Címlapfotó: www.streetkitchen.hu
Az étel: szilvalekváros sertésoldalas vörösboros szilvával
Szilva, lekvár, hús, vörösbor, méz - mindegyik gyakori vendégek az ünnepek asztalán. Na de mind együtt, egyetlen tányéron?! Igen, az alábbi recepttel ez is lehetséges, a végeredmény pedig egy szokatlan és elképesztően intenzív ízvilág! Nagyot kell viszont domborítanod, hogy méltó borpárt is tegyél e fogás mellé. A Vylyan oldal alján bemutatott merlot-jánál, benne a csodás gyümölcsökkel és fűszerekkel, keresve se találhatnánk jobbat. Légy bátor és mi garantáljuk, ezzel a menüvel te leszel a sztár december 24-én a családban!
Hozzávalók 2-3 főre
- 600 g sertésoldalas
- só, bors
- 3 ek sertészsír
- 300 g szilvalekvár (minél édesebb)
- 3 ek méz (csak ha nem elég édes a lekvár)
Vörösboros szilvához
- 250 ml vörösbor
- kakukkfű
- 2 ek cukor
- 3 ek almaecet
- 5 - 6 db szilva
Az oldalast sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe helyezzük. Öntünk alá körülbelül 100 ml vizet, mellékanalazzuk a zsírt, és fólia nélkül 6-8 percre 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Miután letelt az idő, kivesszük a sütőből, a hőfokot visszavesszük 150 fokra, és alufóliával letakarva további két órán át sütjük a húst. Miután letelt a két óra, az oldalas már teljesen puha. Ekkor jó vastagon bekenjük a szilvalekvárral, és ismét fólia nélkül, 200 fokra visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre. Ha nem elég édes a szilvalekvár, belekeverünk 3 evőkanál mézet, és úgy kenjük be vele a húst. Ha elkezd feketedni az oldalas, ne ijedjünk meg, nem a megégés jele, csupán a cukortartalmából adódóan elkezd karamellizálódni az amúgy is sötét színű lekvár, az adja a húsnak ezt a színt.
A vörösboros szilvához felforraljuk a bort, majd beletesszük a kakukkfüvet, a cukrot és az almaecetet. A szilvákat félbevágjuk, eltávolítjuk a magjukat, és 5 percig főzzük a cukros-ecetes vörösborban. Az oldalast a vörösboros szilvával és rizzsel tálaljuk.
A bor: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) Merlot 2017
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Pillangó és Mandolás dűlő
Dél-nyugati és déli fekvésű
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1995-ben, 1996-ban és 2001-ben telepített.
ÉVJÁRAT – 2017
Ismét egy legek-éve: a leghidegebb tél, s az eddigi legkorábbi szüretkezdés! Gyermekkorunk emlékében élő igazi, hideg, hosszan tartó mínusz fokos telünk volt sok csapadékkal, de európai „kollégáinkkal” szemben nálunk fagykár szerencsére nem volt. A május végi virágzás után jó meleg nyár következett, szerencsére kellő csapadékkal. Mindez hozta magával a korai szüretet, amely augusztus 17-én indult a pinot noir rozé-szürettel. Érett, egészséges termést szüreteltünk, eddig nem tapasztalt szín gazdagsággal, szép beltartalommal.
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A Pillangó- és Mandolás dűlők karakteres, fajtajelleges termését, s a két külön érlelt tétel házasítását palackoztuk „merlónkban”. A héjon erjesztés 20 és 24 napig tartott, s 26-27°C fokon történt, az extrakció elősegítésére nyílt-, majd az utolsó harmadban zárt körfejtést alkalmaztunk. Az almasav bontása természetes kultúrával, tartályban történt. 13 hónapig 225 literes magyar tölgyfahordókban érleltük. Származásuk: zempléni és mecseki, s egy kevéske, 3%-nyi amerikai tölgy.
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Intenzív, magával ragadó, bársonyos, buja bor az illattól a lecsengésig. Gömbölyded kortyú, jókedvű, lendületes, s emellett mindvégig elegáns és jó tartású. Így kerek a világ! Kirobbanó gyümölcsösségét (tele sötétbogyós gyümölcsökkel) gazdag fűszeres jegyek (kakaó, fahéj, cédrus) színesítik.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
Fogyasztását 16-17 °C-on ajánljuk.
TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.
ANALITIKA
Alkohol: 13,67 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 3,6 g/l