Tíz szőlőfajta, ezer borélmény – Ismerd meg a borvilág sztárjait!A bortermő szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye – évezredek óta része életünknek, ünnepeinknek és gasztronómiánknak. Ma már több mint 10 000 különböző szőlőfajtát termesztenek világszerte, a világ legkülönfélébb éghajlati és földrajzi adottságai között. Ennek ellenére csupán néhány tucat játszik valóban jelentős szerepet a kereskedelmi borkészítésben – és mindössze tíz szőlőfajta emelkedik ki igazán a népszerűség tekintetében. Ebben a cikkben a tíz legismertebb bortermő szőlőfajtát mutatjuk be, amelyek a legnagyobb hatással vannak a borvilágra. Ha valaha is kóstoltál chardonnay-t, merlot-t vagy cabernet sauvignon-t, akkor már találkoztál ezek közül néhánnyal. Most azonban közelebbről is megismerheted, honnan származnak, mi jellemzi őket, és hogyan formálják kedvenc boraink ízvilágát.
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett PezsgőkAz Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig.
Május a fehér szőlőfajták hónapja A legszebb tavaszi hónapban több fehér szőlőfajta is a születésnapját ünnepli. A te kedvenced közöttük van?
A Bridgerton-rajongók chardonnay-val koccintanak A Hilltop online kutatásából kiderül, hogy milyen szériát és tételeket fogyasztunk a legszívesebben, és a válaszadók azt is megszavazták, hogy melyik népszerű sorozathoz melyik borfajta illik a legjobban.
Lázba hozták az olasz borok szerelmeseit is"Remek alkalom arra, hogy tanuljanak, kapcsolatokat építsenek, beszélgessenek a borászokkal, szakértőkkel, belelássák magukat kicsit a borász szakma rejtelmeibe és persze mindezt kiváló borok társaságában tegyék meg."
Így leszek borszakértő - Ismerd meg a WSET 3 kurzust! - 4. Franciaország borairólAhogy már beszámoltam róla a sorozatom előző cikkében, a kurzus első napjának végén elkezdtük azt a bortermelő régiók szerinti utazást, melynek 10 leckéje a következő három teljes alkalmat kitölti. A második nap teljes egészében a borászat világának egyik legnagyobb hírnevű szereplőjéről, Franciaországról szólt.
A 21. magyar borvidékBorait rendszeresen Michelin-csillagos éttermekben kínálják, miközben a felmérések szerint a legkevésbé ismert magyar borvidékek egyike. Hol is van pontosan a Bükki borvidék és mit kell róla tudni?
40 bor a koronavírus karanténra - 4. részA karantén eredeti jelentését szó szerint értelmezve négy részes ajánlónkban összesen 40 bort mutatunk be neked a járvány idejére. Közös jellemzőjük, hogy kívánságodra akár most rögtön házhot mennek. És még az is, hogy mind kiváló bor. Íme az utolsó, negyedik tizes gyűjtemény!
40 bor a koronavírus karanténra - 3. részA karantén eredeti jelentését szó szerint értelmezve négy részes ajánlónkban összesen 40 bort mutatunk be neked a járvány idejére. Közös jellemzőjük, hogy kívánságodra akár most rögtön házhot mennek. És még az is, hogy mind kiváló bor. Következzen a harmadik lista.