Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes legyen a borkóstolás. Ha a jegyed már bezsebelted a kiszemelt borkóstolóra, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a Winelovers 100 Nagykóstoló - rengeteg tétellel találkozhatsz, fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.
Tippjeink segítenek, hogy eredményes legyen a kóstolás!
A nagyobb rendezvényekre érdemes korán érkezni, akár kapunyitáskor, mert olyankor még biztosan teljes a választék. A tömeg csak későn várható, ezért könnyebben odaférsz a standokhoz, és nagyobb esélyed van beszélgetni a borásszal.
Kényelmes ruhában, parfüm nélkül érkezz, és ha lehet, ebédelj a kóstoló előtt, hogy ne legyen üres a gyomrod. Közben is falatozz, de ne túl fűszeres ételeket. Igyál kétszer annyi vizet, mint egyébként szoktál, hogy ne érjen véget túl korán a program.
Böngészd át a kiállítók listáját, legyen elképzelésed arról, hogy melyik pincészeteket szeretnéd meglátogatni. Légy nyitott a számodra ismeretlen, kisebb pincészetek felé is!
Kóstolás közben ne csak analizálj, vagyis ne csak az adott borra koncentrálj, hanem szintetizálj is: nevezz ki viszonyítási pontokat, hasonlítsd össze a kóstolt tételeket. Az előző testesebb volt vagy savasabb? A válaszok segítenek memorizálni az egyes borokat.
Zárd a kóstolást azzal a tétellel, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésedet. Ezt hosszan élvezheted, és akár már le is nyelheted.
A borkóstolás társasági esemény, ahol élményszerűen tanulhatsz. Bátran elegyedj szóba a vendégekkel, borászokkal.
Viszonyítási pontjaid a következők legyenek:
a száraz tételektől az édes borok felé haladj
a könnyedebbtől a testesebb borok irányába
a fiatalabb boroktól az idősebb tételek felé
a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig