"A bor nem termék, hanem lélegző anyag, amely türelemre, alázatra, gondos munkára: magára az életre tanít"Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.
Csúcsévjárat merlot-ja debütálVincze Béla borai mindig elsőként jutnak eszünkbe, ha valami jó egrit keresünk. Most a Bordói November alkalmából azt kérdeztük tőle, mit hoz a november 26-i rendezvényre, és egyébként melyik borai vannak most a legjobb formájukban.
Vincze Péter: Édesapám történelmi alakAmbiciózus tervekkel tekint a Vincze Pincészetre Vincze Béla fia, Péter, aki jelenleg a Corvinusra jár, de egy napon majd szeretné átvenni a borászatot. Vincze Péterrel a Kékfrankos Április Nagykóstolón beszélgettünk.
Csúcsborok találkozója egy izgalmas vacsora keretébenAz Araz Étterem márciusi BorDuett vacsoráján két meghatározó, vörösboros pincészet tételeihez komponálta meg az ételeket Barka Áron Chef de Cuisine és csapata. A fogások mellé állított borpárok izgalmakat tartogattak, sőt az évjáratokkal is játszadozhattunk egy kicsit.
Vincze Béla, aki a Mész-hegyre hordja a francia aranyatVincze Béla szerencsés ember, hiszen vallja: övé a világ legszebb szakmája. Az egyik legismertebb egri borásszal és sommelier kollégájával, Erőss Jánossal a pince fűthető padjaira ültünk le beszélgetni, ami a február végi zimankóban nagyon jó ötletnek tűnt...
Az életet jelenti - borászok a BikavérrőlVideó - Immáron második alkalommal került megrendezésre február 21-én Budapesten a két Bikavért készítő borvidék nagy Bikavér bemutatója, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Arról, mit jelent számukra a bikavér, a részt vevő borászokat kérdeztünk a helyszínen.
1000 és 2000 forint közötti, best buy borok az ünnepekreMetro borajánló – A jó bor nem kell, hogy minden esetben drága legyen. A borszakma betűvetői ezt nem győzik elégszer hangsúlyozni. Persze az olcsóbb / közepes árfekvésű borok rengetegében nagy a verseny, ezért nem árt, ha néha kezünkbe akad egy könnyen érthető útmutató: mit, kitől, mennyiért? Alábbi cikkünkben 5 + 1 bort ajánlunk olvasóink figyelmébe, étel mellé, önmagában, karácsonyra, minden napra.
Vincze Bélánál jártunk II. részKóstolási jegyzet - Cikkünk első részében szóltunk arról, hogy az egri termelő, Vincze Béla miként jutott el a gondolattól a megvalósításig, hogy a Mész-hegy bozótos, félerdős területét kiirtsa, s szőlővel ültesse be azt, melyet kizárólag biodinamikus módon igyekszik megmunkálni. Túránk során több féle Vincze bort is megkóstoltunk, ezekről számolunk most be.
Antropozófia a Mész-hegyről - I. részPincelátogatás - A szellemtudományokban jártas bortermelők körében Rudolf Steiner neve ismerősen cseng, hiszen az ő, 1924-es koberwitzi előadássorozata képezi a mai biodinamikus gazdálkodás fundamentumát. Körtúránk során ezúttal Vincze Bélát kerestük fel, aki 2008-ban a Mész-hegyről készítette el az Egri borvidék első, Biokontroll Hungária tanúsítvánnyal rendelkező bioborát.