grand Tokaj Borászat 2017-es 5 puttonyos Aszúja.
További mesterkurzusok a Hungarian Wine Summit szakmai napján:
Red Wines on the Red Carpet – Expressions of Kékfrankos and Bikavér
Sparkling Stars – Traditional Method Sparkling Wines on the Rise
Only in Hungary – Exploring Hungary’s Native and Adopted Grape Varieties
Rebel Yell – Young Winemakers with a Revolutionary Approach
Natural Harmony – Sustainable Winemaking in Hungary
Everyday Local Heroes – Easy drinking, Affordable and Palate-pleasing Wines
A színvonalas és tartalmas mesterkurzusok után egy kóstoló zóna és ’B2B matchmaking aréna’ segítette a borászok és az importőrök egymásra találását, kapcsolatépítését. A látogatók mind a hat borrégió boraival megismerkedhettek. Az esemény így lehetővé tette a szakmai párbeszédet, az üzleti együttműködések előmozdítását.
Az érdeklődő borpiaci szereplők számára a szakmai nap után 3 napos túrák kezdődtek Magyarország külföldi piacok számára kiemelkedően fontos borvidékein, így a résztvevők személyesen is megtapasztalhatják a magyar borászok vendégszeretetét.