Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborbanA fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Nagyobb az élvezet, ha jobban értesz hozzá - A borkóstolás alapjaiEgyre többen gondolják úgy, a borozás nem kizárólag a buliról és az ezzel járó bódultságról szól, hanem fontos az is, mit és hogyan iszunk. Persze nem kell, hogy mindenkiből sommelier váljon, de biztos, hogy még nagyobb élvezetet nyújt a fogyasztás, ha több aspektusból is értékelni tudjuk, ami a poharunkba kerül.
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 2. Megérkezett a study packBlogírónk a Borászportál tíz részes sorozatában mesél a WSET 3 kurzusról. Ismerd meg az egész tanulási folyamatot a jelentkezéstől a vizsgáig, és vágj bele! Meglátod: különösebb tehetség és adottság nélkül bárkiből lehet borszakértő.
Borkóstolóra mész? 8 tippet mondunk, hogyan készülj fel rá!Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes legyen a borkóstolás. Ha a jegyed már bezsebelted a kiszemelt borkóstolóra, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a Winelovers 100 Nagykóstoló - rengeteg tétellel találkozhatsz, fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.
9 érv, miért nem hagyhatod ki az idei Winelovers 100 Nagykóstolót szeptember 18-ánNem is kérdés, hogy ez lesz az év borkóstolója, hiszen a 100 legjobb hazai bort tudod egyetlen jegy áráért végigkóstolni és számos más élmény vár rád. Ha kétségeid lennének, íme az okok, amiért egyszerűen nem lehet kihagyni ezt a rendezvényt.
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 1. Az elhatározásBlogírónk a Borászportál tíz részes sorozatában mesél a WSET 3 kurzusról. Ismerd meg az egész tanulási folyamatot a jelentkezéstől a vizsgáig! Meglátod: különösebb tehetség és adottság nélkül bárkiből lehet borszakértő.
Nagy boros illat- és ízszótár: gyümölcsök a borban – 1. részA most induló sorozatunkban segítünk neked megérteni a kóstolójegyzetekben és a boroscímkék hátoldalán megjelenő, gyakran szinte költői képekkel „operáló” borleírásokat. Az első részben a gyümölcsökkel (vagyis azok első adagjával) foglalkozunk.
Muzeális borokat kóstolhatsz péntek este az egyik legnagyobb hazai élő borászlegendával2020. július 24-én kinyílik a Hilltop bormúzeum trezorja az érdeklődők előtt. Itt őrzik a több, mint negyed évszázaddal ezelőtti első szüret (1993) óta gyűjtött palackokat. Egy olyan eseményre invitálnak most Téged is, ahol ezeket a kis szériában, 20, maximum 200 palackos tételben megvásárolható bortörténelmi tételeket kóstolhatod meg Kamocsay Ákos főborász vezetésével. Borértőknek és borkedvelőknek egyaránt tartogat izgalmakat ez a nem mindennapi esemény.
Még mindig menő és gazdaságos online tanulni a borrólFedezd fel a virtuális borkóstolás világát, tanulj otthon egyetlen laptop segítségével! Tanácsot is adunk, hogyan tedd!