Csattognak a mínuszok, kopasz fák karjait és a domboldalakat fehér hótakaró fedi. A gyerekek ezt várták, hiszen kedvükre korcsolyázhatnak, szánkózhatnak. Hogy nekünk mi rörmünk lehet még a télben így az ünnepek után? Talán hogy jó nehéz téli étkeket együnk a hozzá való vörösökkel - például a Ráspi pincészet cuvéejével.
Hozzávalók 4 személyre
Vörösboros marhalapocka káposztás nudlival
- 5 dkg zsír
- 2-3 dl vörösbor
- 8-10 db egész bors
- 2-3 db babérlevél
- 10 dkg paradicsompüré
- kevés zeller
- 1 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 60 dkg marhalapocka
- ízlés szerint só
Köret
- 1 db tojás
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg zsír
- 20 dkg finom liszt
- 40 dkg burgonya
- 1/2 fej káposzta
- ízlés szerint só
Elkészítés
A marhahúst besózzuk, majd egy lábasban a felforrósított zsíron minden oldalán kissé megpirítjuk, elősütjük. Kivesszük az edényből, a visszamaradt zsiradékon pedig elkezdjük dinsztelni a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, babérlevéllel, egész borssal és egy pici sóval ízesítjük. Tovább pirítjuk, amíg a paradicsompüré elveszíti az élénkpiros színét és rozsdabarnává válik. Ekkor visszatesszük a húst, felengedjük a borral meg annyi vízzel, hogy ellepje. A marha korától függően 2-3 óra alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomóval még forrón áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy kevés zsíron karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a lereszelt, besózott és kinyomkodott káposztát. Őrölt köménnyel ízesítve puhára pároljuk. Az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a maradék zsírral. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, centi vastag rudakká vagdossuk, majd nudlikat sodrunk belőle. Lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, végül meghempergetjük a káposztában.
Borászportálok borajánlat:
Ráspi Kopár Cuvée 2008, mely évek óta az egyik legjobb ár-érték arányú hazai vörösbor.