Bio, biodinamikus vagy épp organikus … Mit is jelent mindez a a borászvilágban? A 21. század trendi szóhasználatának valóságos tartalmára kerestem a választ a DiVino Gozsdu udvarban a Juniborászok segítségével.
Természethű tudás – Borkollégium Organikus és biodinamikus borok mesterkurzusA Terra Hungarica, a Terroir Club és Kató András neve mára összefont a természethű borok fogyasztásának és készítésének népszerűsítésével. András és Nemes Richárd tartottak nagyon tanulságos, beszélgetős kóstolót a Borkollégiumban, beharangozva a közelgő Mitiszol Fesztivált.
10 dolog, amit jó, ha tudsz a biodinamikus gazdálkodásrólEgyre többször megüti a fülünket a biodinamikus szó, amelyről egyből az egészséges ételekre, italokra asszociálunk. De mit takar valójában a kifejezés? Mit jelent ez a borok esetében? 10 pontban megpróbáltuk összeszedni az alapokat.
Van egy jó hírünk, ha neked sem mindegy, mi van a poharadban!11 borvidék, közel 30 borászatának 100 természethű bora mutatkozik be november 14-én, szombaton a Millenárison a Mitiszol Fesztiválon, ami nem csak egy megszokott borkóstoló lesz. Azt is elmondjuk, miben lesz más, mint a többi!
Akiket a hit igazít - Boregyetem 1. napA Budavári Borfesztivál kísérőrendezvényeként rendre megtartott Boregyetem első napján minden esetben az aktuális, kiemelt témát járják körbe az előadók. Ebben az évben egészséges életmód kap megkülönböztetett figyelmet a fesztiválon, így a bio, biodimanikus, ökológiai gazdálkodásból származó borokról, valamint a szőlőmagolaj és –őrlemény jótékony hatásairól szólt az első előadás.
Olaszország és a bioborok lesznek a Boregyetem vendégeiAz idei évben is megrendezésre kerül a Boregyetem szeptember 8-9-én a MOM Kulturális Központban. A Budavári Borfesztivál előtt betekintést nyerhetünk a bioborok világában, valamint a vendégország, Olaszország borairól is többet tudhatunk meg.
Rájár a rúd az olasz borászokraNem elég, hogy az idei évben úgy tűnik nem tudják behozni Magyarországra az olcsó import borokat az olaszok, emellett még az időjárás sem kedvez nekik. A winenews.it hírei szerint betegségek fertőzték meg az olasz szőlőket.
Kézműves vagy szájműves?Tiszta bort a pohárba! - Lassan egyfajta társadalmi vitaként, de legalábbis annak gyújtópontjaként értelmezhető az a jó pár értekezés, mely a „kézművesség” fogalmának tisztázása, újragondolása mentén a közelmúltban íródott. E vita újabban a bortól, a borászoktól indul, de minden olyan ágazatra tartalmaz érvényes megállapításokat, amelyek a fogyasztói társadalomban a termék-előállítás vonatkozásában - így vagy úgy - érdekeltek. Kardos Gábor, a Szeremley Birtok értékesítési vezetője-marketingese, a Badacsonyi Kör ügyvivőjének gondolatait közöljük.
Antropozófia a Mész-hegyről - I. részPincelátogatás - A szellemtudományokban jártas bortermelők körében Rudolf Steiner neve ismerősen cseng, hiszen az ő, 1924-es koberwitzi előadássorozata képezi a mai biodinamikus gazdálkodás fundamentumát. Körtúránk során ezúttal Vincze Bélát kerestük fel, aki 2008-ban a Mész-hegyről készítette el az Egri borvidék első, Biokontroll Hungária tanúsítvánnyal rendelkező bioborát.