Vizsgálatok kiderítették, négy évtizeddel ezelőtt Ausztráliába nem a megrendelt szőlőfajtát szállították le Európából. A felfedezés az érintett termelőknek okoz némi kellemetlenséget, a kontinensnyi ország borágazatát azonban nem rendíti meg.
Címlapfotó: escape.com.au
Egy a minap publikált DNS-vizsgálatnak köszönhetően kiderült, hogy ausztrál termelők négy évtizeden át rossz megjelöléssel hozták forgalomba egyik borukat. A nem mindennapi felfedezésről a
foodandwine.com számolt be.
Mint írják, a hiba keletkezése 1979-re vezethető vissza: ekkor a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), Ausztrália tudományos ügynöksége, petit manseng szőlőfajtát importált Franciaországból – legalábbis ezt hitték. Francia ampelográfusok (az ampelográfia a szőlőfajták leírásával, rendszerezésével foglalkozó tudomány) azonban a minap DNS-tesztekkel igazolták, hogy az anno elküldött fajta a gros manseng volt.
Az eset némiképp emlékeztet a carménère történetére, a franciák abban is érintettek, ám egyszersmind teljesen vétlenek voltak.
„Jóhiszeműen 40 évig petit mansengként hoztuk forgalomba a borainkat” – reagált a hírekre a CSIRO egyik munkatársa. „Akkoriban nem igazán voltak vizsgálatok, amik lehetővé tették volna számunkra a beazonosítást. Nagyon profi ampelográfusra lett volna szükség.” A Food and wine cikke ezen a ponton felteszi a kérdést: Ausztrália első számú tudományos intézetének vajon valóban nem állt rendelkezésre a megfelelő szakember, vagy inkább arról van szó, hogy kényelmességből inkább megbíztak a franciákban?
A felfedezés finoman szólva nem rengeti meg az ausztrál borágazatot. A petit manseng (vagyis amit annak hittek) elenyésző szerepet játszik, az ország fehérbor-termelésének 1 százalékát sem teszi ki, alig pár tucat borászat foglalkozik vele. Őket már kiértesítették, a rosszul címkézett borokat nem kell visszahívniuk, csak az ezután forgalomba kerülőket kell átnevezni.