Zweigelt: nem szükségszerűen olcsó tömegborA zweigeltet gyakran (és joggal) nevezik a legosztrákabb szőlőfajtának, nem csak azért, mert valóban ez Ausztria legnagyobb területen telepített kékszőlőfajtája (és mert a világ összes zweigelt-termelésének 2/3-át az osztrák ültetvények fedik le), hanem azért is, mert "hazai" nemesítés: 1922-ben regisztrálta az osztrák Dr. Friedrich Zweigelt a robusztus kékfrankos és a pinot noirnál is könnyebb Szent Lőrinc nevű fajták keresztezésével létrehozott új borszőlőt.
Barna-Pap Rozália: Hajósi pincefalu, ahol összeér a jelen és múltVan az Alföldön egy kis sváb falu, amely mindössze öt betű: Hajós. Talán még semmi nem jut eszedbe, ha ezt a szót hallod, egészen addig, míg egyszer el nem mentél oda. Az írás a cikkíró versenyünkre érkezett.
Dúzsi Tamás: „A döntő szót majd a fogyasztók fogják kimondani”Dúzsi Tamás szekszárdi borász 1964 óta foglalkozik szőlővel, de olyat, mint az idei évben, még soha nem tapasztalt. A vele készített interjúban arról is mesél, szerinte melyik a legnehezebb műfaj a borkészítésben és hogy miért nem szereti, ha az újbor már októberben a polcokon van.
Megjött a RedY, Villány legújabb márkájaÁprilis 7-én szombaton lehet először megkóstolni a villányi borvidék legújabb dobását. Könnyed, gyümölcsös, vidám, fiatal, bulis, kedves, pimasz, vagány, izgalmas.
„Idén biztosan nem lehet rutinból készíteni a bort”2017 kiemelkedően jó év, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy szép borok szülessenek – mondja Fekete Mihály szekszárdi borász.
Duenniummal a teljesség feléNovember van, annak is a vége, a levegőnek kezd télszaga lenni. Még nincs csikorgó hideg, még nincs zúzmara a fákon, a karácsony mégis ott kopogtat mindannyiunk ajtaján, fénnyel töltve meg a borús napokat. Készülődünk. Ez a legjobb rész. A készülődés.
Borház Kóstoló Klub - II. epizód: Ákos Pince, a svájci óraLegutóbbi kóstolónk virtuális vendége a Mátraaljai borvidék egyik legkomolyabb koncepcióval rendelkező, legkiérleltebb stílusú borászata, az Ákos Pince volt. Szokásunkhoz híven Krisztina körúti borszaküzletünkben veselkedtünk neki a nagy feladatnak, ahol a Borház Magyarország lelkes kis csapata időről időre összegyűlik, hogy a felfedezésre váró vagy éppen a nagy nyilvánosságot még nélkülöző remek borok feltérképezésre kerüljenek.
Frittmannék a sok eső ellenére is bizakodóakVálogatással szép, egészséges szőlőt szüreteltünk itt, a Kunsági borvidéken - mondta Frittmann János, soltvadkerti borász, a 2007-es Év Bortermelője.
Dobjuk fel a grillre - a megfelelő borválasztás hússütéshezElőző cikkünkben már szó volt a halak, sajtok és zöldségek grillezéséről és a hozzájuk párosítható borokról. Most ezt folytatjuk azzal, hogy a különböző típusú grillezett húsokhoz milyen borokat érdemes kortyolgatni.