Májusban a legtöbb étterem szezonális étlapjának fő alapanyaga a spárga. Legyen szó ennek halványított (fehér), lila vagy zöld változatáról, a fogások erre a növényre hangolva készülnek el. A piacokon már árulják a kofák, érdemes beszerezni belőle pár csomaggal és kipróbálni ezt a néhány ínycsiklandó receptet.
A spárgáról érdemes tudni, hogy sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és aminosavat tartalmaz, például A-, B1-, B2-, C-, E-vitamint, folsavat, vasat, aszparaginsavat, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, ónt, szilíciumot, molibdént. Számon tartják gyógynövényként is. A spárga vízhajtó hatású, ezért jó méregtelenítő, emellett vesekő-eltávolító hatása is ismeretes.
A tavaszi, meleg időben előkerülnek a könnyű fehérborok, amelyek kitűnően passzolnak a spárgához. Még egy jó hír, hogy a növény elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Elég csak pár percet párolni vagy sütőben megsütni és már fogyasztható is. Íme, 5 könnyű spárgás fogás a hozzá illő borokkal.
1. Zöld spárga levegőn szárított sonkába tekerve
A sütőben elkészül 5 perc alatt a fogás, amelyhez jól passzol egy könnyed pinot blanc a nemzetközi frontról, a hazai pályáról pedig Balaton-felvidéki kéknyelű vagy fiatal tokaji furmint lehet a nyerő.
2. Frittata, burgonyával és spárgával sült tojás
Ha vékony szeletekre van vágva a burgonya, akkor nyersen is belekeverhető a tojáshoz és a spárgához. Majd sütőben, a frittata vastagságától függően, 30-40 perc alatt elkészíthető. Ha valaki szaftosabban szereti a tojást, akkor érdemes kis szuflé tálakat használni és a krumplit kihagyni a receptből (így már nem nevezhető frittata-nak, de érdemes kipróbálni). Az etyeki sauvignon blanc vagy a hűvösebb évjáratú olaszrizling jól kiegészíti az ételt.
3. Ravioli spárgával és dióval
A vegetáriánusok a raviolit megtölthetik spárgakrémmel, vagy ricottával, de sonkával sem lehet elrontani... A dió izgalmat visz a fogásba, amelyhez jó választás egy testesebb olaszrizling a Somlóról vagy a Balaton északi partjáról.
4. Párolt lazac spárgával
A fogás elkészítése nagyon egyszerű az alufóliába először a spárga, majd a hal és végül a citrom kerül. Ezt becsomagolva mehet a sütőbe. Ha egy kevés bort a „csomagba” locsol az ember, akkor még kellemesebben összeérnek az ízek. Lazac helyett használható más hal is, például fogas, pisztráng, orata (naphal). Az ételt egy könnyű, reduktív, friss fehérbor egészítheti ki, például egri csillag, zöld veltelini vagy wachaui rizling.
5. Spárga-spenót pesztós tészta garnélával
A pesztó nem csak bazsalikomból készíthető el, lényeg, hogy minden esetben szükséges fokhagyma és parmezán sajt hozzá. A további teendő ugyanaz, össze kell turmixolni a hozzávalókat és beleforgatni a kifőzött tésztát. A garnélák kevés vajon és olívaolajon serpenyőben 5-10 perc alatt készre pirulnak. A gyors, de mégis különleges étellel egy testes furmint jó párt alkot. Érdemes tartalmas bort választani a fogás mellé, hogy kiegészítsék egymást!