Holdvölgy Culture 2011
Aranysárga, tiszta szín. Az első pillanatban őszibarackbefőtt illata árad a pohárból, melyet egy igazi gyümölcskavalkád követ: vilmoskörte, ananász, sárgadinnye, sárgabarack, szamóca és mindez keleti fűszerekkel bőven megfejelve. Friss, fiatalos és annak ellenére, hogy szinte csak gyümölcsökből építkezik, már most nagyon összetett ízélményt ad: rengeteg trópusi gyümölcs, mangó, ananász, vilmoskörte, sárgabarack. A hordó finom fűszerességet kölcsönöz neki, izgalmas csavart adva a gyümölcskosárhoz, ehhez a lehengerlő aszúhoz!
Évjárat: Az év első hónapjai csapadékhiányosak voltak. Ültetvényeink, - a jó vízgazdálkodású nyiroktalajoknak is hála, - aszálytünet nélkül, elegáns toleranciával vészelték át ezt a nehéz időszakot. A nyári időszak viszont egészen más arcát mutatta: júliusban már szélsőséges időjárással, augusztustól októberig száraz, hőhullámokkal is tarkított szüreti napokkal kellett számolni. Mindezek ellenére az évjáratban rejlő lehetőségek maximális kinyerésével szőlészeti és borászati csapatunk újra garantálni tudta Culture borunk egyik legkiemelkedőbb darabjának megszületését.
Aszú alapbor: 100% furmint alapbor
Alapbor dűlői: Becsek, Holdvölgy
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, zéta
Cukortartalom: 206 gramm/liter
Savtartalom: 10,4 gramm/liter
A HOLDVÖLGY egy születésnapi ajándékként kapott parcellából született, amikor az alapító-tulajdonos felismerte a Tokajban rejlő hatalmas lehetőségeket.
A mádi birtok mára 26 hektárrá nőtte ki magát, 22 parcellája történelmileg klasszifikált dűlőkben fekszik. A hat tokaji szőlőfajtából készített borkülönlegességeiket a borászati épület alatt elhelyezkedő, közel 2 km hosszú, 500 éves pincerendszerben érlelik tökéletessé.
Kincskereséssel egybekötött borkóstoló pincesétáikat a VinCE Awards zsűrije az elmúlt években kétszer is (2016, 2017) a „Legjobb pincelátogatás” díjjal ismerte el, míg tételeiket számos hazai, és nemzetközi Michelin-csillagos étterem kínálja exkluzív borlapján. A 2011-es Culture 2015-ben
regionális trófeát is kapott a Decanter borversenyén.
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.