Nem elhanyagolható azonban, hogy milyen pezsgőt választunk a koktélunkhoz, mivel a pezsgő minősége alapvetően befolyásolja az ízélményt. Egyes koktélok esetében fontos, hogy a pezsgő extra száraz legyen, ezért az extra brut vagy brut nature típusok illeszkednek leginkább az ilyen italokhoz. Más koktélok esetében a naturális, ásványosabb ízvilágú pezsgők emelik ki a többi összetevő ízeit, míg vannak olyan italok, amelyekhez a friss citrusos jegyekben gazdag pezsgők dukálnak. Az ideális pezsgő tehát mindig a koktél jellegétől függ, hiszen a megfelelő választás megteremti az összes ízjegy tökéletes összhangját.
Bár a klasszikus pezsgőkoktélok mindannyiunk számára ismerősek, egy-egy apró, kreatív változtatással igazán különleges és ünnepi hangulatot varázsolhatunk a poharakba. Ehhez adunk néhány tippet!
Cranberry Champagne Cocktail
A Cranberry Champagne Cocktail tündöklő pirosas bordós színe teszi igazán különlegessé és ünnepivé ezt a téli koktélt. Minden alkalmat varázslatossá tesz, legyen szó munkahelyi-, baráti ünnepi partikról, karácsonyról vagy szilveszterről.
A koktélhoz szükség lesz az alábbi összetevőkre:
- 30 ml áfonyalikőr
- 10 ml triple sec
- 120 ml pezsgő
- 3-5 darab fűszerezett áfonya (a díszítéshez)
- Jég
Az elkészítés módja:
Keverd össze az áfonya likőrt, a triple sec-et és jeget egy koktél shakerben. Rázd jól össze, majd öntsd a keveréket egy hűtött martini pohárba, ezután töltsd fel pezsgővel, végül pedig díszítsd fűszerezett áfonyával. Ehhez a koktélhoz a cavat ajánljuk, hiszen a cavara jellemző kiegyensúlyozott citrusos-és körtés ízjegyek, a kellemes savak tökéletesen kiegészítik ezt a kissé édesebb áfonyás koktélt.
Pezsgőajánlat:
Tussock Jumper Cava Brut Reserva
Téli Bellini
A Téli Bellini egy finom, téli változata a klasszikus Bellini koktélnak, amelyben kis fahéjat használunk a különleges ízhatás érdekében.
A koktél nagyon egyszerűen elkészíthető:
- 50 ml őszibarackpüré
- 120 ml prosecco
- Jégkockák
- 1-2 csipet őrölt fahéj
- Friss bogyós gyümölcsök (díszítéshez)
Öntsd a pohárba az őszibarack-pürét majd erre jöhet a jól behűtött pezsgő. A Téli Bellinihez egy friss, száraz vagy félszáraz pezsgő lehet az ideális választás, mivel a barackpüré és fahéj kombinációja kívánja a kissé édesebb ízeket.
Gin Pear Fizz
A Gin Fizz koktél illata és ízei egyértelműen a fenyőfák friss, üde jegyeire emlékeztetnek, amelyek tökéletesen megidézik a karácsonyi hangulatot. A körte és a méz édesebb tónusokat adnak az italnak, míg a kakukkfű finom fűszerességgel egészíti ki, egyedülálló karaktert kölcsönözve a koktélnak.
Hozzávalók:
- 1 db körte (friss, lehetőleg édesebb fajta)
- 1 kiskanál méz
- 2 ág friss kakukkfű, plusz egy kevés a díszítéshez
- 50 ml gin
- 50 ml körtelé
- 5-10 ml friss citromlé
- 100 ml prosecco
Az elkészítés menete:
A körtéket hámozd meg, majd vágd fel kisebb darabokra. Keverd össze a mézzel és a kakukkfűvel, főzd 10-15 percig. Hűtsd le a keveréket. Ezután szűrd le, öntsd a tiszta körtés szirupot egy shakerbe, majd add hozzá a gint, a körtelét és a friss citromlevet. Öntsd a koktélt egy pohárba, majd töltsd fel Proseccóval. Díszítsd a koktélt friss kakukkfű ágakkal, hogy a karácsonyi hangulatot még inkább fokozd.
A koktélhoz tökéletesen passzolnak a natúrabb ízvilágú pezsgők, mivel a körte, a méz, a citrom és a kakukkfű ízvilága kiválóan harmonizál a természetesebb, letisztultabb ízekkel.
Apple Cider Mimosa
Az Apple Cider Mimosa egy frissítő, ünnepi koktél, amely tökéletes a hűvösebb hónapokra. Az édes, fűszeres almacider ízét a buborékos pezsgő frissíti. Az alma és a pezsgő ropogós kombinációja, fahéjjal bolondítva kellemes, meleg hangulatot áraszt.
Szükséges hozzávalók:
- 50 ml alma cider
- 50 ml friss narancslé
- 100 ml pezsgő
- Jégkockák
- Alma szeletek
- Fahéj
Hogyan készül?
Egy pohárba öntsd az alma cider-t és a friss narancslevet, majd óvatosan add hozzá a pezsgőt, hogy a buborékok megőrizzék frissességüket. A koktélt díszítheted egy szelet almával, és ha szeretnél egy kis extra ízt, egy csipet fahéjjal is megszórhatod. Ehhez a frissítő italhoz a citrusosabb ízvilágú pezsgők illenek a legjobban, mivel tökéletesen kiegyensúlyozzák az alma cider édességét és a narancslé savasságát.
Winter Aperol Spritz
A Winter Aperol Spritz egy téli változata az ikonikus Aperol Spritz koktélnak, amelyet az Aperol, a Prosecco és szódavíz kombinációjából készítenek. A téli verzióhoz gyakran hozzáadunk olyan fűszeres, melegebb ízeket, mint a fahéj, narancs vagy egy kis gránátalma-szirup, hogy az ital felejthetetlen kiegészítője legyen az ünnepi asztaloknak.
Szükséges hozzávalók:
- 90 ml Aperol
- 90 ml Prosecco
- 30 ml gránátalma-szirup
- 60 ml szóda
- 1 szelet narancs
- 1 ág rozmaring
Hogyan készül?
Öntsd bele az Aperolt, a gránátalma-szirupot és a friss narancslevet a pohárba. Óvatosan öntsd a prosecco-t az alap keverékhez. Díszítsd egy szelet naranccsal és egy ág friss rozmaringgal, ami különleges, téli illatot ad a koktélnak.
Ehhez a koktélhoz kifejezetten prosecco az ajánlott, hiszen a friss, könnyed és üdítő, jellegzetes, gyümölcsös ízvilágával tökéletesen kiegészíti ezt a koktélt.