2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket.
Minden kedvezménnyel étkező vendég, aki kitölti a szervezők által biztosított kérdőívet, sorsoláson vesz részt, amelyen havonta 2 fős halvacsorát, horgászati lehetőséget Rétimajorban, valamint bort, pólókat, kötényeket, partedliket nyerhetnek. A programban részt vevő éttermek a hal alapanyagot 20%-kal olcsóbban kapják.
Miért épp péntek lett "halas"?
A katolikusok pénteki nagyböjti étke, a hal, amely egyike az első keresztény jelképeknek. A hagyományőrző zsidók pénteki asztalán ugyancsak hal a főfogás.
Érdemes tehát feleleveníteni ezt a hosszú múltra visszanyúló hagyományt, mert napjainkban is van létjogosultsága a halfogyasztás propagálásának. Míg Japánban az emberek évi 70-80 kg különböző, nagyrészt tengeri halat esznek, addig Magyarországon személyenként mindössze 3 kg halat fogyasztunk, azt is leginkább Karácsonykor.
E reformhadjárat nem titkolt célja tehát a hal "visszacsempészése" a magyar tányérokra, hiszen volt idő, mikor a halfogyasztó nemzet címmel dicsekedhettünk, amit meg is alapozott Magyarország gazdag akvakultúrája és halbősége. Mára megváltoztak az étkezési szokások, egyre kevesebb valóban egészséges étel kerül az asztalokra, és ami még szomorúbb, hogy nem is ülünk le nyugodtan étkezni.
Bizonyított, hogy a felnőttkorban heti rendszerességgel fogyasztott hal megfelezi az infarktus kialakulásának esélyét, csökkenti az érelmeszesedést.
A mozgalomhoz csatlakozni a www.halramagyar.hu honlapon lévő jelentkezési űrlap kitöltésével, visszaküldésével lehet!