13+1 szempont a tudatos borvásárláshoz és a borivás élvezetéhezRendszeresen szemlélem a különböző áruházak borkínálatát, melyből jelentős részt tesznek ki a belépő szintű palackos borok. Ezekre a jellemzően 600 és 1200 forint közötti fehér-, rozé-, valamint 800 és 1600 forint közötti vörösborokra meghatározó kereslet van. Ezt a kategóriát vélhetően nagyrészt olyanok vásárolják, akik megfelelő tudás, tapasztalat vagy környezeti hatás híján nem tudják, hogy mit adhat számukra egy még elérhető árú, de nagyobb odafigyeléssel készült, minőségibb bor, valamint mi szükséges ahhoz, hogy ezt a különbséget valóban ki tudják élvezni. Ha magadra ismertél, íme 13+1 szempont a szintlépéshez!
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborbanA fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Nagyobb az élvezet, ha jobban értesz hozzá - A borkóstolás alapjaiEgyre többen gondolják úgy, a borozás nem kizárólag a buliról és az ezzel járó bódultságról szól, hanem fontos az is, mit és hogyan iszunk. Persze nem kell, hogy mindenkiből sommelier váljon, de biztos, hogy még nagyobb élvezetet nyújt a fogyasztás, ha több aspektusból is értékelni tudjuk, ami a poharunkba kerül.
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study packBlogírónk a Borászportál tíz részes sorozatában mesél a WSET 3 kurzusról. Ismerd meg az egész tanulási folyamatot a jelentkezéstől a vizsgáig, és vágj bele! Meglátod: különösebb tehetség és adottság nélkül bárkiből lehet borszakértő.
Borkóstolóra mész? 8 tippet mondunk, hogyan készülj fel rá!Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes legyen a borkóstolás. Ha a jegyed már bezsebelted a kiszemelt borkóstolóra, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a Winelovers 100 Nagykóstoló - rengeteg tétellel találkozhatsz, fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.
9 érv, miért nem hagyhatod ki az idei Winelovers 100 Nagykóstolót szeptember 18-ánNem is kérdés, hogy ez lesz az év borkóstolója, hiszen a 100 legjobb hazai bort tudod egyetlen jegy áráért végigkóstolni és számos más élmény vár rád. Ha kétségeid lennének, íme az okok, amiért egyszerűen nem lehet kihagyni ezt a rendezvényt.
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 1. Az elhatározásBlogírónk a Borászportál tíz részes sorozatában mesél a WSET 3 kurzusról. Ismerd meg az egész tanulási folyamatot a jelentkezéstől a vizsgáig! Meglátod: különösebb tehetség és adottság nélkül bárkiből lehet borszakértő.
Nagy boros illat- és ízszótár: gyümölcsök a borban – 1. részA most induló sorozatunkban segítünk neked megérteni a kóstolójegyzetekben és a boroscímkék hátoldalán megjelenő, gyakran szinte költői képekkel „operáló” borleírásokat. Az első részben a gyümölcsökkel (vagyis azok első adagjával) foglalkozunk.
Muzeális borokat kóstolhatsz péntek este az egyik legnagyobb hazai élő borászlegendával2020. július 24-én kinyílik a Hilltop bormúzeum trezorja az érdeklődők előtt. Itt őrzik a több, mint negyed évszázaddal ezelőtti első szüret (1993) óta gyűjtött palackokat. Egy olyan eseményre invitálnak most Téged is, ahol ezeket a kis szériában, 20, maximum 200 palackos tételben megvásárolható bortörténelmi tételeket kóstolhatod meg Kamocsay Ákos főborász vezetésével. Borértőknek és borkedvelőknek egyaránt tartogat izgalmakat ez a nem mindennapi esemény.