November van, annak is a vége, a levegőnek kezd télszaga lenni. Még nincs csikorgó hideg, még nincs zúzmara a fákon, a karácsony mégis ott kopogtat mindannyiunk ajtaján, fénnyel töltve meg a borús napokat. Készülődünk. Ez a legjobb rész. A készülődés.
Az In Vino Veritas borkereskedés Vylyan kóstolóján persze még egyáltalán nem volt karácsonyi hangulat, a kóstolt borok és a jelenlévők miatt valahogy mégis meghitté, kedvessé vált ez a szokványosnak induló este. A borokat Debreczeni Mónika, a pincészet tulajdonosa mutatta be, mondandóját személyes történetekkel fűszerezve. Tizenegy éve vezeti a Vylyant, tudja, hogyan hódítsa meg a hallgatóságot. Tudja, hogy mi felnőttek éppúgy rajongunk a mesékért, mint a gyerekek, szeretünk néha kicsit a hőseink bőrébe bújni még akkor is, ha ezek a hősök éppen borászok, szőlészek, pincemunkások, akik nem a hétfejű sárkánnyal, hanem a természettel, az időjárással, a kártevőkkel vívják mindennapi harcukat. Hipp-hopp, odaképzeljük magunkat egy kicsit a világukba, és máris jelen vagyunk a borok születésénél, amitől a kóstolt Kszí, merlot, cabernet franc vagy Duennium szinte személyes ismerősünkké válik.
„A Kistücsökben vacsoráztam egyszer, és Csapody Balázs, az étterem tulajdonosa jégbe hűtött habzóborral kínált. Annyira tetszett, hogy elhatároztam, mi is elkészítjük a magunkét” – kezdi a Kszí történetét Debreczeni Mónika. Az ötlettől a megvalósításig nem volt hosszú az út, a következő évben már habzóbornak szüretelték a pinot noir egy részét. Fehérborban gondolkodtak, de a kifolyó színmustnak olyan ellenállhatatlan rozé színe lett, hogy ez a kérdés is egy csapásra eldőlt. Már csak a névadás volt hátra. „Vezettem haza Szlovéniából, a gyerekek aludtak hátul a kocsiban, én pedig elképzeltem, milyen hangot ad egy csavarzáras palack, amikor kinyitjuk” – folytatja a történetet Debreczeni Mónika. „Kszí”. Tökéletes hangutánzó szó, a görög abc 14. betűje, ráadásul leírva is csodaszép. A Vylyan habzóborának készítésekor a színmust alaphoz egy hétig adagolják a széndioxidot, hogy a buborékok minél finomabbak, minél krémesebbek legyenek. A bor 2012-ben készült először, üde, bájos, lendületes, nem csoda, hogy egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. Tökéletes vendégváró ital, és bár igazi szezonja a nyár, nyugodtan behűthetünk egy-két palackot karácsonykor is. Ez a bor jól esik minden fa alatt.
Ha a Kszí maga a fiatalság és a lendület, akkor a Duennium a mélység és a harmónia. A Vylyan Pincészet ékköve ez a bor, nem is készül minden évjáratban. Hozzá a szőlőt a legszebb dűlők adják, a cabernet franc a Mandolásból, a merlot a Pillangóból, a cabernet sauvignon a Dobogóról érkezik, de hogy milyen arányban fogadja be őket a Duennium, az mindig az adott évjárattól függ. A döntést rengeteg kóstolás és beszélgetés előzi meg, hiszen ez a bor a legszebb és legnemesebb mind között, fontos, hogy koncentrált, elegáns, harmonikus és hosszú életű legyen. Címkéjén ott a páfrányfenyő, a ginko biloba levele, az örökkévalóság szimbóluma.
„Jól emlékszem a Duennium születésére – folytatja a mesét Debreczeni Mónika. – A naptár 1996-ot mutatott, négy éve működött a Vylyan Pincészet, eljött az ideje, hogy elkészüljön az a bizonyos nagy bor. Nagyravágyó tervünk az volt, hogy az örökkévalóságot töltsük palackba. Közeledett a második ezredforduló, sokan azt jósolták, jön a világvége, gondoltuk, előtte alkotunk valami maradandót. Felhívtam egy barátomat, és megkérdeztem, szerinte hogyan fogják majd nevezni a kétezredik évet. Ő habozás nélkül rávágta: Duennium. Így kapta a bor ezt a jól csengő nevet.”
A Duennium 1997-ben készült el először. Azóta 17 év telt el, és a nemes italból eddig 7 évjárat került forgalomba. A klasszikus bordeaux-i házasítást néha a zweigelt árnyalta egy kis fűszerességgel, néha kimaradt belőle a merlot, 2003-ban pedig kizárólag cabernet franc alkotta a nagy bort, mert ez a fajta akkor egyedül megadta a szükséges teljességet. A gránátba hajló mélyvörös szín összetett, sokrétű, izgalmas bort sejtet, illata áthatóan csokoládés, ánizsos, fahéjas, fűszeres, ízében a csokoládé és az erdei gyümölcsök aromája keveredik a mézeskalács édességével. A 2006-os Duenniumból magnum palackos változat is készült, s a Veritas kóstolóján bizonyságot nyert, hogy a bor kiállta az idő próbáját, szépsége mit sem kopott az évek során. A frissen bemutatott, 2009-es évjárat az emlékezetes pillanatok, nagy események bora lesz. Fiatalsága lendületes savakban ölt testet, a hordó jellegzetes fűszerei mellett gyógynövényes és aszalt gyümölcsös asszociációk bomlanak ki az ízben. Bármelyik ünnepi asztal méltó dísze lehet ez a bor.
Debreczeni Mónika a történet végére ért. Tanulság nincs, hacsak nem az, hogy fölösleges keresnünk az örök ifjúság italát. A boldogság akkor is elérhető, ha egy pohárka Duenniummal koccintunk az örökkévalóságra.