Melyek a szőlő legfőbb kártevői és betegségei?Mint minden mezőgazdasági tevékenység, a szőlőtermesztés is meglehetősen kockázatos. Az időjárás kiszámíthatatlansága mellett számos betegség és kártevő is veszélyezteti az ültetvényeket.
Az éves ciklus a szőlőbenA szőlőművelésben minden egyes hónapnak megvan a maga szerepe. Lássuk, melyek ezek!
Az erjesztés és érlelés eszközeiA szőlő borrá válásának útján igazán nem mindegy, hogy milyen tárolóeszközöket használunk, hiszen ezek nagyban befolyásolják az eredményt.
Borkedvelőként még bizonytalan vagy a borkészítés egyes lépéseiben? Segítünk: két cikkben röviden elmondjuk, hogyan születik a bor. Gyorstalpaló kezdő borfogyasztóknak.
A legfontosabb munka a szőlőben: a szüretAz egész éves munkák megkoronázása a szüret, hiszen alapvetően határozza meg, hogy milyen bor születik majd a leszedett szőlőből.
Mitől lesz stabil a bor?Ahhoz, hogy megfelelő bort kapjunk, számos dolognak stimmelnie kell. Lássuk, mi ezek!
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódokAlapvető tény, hogy a szőlő kúszónövény, indái a törzstől 10 méternél nagyobb távolságra is eljutnak. A tőke korlátok közt tartása metszéssel érhető el. A szőlőtőkék alakítása minden évben a legelső munkafázis, amit el kell végezni a szőlőben.
Borhibák és borbetegségekAz alábbiakban rövid áttekintést nyújtunk néhány borhibáról, borbetegségről, amelyek az elmúlt időszak hazai borainak kóstolásakor a leggyakrabban léptek fel.